За життя

З 2010-го по 2015-ий роки в мене в лісі за хвірткою стояли вулики із бджолами. До бджіл лазили підгодовуватися мурахи (ми з ними боролися, але це не завжди можливо). А мурахи допомагали грибам. І в десятку метрів від вуликів була галявина, котра годувала мене в сезон гарними грибами.

А зараз, як вуликів немає, і грибів третій рік немає.
Все фігня, крім бджіл.
Бджоли - теж фігня, але їх багато
Бджоли всьо. Віддалися. Приїхали вчора хлопці з газелькою, запакували, завантажили, і повезли на краще місце, де є корм влітку і де за ними доглядатимуть.

В лісі стало пустіше - лише стовпчики-підставки під вулик самотньо стирчать. І ніхто не літає. А рожева акація лише сьогодні розкрила чергове суцвіття, але вже немає, для кого. Лише з десяток бджіл, що заблукали, прилетіли і полетіли собі шукати нову домівку на сусідній пасіці.

Хотів був якусь світлину із бджолами вставити, і ту не знайшов. Хоч тут старе подивіться.
Коли мене жалять бджоли, мені не подобається. І хоча за три роки я вже виробив трохи імунітету (тобто організм не впадає в паніку після 2-3 ужалень за раз), але менш болючими ці самі ужалення не стали. Кажуть, що в пасічників зі стажем організм взагалі не реагує на отруту. Не знаю. Мене більше 10-15 бджіл за раз ніколи не жалили, але ця кількість дійсно проходить непомітно.

Це я сьогодні займався пограбуванням бджіл. Відібрав в них рамок стільки що вже складати не було куди, то довелося качати мед. Накачав 36 кг, потопив мабуть пару тисяч бджіл -- липа відцвіла, і бджоли голодні, то лізуть прямо в медогонку з медом, де й тонуть. Ще кілограмів 12-15 можна буде качнути за тиждень.

Взагалі 45-50 кг від 4-ох сімей (навіть при тому, що дві сім'ї приїхали лише в кінці травня, й ті неповні) -- це дуже мало. Минулого року з 3-х сімей було 60 кг меду за два заходи (сади/акація і липа). Цього року фактично один захід зараз (просто частина меду ще недозріла, тому розбив процедуру на два рази). Сади померзли цього року, акація відцвіла за 3 дні - першого медозбору фактично не було. А оскільки я вулики не вивожу нікуди, то після липи (і то, я липи посадив 5 років тому, вони тільки другий рік квітнуть) вже медозбору не буде. Професійні пасічники, хто вивозить вулики, беруть з сім'ї до 100 кг меду за сезон, але це треба з вуликами їздити постійно по місцях, де медоноси квітнуть.

Але варто зауважити, що ми з минулого року більше 20 кг меду ще не з'їли. Тому я не дуже переймаюсь стосовно кількості. Інша річ, що садовий смачніший за липовий, але "один раз в год сады цветут".
Сьогодні був другий етап розкуркулювання бджіл. Причому якщо першого разу ми ще думали, що залишати бджолам, то цього разу підійшли до питання радикальніше - на дворі літо, хай пасуться. Забрали весь мед що бачили (по дві рамки з медом на вулик лишили і все).

Сам мед ... липовий. Пахне якимись медпрепаратами чи м'ятою, смак теж з м'ятою. Пасічник мед дуже нахваляв, сказав, що липовий мед так і має пахнути, і цей мед йому сподобався більше за перший (хоча мені більше став до вподоби перший, садовий). Ще мабуть м'ята своє дала - в нас на городі росте і квітне і м'ята і меліса.

Фотографій не робили, бо немає що знімати - процедура однакова весь час, рамки теж.

Меду вийшло не так багато, як перший раз - 18 літрів (біля 25 кг). Минулого разу було 24 літри (35 кг).  Але це тому, що з 20 лип в мене цвіло цього року 4 чи 5 лише - біс його знає що з іншими сталось. Може наступного року цвістимуть всі інші (тобто 15).

А ще ми відводок зробили, замість тої сім'ї, що загинула взимку. В окремий вулик поставили кілька рамок із розплодом і маточником, пересадили трохи бджіл, і вони тепер живуть там. Мала ще матка вийти, але не зовсім зрозуміло, чи вийшла - ми її не бачимо, маточника теж нема. Але якщо що, то бджоли самі закладуть маточник і виростять нову матку.
Сьогодні ми грали в більшовиків - займались експропріацією майна місцевого населення. А саме качали мед.

В мене зараз живе три бджолині сім'ї (як я згадував, одна не перезимувала). Але оскільки погода була без сюрпризів, і рослини цвітуть як слід, то з кожного вулика ми змогли взяти по 6 рамок з медом. Рамки заповнені не повністю - десь на 3/5 в середньому, але це непоганий результат.

   Для тих хто не знає: мед бджоли виробляють для себе, а саме для власного харчування і годування розплоду (молодих бджіл). Задача бджоляра - зробити так, щоб бджоли збирали якомога більше меду. Забирати потрібно стільки меду, щоб бджоли теж мали щось їсти, і водночас, щоб їм було мало і вони працювали (якщо меду багато, бджоли сидять і куксяться, замість того, щоб працювати).

Далі розповідь і купка фотографій. Як я писав у попередньому дописі, мильниці Nikon - лайно, тому маємо те, що бачите.

Читати далі...

