За життя

Копроекономіка в дії.

Коли я 15 років тому купував автівку, за програмою Exclusive можна було вибрати кольори з 30-40 штук, причому, палітра була рівномірною. Самих морських кольорів було 3 чи 4 штуки, а тоді було кілька красивих червоних, жовтих тощо. Я тоді вибрав найкрасивіший морський, ніколи на дорогах такого не бачив (з ремонтопридатністю все гаразд - на Віпосі вирівнювали вм'ятину році в 15-му, і змішали кольори по місцю так, що вийшов оригінальний морський).

Позаминулого року заїжджав на СТО в Братиславі, подивився сучасну палітру - кольорів вдвічі поменшало. Але цікаві мені ще були - зокрема, лишався темніший морський.

Сьогодні зайшов на сайт програми Exclusive - кольорів штук 30, але на практиці - біля десятка, з яких три сині (і всі три убогі), три зелені, кілька сірих різного ступеню чорноти, і пара штук червоних. Все інше - варіації базових (metallic, pearl та matte). І ще один зелений і один жовтий (не металік, просто такі кольори). З красивих - лише два фіолетові, але вони в житті будуть дуже темні.

Все. Одна була марка авто, і та скурвилася.  
Шапочкам з фольги - нове життя. Під таким гаслом вийшла передача по ТБ про те, що злодії викрадають автомобілі, зчитуючи сигнал з бездротових ключів для авто. Я думав, що в цих ключах має бути challenge-response протокол, що робить просте зчитування неможливим. Але виходить, що не зовсім. Є дві схеми - перша це посилювач сигналу, що ставиться (носиться) десь на пів-дороги між ключем та автомобілем (актуально для приватних будинків, де відстань між авто та автівкою - 20-30 метрів). Але в передачі описують, що сигнал можна просто захопити (тоді він, виходить, не challenge-response?). І пропонують ховати ключ до обгортки, що не пропускає сигнал (та ж алюмінієва фольга). Незрозуміло лише, навіщо тоді взагалі бездротовий ключ, якщо його потрібно витягати з обгортки щоб скористуватися. Вся ж зручність в тому, щоб не витягати його, а він просто лежить в кишені. Але ... Це все вирішується  автівками, які спілкуються з сервером. Тоді їх можна віддалено вимкнути.  
Читаю про модель автівки Polestar 4 і думаю, що в пеклі, мабуть, як Гонконзьких хмарочосах, купка маленьких комірок, своя для кожного різновиду людського ідіотизму. Polestar 4 - не перша, але найвідоміша модель, в якій вирішили відмовитися від ... заднього скла. Для водія пропонується цифрове зображення на центральному "дзеркалі". Але проблема не в водієві - врешті решт, якщо він хоче платити за це гроші, то це його вибір.

Проблема в тому, що дизайнери не думають про безпеку на дорогах, тобто по факту про людські життя. Про що йдеться?

Нормальні інструктори, коли вчать водити автомобіль, вчать дивитися вперед на 2-3 транспортні засоби. Коли би бачите картину попереду автівки, за якою ви їдете, то ви автоматично на 90% можете передбачити також і дії водія передньої автівки. Це означає плавніший рух та менше шансів на аварії. Ну а про сліпі обгони й казати нема чого.

Коли я їжджу на своїй літній автівці, я завжди кляну виробників та фаперів на SUV - я за ними нічого не бачу, бо автівка низька. На щастя, в Братиславі ця проблема менше (тут SUV небагато, тому що вони непрактичні), а в Києві це був постійний біль.

А тут виробники запроваджують аналогічну проблему для будь-якого автомобіля, що їде позаду.  

OBD

Як я згадував, в моїй автівці заблоковано Wireless Android Auto. Було :). Я вичитав на форумах, що можна через OBDEleven (пристрій такий, в OBD порт втикається і по смартфону рулиться) розблокувати цю функцію. Знайшов людину з пристроєм. Спробували за інструкцією - не пройшло. Я засмутився, але оскільки там багато чого можна розблоковувати та перемикати, вирішив купити собі пристрій та погратися. Купив, погрався. Все спрацювало як годинник, Wireless Android Auto з'явився. Далі спробую інші функції порозблоковувати.  
Volkswagen - ще одні неонацисти. В Cupra є Wifi, bluetooth, мобільний інтернет і точка доступу ... все працює. Є також Android Auto та Apple Car Play, як через кабель так і Wireless. Так от, Wireless режим для східної Європи (знаю про Румунію, Словаччину та Польщу) заблоковано. Його можна розблокувати пристроєм через OBD, що люди і роблять.
В Європі діє (звісно, не всюди) роумінг підключень до зарядних станцій до електромобілів. В мене є картки всіх трьох основних словацьких операторів зарядних станцій, і я однією з них авторизувався на АЗС Petrol в Словенії. Ціна за заряджання в роумінгу вища, але в моєму випадку це не грало ролі (мені потрібно було просто під'єднати автівку до зарядки, щоб скинути налаштування).  
З'їздив на південь, 550 км від дому в Братиславі до дому в Рієці. З'ясував, що по дорозі є повно зарядних станцій, тобто на пересічному електромобілі з range'ем в 300+ км доїхати до Рієки - цілком реально. Та й в Рієці вже знайшов зарядні станції, зокрема і безкоштовні (хоча лише AC 22 KW). Це серйозно прибирає concern щодо ємності акумуляторів і дає можливість вибирати наступну автівку не за відстанню на одному заряді, а за адекватнішими показниками.  
(в продовження цього)

Побачив заголовок з розрахунками в youtube і вирішив порахувати, яка мені вигода з plugin hybrid'а.

Отже - за 13 місяців від встановлення розетки проїхалося в електричному режимі біля 10 400 км. ~800 км на місяць. Середнє споживання по Братиславі візьмемо 12л/100 км -- менше не вийде, оскільки відстані маленькі, а світлофорів багато. 2-літровий VAG-івський TFSI номінальною потужністю 210 к.с. і реальною - ті ж самі 245 к.с. їсть в мене по Братиславі 15л/100 км.

Середня ціна бензину протягом року була біля 1.55, але з початку війни піднялася на 1.8-1.9 євро за літр. Візьмемо середню 1.7, не помилимося. Отже, щомісяця я б віддавав за бензин 163.20 євро (96 л * 1,7). За рік -  1958.40 євро.

Електрика - я заплатив за 6 місяців 2021-го року за електрику 300 євро за не самим дешевим тарифом (якби жив в приватному будинку, було би вдвічі дешевше). За рік - 600 євро.

Таким чином, економія на паливі склала 1358 євро за рік.

Тепер дивимося на різницю в ціні (порівнюємо базові ціни):
2,0 TSI 245 automat 180 / 245 7-DSG  -- 42 560 євро
1,4 TSI 245 eHybrid (PHEV) automat 180 / 245 6-DSG -- 45 750 євро

В обох варіантів передній привід.

Так, двигун і КПП трохи відрізняються, але в місті ви 245 к.с. використовувати не будете (це пікова потужність на 4-6 тис. обертів двигуна, а так ніхто не їздить), а на трасі на розгоні ці два варіанти дають однакову потужність.
Різниця в ціні 3190 євро.

Таким чином, ця різниця відбивається за 2 роки й 4 місяці. Я планую використовувати цю автівку ще щонайменше 4-5 років (хіба що зміняться життєві обставини, і ми переїдемо кудись в іншу країну знову). Тобто економічно PHEV стає вигіднішим досить швидко.

В Києві, як я писав, на день батареї не вистачало, і там автомобіль їздив в гібридному режимі. Але (1) Київ - це мегаполіс, в інших містах відстані менше, (2) я їздив багато і далеко, оскільки приїжджав в місто у справах. Якби я в звичайному режимі їздив до Оболоні та назад (в магазин і діти в школу), було би взагалі без бензину. Але й в гібридному режимі економія є, хоча й менше - автівка замість 12л/100 км споживала 5л.

