За життя

Це не приспів пісні гурту 7Б, а нова платформа від Samsung (назва походить від від корейського "океан"). Нафіга попу гармонь ще одна, спитаєте ви.

Як я розумію, Samsung'у не подобаються певні нюанси платформи Андроід, а може вони (самсон) відчули Силу (план продажу пристроїв на цій платформі на 2010 рік становить 10 млн смартфонів) і вирішили, що вони можуть. В принципі, переглянувши як специфікації із фотографіями, так і пропозиції для розробників, можу сказати, що щось вони таки можуть. Серед інших причин спроба зав'язати певні сервіси і, відповідно, грошові потоки, на себе і свої сервери послуг.

На зараз єдиний пристрій на цій платформі - це Samsung Wave. Пристрій красивий, набагато красивіший за пропозиції для інших платформ. Гадаю, що це зроблено навмисно, щоб люди користувачі купували саме bada-based смартфони. Апаратна частина на рівні із андроїдним Samsung Galaxy S. Огляди Wave'а живцем кажуть, що інтерфейс дуже продуманий і швидкий.

SDK для розробки під платформу включає власне IDE і емулятор (чи сімулятор, я не дивився). Мова програмування - більш-менш стандартний C++ із певними нюансами на кшталт відсутності C++ exceptions.

В принципі, виглядає непогано. В чомусь перекликається з старовинною PalmOS, в чомусь (зовсім трохи) схоже на Symbian, більш схоже на Android. На Windows Mobile зовсім не схоже :).

Головна проблема, яку я бачу на даний момент -- це дискримінація розробників за кольором шкіри їхнім існуванням. В bada реалізована така ж псевдобагатозадачність, як в iPhone -- системні процеси багатозадачні, в той час як сторонні програми - ні. На пристрої може одночасно виконуватись багато системних задач і не більше одної сторонньої. Моя думка така, що це суттєво обмежує можливості сторонніх програм. Можливо, в наступних версіях платформи це обмеження приберуть.

Ознайомитись детальніше з платформою можна, подивившись Overview.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30