За життя

В iPhone 16 за чутками збираються додати пару апаратних кнопок. Колись поява iPhone здебільшого вбила кнопки в смартфонах (що, в принципі, має сенс з огляду на водонепроникність та зменшення кількості рухомих частин), і не лише у своїх, а й в цілому по індустрії. Цікаво, чи почнуть зараз кнопки повертатися у збільшеній кількості? Нагадаю, що Sony тримає апаратні кнопки для fingerprint sensor'а та окремо для фотоапарата.
Sony робила чудовий і приємний для руки дизайн в моделях Experia 5 аж до 5 III. В 5 mark IV зробили гострі грані замість округлих, і в руці тримати стало незручно. А 5 III купувати не хочеться, тому що там немає підтримки eSIM (а вона потрібна).

Ну ок, а що там !Samsung в 22-му році? А рівно те саме! В S20 дуже приємні для руки грані (я тому його свого часу й купив), а в S22 зробили гостре і незручне.

Хтось скаже "так все одно в чохлі носити". Але ні - я Sony Z3, Z5 носив без чохла, і вони ніколи в мене не падали (просто тримав уважніше). Як тільки взяв XZ3 з чохлом - він почав літати. S20 з чохлом літає регулярно, тому що чохли майже всі слизькі.

Тепер доведеться, ймовірно, чекати ще півроку-рік, поки запропонують чергову ітерацію. Але враховуючи, що попередній дизайн тримався роками, є ризик, що й новий незручний дизайн протримається кілька років.  
Свого часу форм-фактор "розкладачка" для мобільних телефонів був вельми популярним. Тому не дивно, що в пошуках нового ряд компаній вирішили створити розкладачку для смартфонів із сенсорним екраном. Всі ми знаємо Samsung Galaxy Fold та Flip, але й Huawei та ще кілька компаній пропонують аналогічний.

В нас здоровенний банер Galaxy Flip 3 висить там, де я його бачу, проїжджаючи автівкою. Тому я вирішив подивитися, ні, не його :), а що взагалі є на ринку. Виявилося, що на ринку є небагато, причому практичність такого формату для смартфонів є дуже сумнівною. Я тримав цей Flip в руках - він незручний - великий, однією рукою не розкривається, кліку при відкриванні немає (тобто, потрібно дотягувати кришку рукою до упору з ризиком пошкодити), посередині екрану є видима смуга.


Мої спостереження підтверджуються і зміною ціни. На старті Flip 3 коштував щось близько 1500 євро. Зараз він коштує 999 євро в магазині, а мені трапилася реклама за 669 євро (в упакуванні з гарантією - не знаю, що саме з ним не так). Тобто, попит на нього явно менший, ніж очікувалося.


І тут я замислився на тему "а який форм-фактор був би ідеальним). І виходить, що невеличка "лопата" - найвдаліший на сьогодні формат. Я би не відмовився від слайдера з апаратними кнопками, що виїжджають (в мене був/є Nokia E66 - найкращий за дизайном смартфон, на мою думку). Але такого ніхто не робитиме. Тому продовжуємо їсти лопати. Шкода лише, що їхній дизайн прямує до відсутності. Може воно якоюсь мірою і добре, але хотілося би бачити щось більш виразне. Якщо Sony 5 дотягнуть за функціями (там досі немає eSIM), можна буде повернутися до Sony.
П'ятихвилинка ненависті, присвячена розпалюванню ворожнечі на адресу оператора стільникового зв'язку "Русскіє Яйца".

В так ненависних багатьом гейропах 3G - це неактуально. В Ризі оператори запрошують всіх на заміну старих SIM карток на картки, з якими можна підключатися до 4G. І цей 4G працює flawlessly (без дірок).

В Лондоні оператору EE довелося налаштовувати мій Sony Z3 Dual руками свого робітника в салоні, щоб той (Sony) побачив APN. Після чого 4G був в кишені і працював бездоганно.

Але у русскіх як завжди власна гордість -- свого вони зробити нічого не можуть, тому крадуть або паразитують. Так і Русскіє Яйца паразитує на мережі TriMob (колишній дуже пристойний UTel). Тому в телефоні потрібно налаштовувати не APN (який в нормальних країнах налаштовується автоматично), а роумінг (!!), який мало того, що не працює (від слова зовсім), так ще й звалюється весь час в рідну мережу.

Інструкції з налаштування APN на сайті яєць написані для Android 4.4, а в 5.0 генії програмування з індійської пальми заборонили цю операцію, в результаті в Україні мій смартфон, чудовий в усіх аспектах, тепер не працює взагалі, ані по 3G, ані по EDGE. Так, старий 2G теж не працює тепер, після всіх маніпуляцій.

Я другий день в Києві, але вже хочу назад в Європу, подалі від всіх цих довбанів і русского міра з його яйцями і вконтактіками.

