За життя

Почав працювати над продовженням IT-енциклопедії, котре початково хотів включити прямо в енциклопедію, але з певних міркувань не зробив.

Робоча назва - "Основи програмування для дітей". Принципово не буде фокусу на якійсь конкретній мові програмування. Натомість будемо обговорювати основи - ту теорію, котра дозволить будь-яку мову програмування чи бібліотеку вивчати методом порівняння (з теорією).

Зміст

Вступ

Основні поняття цифрових комп’ютерів
  • Мови програмування
  • Коментарі
  • Команди та оператори
  • Цифри та числа
  • Текстові рядки
  • Збереження даних в пам’яті. Куча і стек. Статичне і динамічне виділення пам’яті
  • Змінні та вказівники
  • Типи даних
  • Використання змінних
  • Константи
  • Операції над даними
Виконання комп’ютерних програм
  • Що таке алгоритм
  • Функції (методи, процедури). Стек викликів. Рекурсія.
  • З чого складається програма. Модулі, бібліотеки, області імен.
  • Цикли
  • Умовне виконання
  • Зворотні функції (callbacks)
  • