За життя

З вами радіостанція "Вісті в місті". Ми ведемо репортаж з самого центру лісу.

З усіх боків чути шарудіння оленів і гуркіт їхніх моторів. Навколо дерев і колод - сліди лісової звірини: рет-пляшки і пакети з-під сємок. На вершині пагорба, а ще отут, отам, і під тим кущем, і під оцією колодою ми спостерігаємо чарівне нічого. Праворуч на галявині - красується-хизується, наче пропонує себе, хрін вам, здоровий мов пізанська вежа. А поруч, під рудим та коричневим листям, причаїлася ще парочка. Ліворуч і за нами - цілі гектари свіжого запашного ніхріна. Під деревами можна знайти пусту тару з-під спожитого пива і горілки, а подекуди й самих споживачів. Якщо хочеться видовищ, можна подивитися на старий телевізор, котрий хтось не полінувався передати в допомогу сорокам та дятлам.

Ви прослухали розповідь нашого кореспондента про родючість наших лісів - улюбленого місця відпочинку киян

mushroom.jpg
Поїхали вчора по гриби. В цьому не було би нічого незвичного або цікавого, якби не кумедний факт - два найбільші білі гриби було знайдено не в лісі, а коли я керував автівкою і паралельно виглядав гриби на лівому узбіччі. Таке собі грибне сафарі вийшло.

Причому, один з великих грибів стирчав на розі двох просік, де грибники їздять щонайменше раз на годину.
А ми теж прийшли на нашого Рекса подивитися
© анекдот про порнофільм
На ВДНГ вчора і сьогодні була дводенна виставка собак. Нашого Регіна виставляє приятелька, в котрої він "в оренді". Завезли собаку до неї ще на тижні, а забирали сьогодні прямо з виставки.

Сама виставка мене мало цікавить, але проходила вона поруч із стайнями. А там вздовж левади посаджені якісь дуже хитрі горіхи. Вони схожі на манчжурські, але видовжені.

9a455dc1c34f095ecb98b9536eacbffa.jpg

Я їх на пророщування набирав минулий раз коли був кілька тижнів тому, і сьогодні ще півтора десятки назбирав.

Але мова не про самі горіхи. Коли горіхи падають, вони мають звичку проростати. Звісно, під материнським деревом в паростка шансів жодних - його викосять робітники восени, бо йому там не місце. А паростків багато - під одним деревом було біля 50 штук, всі цьогорічні. І під іншими деревами були, хоча в меншій кількості (в меншій, бо там трава і схоже, що її косять). Так я півтора десятки насмикав просто з землі собі на вирощування. Вони при висмикуванні зберігають кореневу систему (пощастило, що були зливи, і рослини легко висмикуються) і потім добре приживаються в іншому місці. Я їх вже всі посадив в горщики, і деякі рослини й не помітили, що їх там кудись пересаджували - почуваються так само добре, як до висмикування. Деяким пощастило менше. Але я певен, що виживуть всі 15 чи 16, скільки я їх там привіз.

Ну і горіхи проростимо, само собою. В мене вже 6 горіхів (волоських), пророщених місяць тому, росте.

Що я з ними робитиму? А в мене дамба довга, місця на багато дерев вистачить. Горіх же манчужрський невибагливий, ще й високий виростає. І білки голодними очима взимку з гілок дивляться, сиротливо їсти просять. А так буде їм допомога.
З 2010-го по 2015-ий роки в мене в лісі за хвірткою стояли вулики із бджолами. До бджіл лазили підгодовуватися мурахи (ми з ними боролися, але це не завжди можливо). А мурахи допомагали грибам. І в десятку метрів від вуликів була галявина, котра годувала мене в сезон гарними грибами.

А зараз, як вуликів немає, і грибів третій рік немає.
Не вкрав, а приватизував.

Попереднього разу ми куницю бачили 3 роки тому. І ось вона знову прийшла:

34d7315da1e70867c49296bc80901289.jpg

Вкрала хліб, котрий я білкам вчора виклав.
Місяць не бачив. А тут стою бджіл ганяю (друга серія відбирання меду, +25 кг), чую за спиною шарудить. Повертаюсь - сидить, гризе горіх. Я їй вчора черговий мішок горіхів виставив і поклав ще на видному місці, щоб бачила. От і прийшла вона. Подобрішала, шерсть на сонці грає, смілива така - на мене дивиться як на предмет інтер'єру. Добре їй в лісі живеться, як бачу.
Як я згадував, в мене у вольєрі лишилась одна білка і я її випустив в ліс. Вона пару днів погуляла і вирішила, що їсти хочеться. Тому тепер вона товчеться між будиночком і годівницею і чекає, поки я винесу їсти (і мене не боїться). Ось вона на гілці:

bd0909b2897d3bde2ea990ceb702fc4b.jpg

PS: білку звати Ассоль.
38cf257107387cd1f360d0dc0eb1c22d.jpg

В 2009-му я зробив два будиночки для білок і повісив їх так, щоб ці будинки було видно з вікон, що виходять на ліс. Кілька днів тому я знайшов маленьких білченят в тому будинку, що далі від людей. А другий будиночок завжди був пустим, оскільки він відкритий для ранкового сонця і для огляду від будинку. А ще там поруч годівниця, в котру я клав їжу протягом всіх цих 5-ти років.

І от вчора чи позавчора мама-білка переселила в цей будиночок білченят (звідки, не знаю, але не з другого будиночку - ті білченята менші).