Фото:
>>>>>>>>>>
Зима, що затягнулася, завдала істотної шкоди багатьом бджолярам. В наших широтах, якщо вулики зимують на вулиці (як в мене), бджолам роблять очищувальний обліт (коли бджоли роблять свій туалет) і по можливості чистять вуликі від підмору. Це робиться в теплий сонячний день, коли температура повітря сягає +12. Такі дні не рідкість для березня. Але не в цьому році. Цього року обліт бджоли виконували самостійно і дуже пізно - з тиждень тому. А залізти і почистити вулики руки дійшли лише сьогодні (здебільшого в пасічника, бо я взагалі роботою перевантажений).

Результати в мене на диво непогані. Одна сім'я з чотирьох, що хворіла ще минулого року, загинула (я цього і очікував), а от три інші здорові, міцні і вже збирають пилок і носять свіжий мед (не знаю, звідки, бо ще нічого не цвіте). Іншими словами, працюють як бджілки.

В людей, каже пасічник, сім'ї гинули масово. В нього з біля 15 сімей загинуло три на рівному місці (в мене хоч відомо було, що вони хворі), в сусіда з 8 загинуло 5. Вологість, сніг наприкінці березня додали свого.

Зате в мене ще біля десятка рамок з медом стоїть - не знадобився (минулої весни я весь березень бджіл підгодовував медом і цукром). Цей мед піде на підгодівлю в травні, а тоді можна буде і собі взяти трохи меду (хоч один врожай за 3 роки зберу ... ).
На вулиці 14 градусів тепла. У бджіл обліт! Два вулики літають як навесні, ще два теж хочуть, подивимось. І як завжди, полум'яний привіт кацапам з їхніми кучугурами :).
За правилами, на зиму вулики потрібно заносити в спеціальні напівзаглиблені погреби, де взимку температура більш-менш стабільна (і оптимальна для зимівлі бджіл). Але в такому зберіганні є проблема - якщо буде відлига або тепла зима (як в Києві останні роки трапляється), стане занадто тепло, бджоли можуть вирішити, що весна прийшла, і почати літати. Тому я на це діло забив (та й носити важко - кожен вулик 70-100 кг важить) і вулики зимують назовні. Щоб у вулику зберігалась волога і саме дерево не псувалось, ми обтягуємо вулики плівкою: beebox1 Всередині рамки утеплюються з боків - перед першою рамкою і за останньою паралельно рамкам кладеться спеціальне утеплення (рогоза) і пінопласт. Зверху внутрішня частина вкривається щільною поліетиленовою плівкою, потім кладуться верхні дощечки, на них зверху ще раз плівка, а на плівку подушка для утеплення (в мене ще й пінопласт лежить в деяких вуликах): beebox2 І так вулики і бджоли спокійно доживуть до весни. Загалом при вуличній зимівля рекомендується вулики ще накривати з боків лапником або рубероідом, але ж де їх взяти ...
Такий собі пам'ятник бджолі: Габаритні розміри - близько кубометра, якщо не більше. bee_statue
Оригинал статьи на LifeGlobe.net

Эта замечательная конструкция находится в Париже и представляет собой пчелиный отель. Вы наверняка зададитесь вопросом, для чего же пчелам и шмелям нужны отдельные домики ведь они живут группами в ульях?

пчелы





Ответ прост: существуют виды пчел, у которых каждая самка плодородна, и такие виды пчел не могут жить в коммунах. Для этого и создаются отдельные домики.

Пчелиные отели необходимы по многим причинам. Дело в том, что за последнее время популяция пчел падает. Проблема и в среде обитания и в пестицидах, которые губительно влияют на опыляющих растения пчел.

Способствовать размножению пчел в городских условиях довольно трудно. Поэтому люди решили немного помочь природе и построить пчелиный отель( его еще называют отель для жуков и насекомых).

Люди, которые способствуют развитию и размножению пчел, безусловно, имеют от этого большую выгоду. Ведь пчелы опыляют фрукты и овощи на их дачных участках.

дом для пчел

Отельчики для пчел могут быть разных размеров и форм, но все они служат для одного благого дела – для помощи насекомым, в которых так нуждаются наши продукты питания, растущие на грядках.

Домики не должны представлять собой труднодоступные конструкции, насекомое должно с легкостью влетать и вылетать из своего нового домика, при этом не чувствуя опасность со стороны окружающих предметов.

Отверстия, которые высверливаются в дереве, должны быть под наклоном, чтоб дождь не смог затопить домик. Расстояние между дырочками должно быть достаточным, чтоб пчелы не жили в тесноте.

Як відомо, бджоли виводяться в стільниках. Але як це виглядає? От ми з вами зараз і подивимось.

Основна маса на малюнку - закоркований ("печатний") розплод. Чарунки закорковані і в них розвиваються робочі бджоли.

В верхньому лівому куті можна побачити кілька незакоркованих чарунок із білим всередині. Це зародки бджіл 2-3 денного віку. Вище них одна ячейка з одноденним розплодом (він поблискує).

Оте диво, що стирчить лапами назовні біля молодих зародків - це робоча бджола чистить і годує зародок - буде закорковувати чарунку.

Внизу можна побачити одну чарунку з отвором з нерівними краями. Звідти як раз прогризає собі дорогу молода бджола (на фотографії її не видно, але вона там вусами ворушила, коли я фотографував).

bees-children
honey-cells
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30