Чи взяв би я PHEV знову - в поточних умовах так, але з повним приводом (в мене передній). На жаль, коли я купував цю автівку, модель лише вийшла і на їхньому вебсайті було вказано, що повний привід там є, а його немає (вони потім виправили інформацію, але я тоді вже замовив і оплатив автівку). Роки за три-чотири, можливо, з'являться більш масово моделі з відстанню на одному заряді в 600+ км, і тоді можна буде пересідати на повністю електричну автівку.
(в продовження цього)


Прийшов рахунок за електрику в гаражі за 6.5 місяців 2021-го року. 319 євро. Споживання десь 30 КВт/год на 100 км, оскільки живемо ми на схилі 100-метрового пагорбу, а щоденний маршрут лежить рівно на інший бік пагорбу. Так чи інакше, на місяць приблизно 600-700 км на гібриді проїжджаємо (точно не знаю, бо ми ще їздимо в мандри час від часу). 50 євро на місяць. На бензиновій автівці було би ~180 євро за ту ж відстань.

З'їздив на літній автівці у справах в Рієку (560 км від дому). 220 євро на бензин туди/назад. Хочу чистий електрокар з пробігом на 600 км (щоб до Рієки доїжджав) - дорога має бути біля 60-70 євро, вже помірно щоб кататися туди на вихідні.
Найпоширеніша форма кузова автівок повернулася до тієї, що була 100 років тому. Починаю боятися, що адекватних купе ми раніше ніж за 30 років тепер не побачимо.
Заїхав у справах до Києва на плагін-гібриді. В будинку в мене розетка відсвяткувала свою потрібність - 13 років тому я спеціально вивів в гаражі розетки в місця для заряджання автомобілів. Ось, стали у пригоді.

Щодо поїздок по Києву:

1. Самої батареї не вистачає. В середньому за ці дні я проїжджав 60 км за раз (від виїзду з дому), а батарея - на 45-50 км. Тому доводиться їздити в режимі гібрида.

2. В гібридному режимі споживання по Києву по пробках виходить менше ніж 3 л/100 км + електрика з акумулятора (десь 8 кВт). Але оскільки електрика зовсім дешева в мене (особливо вночі або коли сонце - в мене сонячні панелі), то можна нею знехтувати.

3. Якби в Києві були самі гібриди, дихалося би значно легше, тому що машин стало просто вдвічі більше ніж рік тому, пробки всюди, а ДВС в пробках це бензин на вітер.
Поставили мені в гаражі розетку. Тепер я заряджаю автівку щоночі та маю 100% батареї десь о 3-ій ранку. По спеці та з урахуванням того, що ми живемо на схилі пагорба висотою понад 100 м (автівка змушена перевалювати через нього щоразу при виїзді з дому), на повному заряді акумулятора вона проходить біля 30-32 км. Обіцяли 50-60, але це по рівнині. В нас пагорб все псує. Для середнього електромобіля споживання електрики становить від 15 до 20 kWt/h на 100 км, в нас же виходить біля 30, тобто майже вдвічі більше. Бензин не використовується взагалі (тільки один раз увімкнувся бензиновий двигун, коли за 1 км до дому сіла таки батарея). Погано в цьому те, що на чистому електромобілі споживання теж буди в півтора рази вище, ніж на рівнині. Але гадаю, що в Києві така ж ситуація - самі пагорби, якщо на правому березі жити.
Подивившись вчора кілька відео про плагін-гібриди, дістав відповідей на деякі питання, що в мене виникали (зокрема і в попередніх дописах).

1. Ємність батарей. За дослідженнями, в Європі середній громадянин проїжджає за день не більше ніж 40-45 км. Саме до цієї цифри виробники дотягують електропробіг гібридів. Тобто, зараз плагін-гібриди проїжджають на електриці після повного заряджання біля 50-55 км. Технічно, навіть для США цього може вистачити - багато хто живе в межах 10-15 миль від роботи. Наприклад, мені до офісу було 8-9 миль, і іноді я повертався через супермаркет, тоді робив гак 5-7 миль. Для Києва, якщо їздити лише на роботу і дітей в школу, то в багатьох випадках 50 км теж вистачатиме. Якщо кружляти по місту, тоді, звісно, ні.

