За життя

Як людина, що все робоче життя провела в американській work culture, не можу не здивуватися у влучності наведених нижче слів.

If the truth be told, the best solution is to give employees the opposite of what they're being given now. How many times -- especially in the American work culture -- have you seen employees completely unable to take vacations? And even when they do, somehow, they still get contacted for this, that, or the other bit of work. That's the beauty of technology.

A culture where breaks are encouraged and respected? It's not just that most companies don't have that. It's that America doesn't have that. America has a work culture. It doesn't have a life culture.

An ethos of constant individualistic drive isn't capable of embracing, well, having a life.

When you tell him that you're tired and you need a long break, Atlas just shrugs.
I pledge allegiance to the flag of the United States, and for the republic, for which it stands. For liberty and justice for all.
I pledge no allegiance and I bet - they're gonna drive me crazy yet.


Обидва рядки я вивчив в 93-му. Перший я мав змогу вимовити десь зараз. Але рудий чубчик фактично позбавив мене цієї можливості. Отже, другий рядок.
white-house.jpg

Чесно кажучи, ця світлина крім огиди нічого не викликає, а публікую я її для ілюстрації того, як згортається демократія за дуже короткий час.

В лютому 2016-го ми проїжджали автівкою по дорозі, котру ви бачите (сіра асфальтова смуга). Білий паркан посередині дороги з'явився пізніше.

У вересні 2016-го ми і купа туристів фотографували будівлю, просовуючи об'єктиви крізь паркан, котрий ви бачите останнім (на задньому плані). Проїзд, здається, тоді теж було відчинено.

Зараз це все "охоронювана територія". Чого боїться рудий чубчик?

Ну і сміття. Я не уявляю собі, щоб хтось кидав сміття під білий дім в 2016-му. Певен, що це є відбиток ставлення людей до його поточного мешканця. За Обами такого не було (с).
Одною з найнеприємніших рис американських бізнесів є беззаперечна перевага низької вартості над всіма іншими властивостями продукції. Там, де можна, витративши невелику додаткову суму (або взагалі не витрачаючи нічого) додати продукту якості, клятий імперіаліст вибере нижчу вартість, незважаючи на інтереси клієнтів. Ще гіршими є випадки, коли якість свідомо погіршується заради ілюзорної економії в майбутньому (причому, прорахувати наперед і зрозуміти, що продажі впадуть, такі бізнеси часто-густо нездатні). Зауважу, що в європейські бізнеси загалом більш "гуманні".

На цьому місці можна було би написати чималий есей, але його вже написали до мене, тому скажу одне - не будьте як американці, не віддавайте перевагу жадібності над почуттям прекрасного.
А рукавички на пошті вкрали (с) анекдот
Англійською мовою "фізичну" пошту часто називають snail mail. Знаючи це, я відправив посилку з NC в CA як priority service. Мала дійти за три дні. Оскільки в середині лежала картина з бурштину, я вже вирішив був, що її вкрали по дорозі. Але ні. Дійшла. Рівно за 4 тижні. Ймовірно везли віслюками, а priority забезпечував спеціально навчений хлопчик, що біг попереду віслюка і кричав "натовп, розійдися".
В моєму Huawei Watch, придбаному минулого липня, злетіла калібрація екрану. Тикаєш в другу чверть по горизонталі, а годинник видає координати першої. Злетіла вже давно, десь в березні, але руки дійшли до сапорту лише в травні (чекав версію 2.0, думав, може апгрейд вилікує проблему). Двічі писав на електронну адресу, вказану на сайті Huawei, - як в пісок. Нарешті вчора вирішив зателефонувати в сапорт. З'ясувалося, що вони очікують всі такі питання вирішувати по телефону.

Мене спитали дані годинника, відкрили support case, і надіслали листа. Попросили прикласти proof of purchase (receipt з амазона в моєму випадку) і фотографії з усіх боків (навіщо - не знаю). Далі вони надішлють мені shipping label - це передоплачена квитанція на відправлення годинника їм з наведеною адресою. Я з цим label'ом піду на пошту, відправлю годинник їм, а вони мені потім його поштою назад надішлють (або його, або заміну). Кожна пересилка - 3-5 робочих днів + приблизно тиждень на ремонт.

Спостерігаємо (с)
Якщо хтось пам'ятає, Google кілька років тому за дурні гроші придбав компанію-виробника термостатів Nest. Не-американці сильно дивувалися.

А справа ось в чому.

1. США знаходяться переважно в кліматичних зонах, де влітку використовується кондиціонування. Більша частина цих зон вимагає також і підігріву. І хоча американці люблять попрохолодніше (17 градусів - нормальна для багатьох температура в час, коли на вулиці +30 і більше), все одно, в багатьох випадках потрібно трохи підігрівати приміщення. Наприклад, мені потрібно, щоб в приміщенні було 75F, і виходить, що вдень доводиться вмикати охолодження (бо нагрівається до 79F інакше), а вночі - підігрів, бо опускається до 73F.

Тому, в будинках і квартирах стоять системи HVAC - це комбінована система повітряного опалення і кондиціонування. Спершу незвично і дуже шумно, але з часом звикаєш і знаходиш в цьому свої переваги.

2. Щоб HVAC правильно працював, необхідно ставити термостат - пристрій, який міряє температуру і дає команду HVAC'у працювати. І ось тут трюк - звичайні термостати тупі як корок. На них можна встановити температуру (одну) і режим - лише охолодження або нагрів.

