За життя

Коли ми забирали з притулку кота Франца (повне ім'я вгадаєте?), він підбіг до мене, лизнув руку і заліз на шию. Наступний тиждень він провів просто в мене на шиї, боячися злізти (і досі так часто робить і сидить так годинами). Щастя, що він дрібний і його не важко тримати.

Кіт дуже грайливий і активний, абсолютно не має відчуття страху (лише рефлекторно смикається, коли поруч із ним щось падає або грюкає), полює на птахів (через вікно) і тягає їжу в собак, пролазячи в них між лапами, коли їдять. Цілими днями ходить по будинку, лазить на підвіконня, шариться по кухонному столу. Сидить в засаді і нападає на людей, що проходять. Кіт з яскраво вираженим ADHD і спалахами немотивованої агресії.

Кішка Сара - повна йому протилежність. При тому, що вона провела певний час на вулиці (в дворі в приватному секторі під Києвом) і мала би бути самостійною і сміливою, в нас вона забилася в куток дивану, де їсть і спить вже три тижні. Взагалі вона навіть грається, але недоросль Франц чомусь взявся показувати, де в жінки місце. Коли Франца немає, Сара ходить по будинку, але дрібними перебіжками, намагаючися злитися з плинтусом. А коли є, сидить на місці, і лише шипить на нього, якщо він лізе їй в поставлену на диван же миску. В неї явно синдром підвищеної тривожності разом з виснаженістю нервової системи.

А по світлині і не скажеш...

ae7c434f68e1a7c6788c22a620d07418.jpg
Захотілося якихось приємних запахів в будинку. А ще, дати дітям лаванди на ніч.

Колись давно ми купували ефірні олії, і маємо пару кам'яних аромаламп. Але свічки - штука небезпечна, враховуючи кота, котрий тільки що по стелях як павук не лазить.Тому постало питання про електричну аромалампу.

Швидкий пошук виявив широкий вибір ламп на prom.ua. З декоративних міркувань зупинилися на виробах відомої китайської фірми "noname" із написом "Geniod" на корпусі. Взяли три різні, різного дизайну, для різних приміщень. Всі вони мають форму квітки або цибулини. Аромампи містять в собі семикольорову LED-підсвітку (колір або фіксований, або змінюється автоматично) і, відповідно, можуть працювати в якості нічника. Випаровування - ультразвукове. Є таймер на 1, 3 та 6 годин. В ємність наливається до 200 грамів води (мабуть, можна і більше, якщо треба на всю ніч), і при увімкненні лампа випускає з гори красивий стовпчик пари.

Воду можна злити, щоб, наприклад, зранку зарядити ароматом бадьорості, а ввечері чимось заспокійливим.

Ставили лампи і вночі дітям і собі, і вдень (я собі в кабінеті) - працюють ідеально. В деяких (не в усіх моделях) є навіть пульт д/у для нічного керування.

Купувалось тут, якщо кому цікаво.
В липні купили тваринам протигельмінтні пігулки, поклали на полицю і поїхали. По приїзді забули дати їх тваринам.

Сьогодні наш кіт-імператор заліз в пакет, дістав одну упаковку, розгриз її, відгриз свою дозу (пів-пігулки),  залишок засунув назад в упаковку, а упаковку поклав на видне місце - в пусту свою миску. Щоб ми помітили, що він з'їв свою дозу, і сховали решту (покласти сам на поличку він не зможе технічно - в нього лапки).
Якщо хтось пам'ятає, Google кілька років тому за дурні гроші придбав компанію-виробника термостатів Nest. Не-американці сильно дивувалися.

А справа ось в чому.

1. США знаходяться переважно в кліматичних зонах, де влітку використовується кондиціонування. Більша частина цих зон вимагає також і підігріву. І хоча американці люблять попрохолодніше (17 градусів - нормальна для багатьох температура в час, коли на вулиці +30 і більше), все одно, в багатьох випадках потрібно трохи підігрівати приміщення. Наприклад, мені потрібно, щоб в приміщенні було 75F, і виходить, що вдень доводиться вмикати охолодження (бо нагрівається до 79F інакше), а вночі - підігрів, бо опускається до 73F.