2. Швидкість заряджання. В гібридах стоїть повільний блок заряджання, і це навмисно. Тут є два пов'язані considerations. По-перше, швидке заряджання малої батареї призводить до більшого навантаження на один елемент батареї, що скорочує час її життя. А основною турботою багатьох людей досі є міф, що батарея коштує дуже дорого, живе мало і її потрібно буде міняти. Зараз на батареї дають гарантію 5-8 років або біля 150 тис. км пробігу. Цілком притомна цифра - підозрюю, що і бензиновий двигун, що стоїть в цих автомобілях, більше 150 тис. без серйозного ремонту не витримає. Другий аспект - сценарій використання плагін-гібридів передбачає неспішне заряджання вдома з розетки вночі. Про це я писав тут, і рішення тут немає. Слухав розповідь представника ZSE (місцевий постачальник електрики), - кажуть, що нові будинки будують з певною кількістю зарядних місць, щось біля 10% паркомісць. Це, звісно, смішно для вказаних сценаріїв використання. Потрібне якесь притомніше рішення.
Сьогодні наткнувся на одну цікаву проблему, котра буде найголовнішою перешкодою в масовому переході на електромобілі. Це багатоквартирні будинки з паркінгами і вимоги компаній, що обслуговують електричні мережі. Точніше, проблема полягає в ідіотизмі тих, хто пише інструкції. Вони вимагають, щоб лічильники стояли в місці з вільним доступом (з вулиці). Я так розумію, що це робиться для того, щоб ніхто не під'єднався до мережі перед лічильником, цим самим обходячи його. Якщо для приватних домоволодінь це має сенс, то для багатоквартирних будинків - ні, оскільки найпростішим є поставити загальний лічильник на дім, і на різниці між показниками загального і суми індивідуальних лічильників виявляти крадіжки. А отримання показників вже давно зроблено прямо через електромережу, і контролерові немає потреби приходити до лічильника, щоб зняти його показники.

А який взагалі зв'язок між лічильниками і електромобілями? А простий. Для того, щоб ефективно заряджати електричний автомобіль (не гібрид), необхідно поставити wall box - зарядний пристрій, що вішається на стіну і дає можливість заряджати електромобіль швидко, маючи výkon (потужність?) понад максимальних для побутової розетки 3.3 КВт . Такий пристрій вимагає окремого підключення до розподільчого щита і, відповідно, окремого лічильника. Тепер уявіть собі -- якщо кожен лічильник потрібно винести на вулицю, то потрібно протягнути з гаражу до кожного лічильника і назад окремі кабелі та виділити десь на фасаді будинку місце під лічильники. І якщо для будинку на дюжину квартир, як в нас, це ще можна зробити, то великі багатоквартирні будинки - no chance з причин банально обмеженого місця.

Єдиний варіант, який я зараз бачу - це міняти норми та дозволяти монтаж лічильників в місці споживання енергії (тобто на паркомісцях).

Інший очевидний варіант - виводити слабкі розетки (на 3 КВт) від загальнодомової мережі. Але з ним виникає проблема організаційного характеру - такі розетки вимагають згоди всіх співвласників будинку. І знов таки, в маленькому будинку ще можна спробувати зібрати згоди (і то не факт, що вдасться), а в великому це без шансів.

В країн є не більше десяти років на вирішення цієї проблеми, бо в 30-му році майже зупиниться виробництво автівок з ДВЗ і відповідно значно збільшиться частка автомобілів, що потребують заряджання. А очевидне єдине місце, де автомобілі можна заряджати масово - це гаражі, де автівки проводять ніч.
Я завів собі останньої моделі plugin hybrid для пересування Словаччиною і поїздок в мандри. Ну, щоб не прив'язуватися до розетки. Це офіційна версія. Насправді я його завів тому, що це єдина автівка, яка мені сподобалася візуально - якби вона була електричною, я би краще взяв чисто електричну. А так довелося себе вмовляти, що "й так згодиться".

Їжджу два тижні, тому можу описати певні враження.

Читати далі...

Коли ми їхали з "багатоповерхового" Києва в 2008-му році, трафіку в будній день там було ледь трохи більше, ніж зараз у вихідний. В 2010-му моя літня автівка якщо споживала по Києву більше 10 л на 100 км, то я хапався за голову. Останні пару років вона споживає в Києві стабільно 11.5-12 і, як на мене, це забагато. Я вже думав, що треба інжектор чистити, двигун перевіряти тощо. Друга автівка, Hyundai Santa Fe, з таким же дволітровим турбодвигуном, їсть трохи побільше відповідно до своєї маси.