Так от те, що пропонує Nest - це домашня адаптивна система клімат-контролю, котра автоматично підтримує вибрану температуру, ще й вчиться, коли її треба підвищувати, а коли зменшувати. Щоб зрозуміти аналогію - рівень комфорту такий же, як в автомобільній системі клімат-контролю в порівнянні із кондиціонером з ручним управлінням важелями.

Звісно, в квартирах на винайом таке ставити ніхто не буде, але в приватних будинках - цілком ймовірно.

Ще один продукт - детектор диму і CO/CO2. Теж з дуже правильними наворотами. Такі пристрої стоять в кожному помешканні в США - це вимога страхових компаній.

Третій продукт - камери спостереження. Мало хто ставить, але загалом, щоб отримати прийнятну страховку на житло, необхідно обладнати його засобами сигналізації і контролю.

А вишенька в тому, що коли Google купував компанію, в них був один публічний продукт, про що журналісти і писали. Але в ретроспективі зрозуміло, що Google знали про продукти, що розробляються, і $1 bln за цю компанію - сума досить невелика. І це ми не знаємо, що ще робить компанія в непублічних галузях, таких як співробітництво із міністерством оборони.
Вчора на Rest Area поміняв десять доларів по долару. Ось, що дали:

781243354920984f52a1f8f30f6a2945.jpg

Нумізмати є? Потрібно кому? Якщо ні, то я їх витрачу.
Поки м'які серцем (і мізками) захисники собак в Україні наражають на небезпеку себе і співгромадян, розповім, як це працює в США.

В нашому county існує закон - всі пси мають бути на поводку. Отаке просте і коротке твердження, котре автоматично вирішує всі проблеми. Якщо собака не на поводку, він виловлюється, тримається якийсь час в пошуках хазяїна, потім знищується. Мотивація дуже проста - права людини на вільне життя є в цій країні беззаперечним пріоритетом, вище будь-якого гімнізму (в цього підходу є зворотній бік - дозволене полювання на диких тварин в межах, що шкодить екологічному балансу). А безпритульні тварини (котів це теж стосується) розносять сказ і інші хвороби, що, знов таки, заважає жити людям.

Тому в нашому селі є птахи, білки, козулі, єноти, опосуми (чи посуми - я їх весь час плутаю) і інші тварини, але немає безпритульних псів. Зауважу, що всі ці мешканці нахабні і нелякані і їхній асортимент я знаю з того, що бачу на узбіччях доріг збитими.

По Києву ж (не кажучи про інші міста) можна пересуватися лише як живуть білі в ЮАР - виключно на автомобілях, вікна не опускати, а будинки огорожувати триметровими парканами. Зокрема, і з-за собак (як чотирилапих, так і дволапих).

В попередньому county, де я жив (під Вашингтоном), було ще крутіше - всі собаки мають бути зареєстровані в "райраді", за них платиться податок в $10/рік, але щоб заплатити податок і подовжити реєстрацію, необхідно пройти щеплення від сказу і принести довідку. А за незареєстрованих тварин - штраф, і не 100 грн, як в Україні, а дещо істотніший. Детально можна почитати тут: http://www.fairfaxcounty.gov/living/animals/
В штатах South Carolina і Georgia на Interstate'ах вказано мінімальну швидкість (40-45 миль на годину), а максимальна - 70, вища ніж використовується в північніших штатах (Maryland, Delaware, New Jersey, NY). Ну і їздять відповідно -- 80-85.
Натомість, в Georgia за перевищення швидкості в зоні дорожніх робіт покарання - штраф і до 30 днів тюрми (в Virginia - штраф $500, а в NC лише $250).
Одна з цікавих властивостей американської поштової системи - це безліч маленьких і не дуже приватних контор, що надають повний (або неповний) спектр поштових послуг, виступаючи агентами поштових і кур'єрських служб.

Виглядає це так: в молі або торговельному центрі є "магазин", котрий або одною з функцій, або основною функцією має приймання відправлень від людей і відправлення їх одною зі вказаних клієнтом поштових чи кур'єрських служб (в США ходять DHL, UPS, FedEx, останній найпопулярніший). Також вони продають конверти, скриньки, упаковку тощо. Чи продають вони марки, не цікавився, але не бачу проблеми і в цьому. Вигода в тому, що не треба їхати і стояти в черзі на пошті чи в кур'єрській службі.

Це все при тому, що звичайний лист можна відправити не виходячи з дому - треба просто покласти його у спеціальну поштову скриньку або (в приватних будинках) поставивши вертикально в своїй скриньці (поштальйон забере). Ну а такі, як я, котрі не мають марок і не знають, з якого боку їх клеїти, ходять у згадані магазинчики, де їм waybill (папірець, що клеїться на конверт) друкують на комп'ютері і пробивають за нього оплату.
Коментарі до металізованих кухонних рукавиць:

Q: How do these hold up against ninja attacks?
A: It completely depends on the level of the ninja. I personally have battled (and defeated) up to a brown belt, but I don't think they will hold up to a black belt one w/o fraying a bit at the ends of the fingers.

Q: Would they work to protect from getting nicked or cute for a band saw?
A:  You would be bloody, but maybe still cute. Depends on whether you were cute to begin with. Bat your eyelashes at the EMTs who arrive to save your life before you pass out from loss of blood and test your cuteness level.

Q: Will I be able to defend myself against a knife attack in a dark alley with these?
A: Yes, of course. Everyone knows that you don't bring a knife to an alley fight with a person with a gun wearing cut resistant gloves.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30