Тому, в будинках і квартирах стоять системи HVAC - це комбінована система повітряного опалення і кондиціонування. Спершу незвично і дуже шумно, але з часом звикаєш і знаходиш в цьому свої переваги.

2. Щоб HVAC правильно працював, необхідно ставити термостат - пристрій, який міряє температуру і дає команду HVAC'у працювати. І ось тут трюк - звичайні термостати тупі як корок. На них можна встановити температуру (одну) і режим - лише охолодження або нагрів.

Так от те, що пропонує Nest - це домашня адаптивна система клімат-контролю, котра автоматично підтримує вибрану температуру, ще й вчиться, коли її треба підвищувати, а коли зменшувати. Щоб зрозуміти аналогію - рівень комфорту такий же, як в автомобільній системі клімат-контролю в порівнянні із кондиціонером з ручним управлінням важелями.

Звісно, в квартирах на винайом таке ставити ніхто не буде, але в приватних будинках - цілком ймовірно.

Ще один продукт - детектор диму і CO/CO2. Теж з дуже правильними наворотами. Такі пристрої стоять в кожному помешканні в США - це вимога страхових компаній.

Третій продукт - камери спостереження. Мало хто ставить, але загалом, щоб отримати прийнятну страховку на житло, необхідно обладнати його засобами сигналізації і контролю.

А вишенька в тому, що коли Google купував компанію, в них був один публічний продукт, про що журналісти і писали. Але в ретроспективі зрозуміло, що Google знали про продукти, що розробляються, і $1 bln за цю компанію - сума досить невелика. І це ми не знаємо, що ще робить компанія в непублічних галузях, таких як співробітництво із міністерством оборони.
Свіжих мутантів завезли:

78e1f19f12600dbf3dae762bad96979e.jpg
Все фігня, крім бджіл.
Бджоли - теж фігня, але їх багато
Бджоли всьо. Віддалися. Приїхали вчора хлопці з газелькою, запакували, завантажили, і повезли на краще місце, де є корм влітку і де за ними доглядатимуть.

В лісі стало пустіше - лише стовпчики-підставки під вулик самотньо стирчать. І ніхто не літає. А рожева акація лише сьогодні розкрила чергове суцвіття, але вже немає, для кого. Лише з десяток бджіл, що заблукали, прилетіли і полетіли собі шукати нову домівку на сусідній пасіці.

Хотів був якусь світлину із бджолами вставити, і ту не знайшов. Хоч тут старе подивіться.
Це вам не базар.

05b072f3aff2d6438bf53473c00fe33d.png
c76f628b827c70107ad318154a31c407.png

А колись він був маленьким.
81a8a35d67d4d5f0d3380ae965a9c50e.jpg

Кущ американської ожини, куплений за (великі для посадкового матеріалу) $10, дає отакого розміру ягоди в кількості штук мабуть 50 за сезон. Ягода неймовірно солодка.
Виявляється, ми просто не вміємо її готувати. Три тижні тому вона потемніла, але залишалася зеленою. І лише зараз вона набула справжнього смаку. Фактично, вона на смак як чорна смородина, але трохи яскравіша за рахунок агрусу.
Вгадайте, що за рослина на фото?

405fb2b8fa47bccea3806b667917e00e.jpg
Хлопці довго думали, з якого боку підійти до проблеми. Нарешті вигадали. Дивимося. Забігаючи наперед - витягнутий кран от тільки що (дві хвилини тому) поїхав своїм ходом. Щоб роздивитися як слід, тикайте в зображення (працює тільки на mayevski.com).

Зауважте, що я знімав знизу під кутом десь в 20-30 градусів, тобто кран на фото живцем перекошений градусів на 30 (я ходив дивився).

Ось так було:

79b7b4ff9f5907a2a9dd5401cd2b7bc6.jpg

Процес (це він в повітрі висить):

4a989cd14b2480121db16e40fc15d783.jpg

А ось він вже на асфальті. Відчуйте різницю з першим фото.

b497ae22f6a8af923ae523642b789204.jpg
Тільки що (на моїх очах) кран проломив відбійник і ледь не впав прямо нам на паркан. Якби впав, то труба паркану, воротам, кільком десяткам дерев і кущів ...
6cd36a1c7f63039c69ac49227c7898b4.jpg
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30