Але Братислава - це Ж жах. В п'ятницю споживання на обох автівках сягнуло 19.5л на 100 км. При в півтора рази дорожчому ніж в Києві бензині. Воно, звісно, тут немає, куди їздити - середній проїзд складає 20 км на день. Але відчуття від грошей, що в прямому сенсі спалюютьcя і виходять в трубу, дуже неприємне.

А як тут місцеві їздять на прожерливих дорогих автівках, я взагалі не розумію - там же споживання і до 30 доходитиме (як колись у Хамера по Києву).

Тому я для себе вирішив, що наступна автівка - обов'язково електрична. Так, початково вона коштує дорожче за аналогічну бензинову. Але сукупно електрична обходиться дешевше за рахунок кращого ККД всіх систем і меншої вартості обслуговування. Одна проблема - за всіма розмовами і анонсами реального ринку таких автомобілів поки що немає. Чекаємо на кінець наступного року.

Ось, до речі, опис на тему довгострокових витрат на електромобілі - тесла по 724 тис. (!) км

Прочитав тільки що про те, що, мовляв, ринок електромобілів отримав першу кризу - за якийсь там період на кшталт року падіння продажів склало 14%. Цікаво, а шановні автовиробники в люстерко дивилися оглядали свій модельний ряд з точки зору споживача? Всі розповідають, як вони ух, і до мохнатого року випустять десятки моделей електромобілів. Ок, але мішки з камінцями як стояли так і стоять. А що стоїть на ринку? На масовому ринку маємо (а) електричних - 4-5 моделей дрібних хетчбеків, пару моделей седанів та універсалів, дві моделі недо-SUV (Hyundai Kona electric за кінською ж ціною і Kia Niro, котрого формально є, а реально не SUV і його й Ніро Вульф не знайде) (б) plugin-гібридів ще менше, і все. Це на пару десятків масових виробників автомобілів. І ще є наявні 5-6 моделей дуже дорогих авто (Audi Q8, пара моделей BMW, щось у Mercedes, дві моделі Tesla і Jaguar I-Pace -- всі тиснуться до верхньої межі цінового діапазону преміум-класу), але вони не масові. Тобто, купувати нема чого. Я вже мовчу про те, що все не-преміум, крім в 1.5-2 рази вищої за бензиновий оригінал ціни ще й тупо "не їде" ).

Зауважу, що станції електромобілів вже стоять по Європі як платні так і безкоштовні, тому підзарядитися є, де. Повністю електричний двигун без власного будинку поки що, мабуть, ризиковано брати (хіба що є станція заряджання біля дому чи роботи), а от plugin-гібрид -- гарний варіант. Був би, якби вони були на ринку. Але см.вище.
Розповім за досвід із інформаційними рішеннями для автомобілів, а саме з HUD.

Спершу трохи вступних історій.

В моїй літній автівці є цифровий дисплей, що показує швидкість, витрати палива тощо. А в Mazda CX-9, котра використовувалася більше, його не було. Тому я років 7-8 тому купив прилад, що підключався до OBD і показував цифрами цю інформацію і ще багато іншої, додаткової. Прилад був чудовий і залишався в мазді до її продажу. Я монтував прилад прямо в район спідометра, але можна було винести його і під лобове скло за бажання (дріт був довгий). Той прилад показував інформацію на простому монохромному LCD-екранчику.

Водночас, я ще в 2005-му році бачив, а в 2017-му спробував живцем справжній HUD (heads-up display), що виводить інформацію на лобове скло. Це був штатний прилад, що його General Motors ставить на деякі свої автівки. HUD проеціює інфорамцію прямо на лобове скло, котре у GMC зроблене з відбивним шаром всередині (про важливість цього нижче). І дуже мені той прилад сподобався. Тому, я вирішив пошукати, що пропонує китайська промисловість з цього приводу.

Читати далі...

Нові правила перетинання кордону автівками з іноземною реєстрацією (себто "бляхами") дуже позитивно вплинули на човниковий бізнес, про який я писав неодноразово. Тепер немає сенсу і можливості ганяти через кордон аби було, відповідно, на кордоні пусто і його можна пройти за годину, як було колись.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30