Білку я побачив вчора вдень, а сьогодні по обіді на "ганок" будинку, як бачите, вилізли білченята. Я бачив двох, але можливо, що їх там більше. Одне сміливіше вийшло і навіть намагалося перелізти на дерево, але поки що йому це не вдається. Друге визирає назовні.

За кілька хвилин прийшла мама-білка і загнала всіх білченят в будинок. Я підходив перевірити, чи не впало це білченя вниз, і знайшов маму-білку, котра подивилася на мене з будиночка, вилізла і почала підманювати мене вбік від будиночку. То я й забрався звідти. А зараз все спокійно.

Тепер головна задача - спостерігати, щоб до будиночку не залізла якась кішка чи ласка (і ті і інші є і до будинку при бажанні долізуть).
З усієї команди домашніх білок в мене лишилася остання білка, і тій шостий рік пішов. То я вирішив поки весна адаптувати її до лісу - хай погуляє на старості років, може ще й білченят принесе. А вона, хитра, не сильно то і рветься гуляти - обійшла сьогодні вольєр ззовні і назад залізла.

Але в мене сьогодні свято. 5 років тому я зробив два будинки для білок і повісив їх так, щоб було з вікна видно. Один біля годівниці, він занадто галасливий. А другий трохи далі. 4 роки ці будинки стояли пусті.

Цього ж року в першому, поки я був відсутній, білка якась зробила гніздо. Але виводку немає (або ще, або вже - не знаю). А от в другому є молоді білченята! Сидять собі, соплять. Їм десь 3-4 тижні, тобто скоро вже виходитимуть в світ. Сподіваюся, що цей виводок започаткує традицію селитися біля мого будинку.
Я колись давно описував в блозі, як вирощувати гриби з зібраних. Для цього треба зібрати спори в розчин, котрим потім поливаються дерева.

І от я вже другий рік поспіль користуюсь плодами своєї праці. На галявині за хвірткою в ліс цього року виросли білі гриби (минулого року були тільки польські). Тільки що зібрав біля 2.5 кг білих з польськими з галявини площею в 50-70 кв. м. Причому за кілька днів виросте ще стільки ж, і так буде (якщо погода дозволить) всю осінь.

І білки ... Вони теж їдять гриби. Сьогодні спостерігав, як лісова білка приходила пила воду з поїлки для бджіл. І гриби з галявини вони підбирають вправно.
або "поки все не з'їм, звідси не піду".

5334eb9e57d3453d2ba5fc1f4b3f555a.jpg

dc23b8be64b69a8a48a272f91d9bb2e6.jpg
Тільки що зняв з Британії 7 (сім. Котра після шести йде) кліщів. Всі як один - здорові, відгодовані, активні і хрін розчавиш. Кліщі небезпечні для людей Бореліозом і подекуди (начебто не в Києві) енцефалітом. Для тварин вони небезпечні повним спектром відомих і невідомих хвороб, від деяких з котрих лікування немає. Тому, панове, будьте обережні і уважні в зелених зонах - сезон негараздів почався.
Новий сезон оголошую відкритим. squirrel27022013
Сидят Илья Муромец, Добрыня Никитич и Алеша Попович в пещере, квасят. Тут подлетает Змей Горыныч и говорит: - Мужики, можно я тут посижу? - Пошел ты! Змей улетел. А на улице дождик капать начинает. Зябко. Змей опять: - Ну мужики, можно я тут посижу? - Пошел на фиг! Опять Змей улетел. А на улице уже молнии, град. Змей: - Ну мужики, там дождь, молнии и т.п. - можно я тут в уголке посижу? - Пошел на фиг! - Да ладно, тебе что, жалко? Сиди! Змей уполз в уголок, сидит, шепчет: - Пошел на фиг, пошел на фиг... Может, я живу здесь...
Британія знайшла, де живе заєць. Тепер в них розвага: коли великих собак немає на вулиці, заєць вільно шариться за парканом (у дітей вже хобі прийти до мене в кабінет і видивлятись зайця у вікно; інколи бачать). Коли великі собаки надворі, заєць не висовується сильно (хоча теж ходить). А от коли ми з шелті виходимо гуляти, шелті лізе на пагорб шукати зайця, виганяє його з нори (при цьому заєць більший за собаку) і жене подалі в ліс. Потім повертається. Коли ми йдемо, заєць повертається до нори. Дуже зручно - заєць зігрівається, шелті тренується.
Урок зоологии. Учительница: – Так, а сейчас по перышкам хвостика будем угадывать, что за птичку мы будем изучать сегодня. Вовочка, посмотри и отвечай... – Так как я ее угадаю по ЖОПЕ? – Та-ак, вечером отца в школу! Вечер. Стук в двери учительской. Дверь открывается. На пороге стоит мужик раком. – Ану-ка, Марья Ивановна угадайте, чей папа пришел!
Вгадайте, чиї сліди я знайшов:
trails Це зайка, котрий живе у нас неподалік. Ця чортова скотина, судячи зі слідів, збирається обгризати свіжопосаджені вишні і черешні. Живе він в норі на крутому схилі, куди я по снігу не залізу. Шелті його бачила, але по снігу їй теж незручно підніматись, а випустити чорного тер'єра на полювання в мене поки що нагоди не було.
У нас кульбабки квітнуть і розвиваються (знято телефоном сьогодні вранці):

dandelion



А це місяць тому гриби в лісі біля будинку збирали:
mushroom5


  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30