Update: я його переміг після десятка перезавантажень. Виявилося, що потрібно вимкнути другу сім-карту, щоб налаштування таки потрапили в першу. А проблема в тому, що можливість додавати APN'и вручну, схоже, контролюється на боці оператора (чи SIM-картки), тому Tele2 працює і налаштування прописувалися мовчки, а у яєць все через найближчий отвір.
В Ризі гарно працює 3G телефонія. На ходу можна цілком комфортно розмовляти за допомогою Hangouts, не кажучи вже про скайп. Одне погано - коли телефон бачить знайомі WiFi мережі (а він це робить постійно), то намагається перемикнутися на них і при цьому можливі збої в з'єднанні IP телефонічної програми (тобто доводиться перепід'єднуватися).
Придбав собі Sony Z3 Dual. Гарний агрегат, особливо в режимі телефону. І заряд тримає гарно (для не дуже уважних - 51% заряду ще є):

73497df9028a3506cdb276f1ca790a6a.jpg

Сімка вставлена одна (коли вставлено дві і друга неактивна, то живе 4 доби). По телефону розмовляю, в Hangouts розмовляю, будильником користуюсь, по Wi-Fi синхронізація автоматично бігає. Пару фотографій вчора зробив.
Історично склалося, що я використовував сторонню програму для синхронізації (Markspace The Missing Sync). Причина досить проста - в них своя програма нотаток і програма вміла синхронізувати ці нотатки з Outlook'ом.

З новими пристроями ця потреба відпала, оскільки OneNote синхронізує записні книжки, і дані з Outlook Notes в OneNote перенести можна одноразово (а OneNote'ом я користуюсь весь час і так).

І тут я з'ясував, що контакти з календарем вміють синхронізувати програми від виробника. Sony пропонує свою, а сьогодні (ніколи не любив Samsung), через півтора роки по тому як я придбав Galaxy Note 2, з'ясувалося, що у самсунга теж є програма для синхронізації. Ой.
У Google'а є абсолютно недооцінена з причини бовдуруватості їхнього менеджменту функція. А саме Google Hangouts. Це Messenger, як текстовий, так і звуковий чи відео. При цьому він сумісний з XMPP протоколом (тобто підключатися можна навіть Jabber клієнтами) в текстових повідомленнях, а ще підтримує автоматичні групові чати і, що зручно, ходить одразу на всі підключені пристрої (тобто повідомлення отримується і в браузері з відкритим Google+ вікном і на мобільному андроід пристрої).
Ми для одної з команд фактично перейшли з Jabber'а на Hangouts.

Проблема з Hangouts в тому, що він прив'язаний до Google+ на десктопі, тобто немає окремого клієнта для Windows. Але в якості універсального засобу зв'язку дуже зручно.

Hangouts як і скайп вміє телефонувати на телефонні номери і добре підтягує контакти GMail і контактну книгу андроіда. Але на відміну від скайпа не гальмує і не падає на кожен чих (принаймні на андроіді).
В багатьох смартфонах (тобто в усіх андроідах і можливо в iOS) є спосіб захисту доступу шляхом малювання на екрані певного жесту (gesture) або просто проведення пальцем по картинках в певній послідовності (pattern). Дуже зручно, бо непотрібно набирати складний код, що на льоту робити незручно. Але є одна проблема - ці рухи залишаються на екрані у вигляді жирових відкладень. Як наслідок, під певним кутом освітлення або якщо присипати екран, наприклад, тальком, то сам жест буде чудово видно, і весь захист піде коту під хвіст. Тому ткання в екран залишається більш захищеним від підглядання способом.
Колись давно купив за $20 гаджет зарядку для мобільних, що працює від того, що крутиш ручку. Ну абсолютно безтолкова річ, бо в походи я не ходжу. Але от зараз знадобилося - в селі у бабусі дружини світла кілька днів немає, а бабусі під 90 і лікаря викликати доводиться. Тепер треба цю зарядку завезти. Як варіант, можна якусь новітню батарею для зарядки телефонів купити і завезти, але генератор вічний, на відміну від батареї.
Мій телефон працює вже біля 10 діб на одній зарядці (і, так, я по ньому розмовляю і навіть граюсь трохи).
Автори андроіда мабуть самі не вірили, що телефон може працювати без підзарядження понад тиждень. Позавчора графік зарядки ще показувався від 218-ої години. Зараз він вже не показується взагалі (точно програмісти заклали лише тиждень на історію), але починається з -240 годин. Тобто 10 діб. В батареї ще 13% заряду.

Телефон LG L7-2 (P715) зі штатною батареєю і одною сім-картою з двох можливих.
Кому що, а курці просо. Сучасні смартфони обирати - справа дурна, вони всі однакові. Всі, але не всі. Невеличкого, але потужного смартфона (всього-то хотілося - змінну батарею, роз'єм під microSD, і двоядерний процесор) фіг знайдеш. Або лопата, що мімікрує під цеглину, або цеглина, що мріє стати лопатою.

Дружині треба було поміняти трирчіний смартфон, то вибирав між Sony Xperia P, Sony Xperia J і HTC якимось. В результаті купив LG L7 II - дружині білий на одну сім-картку, а заодно і собі чорний на дві. Бо альтернатив LG з моїми вимогами немає *взагалі*.

Телефоном дуже задоволений - LG зробили велику роботу із кастомізації. Все *дуже* зручно і пропрацьовано.  Дизайн, звісно, корейський, але от чорний двохсимковий апарат не має сріблястого контуру навколо корпусу, і за цим виглядає досить пристойно.

S3

Подивився сьогодні на цей смартфон живцем. Дизайн, звісно, дуже симпатичний - це перший телефон від самсунг за 10+ років, котрий мені сподобався. Але ... не лежить він в руці. Занадто тонкий і великий для мене. А S3 mini має досить посередню апаратну частину.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30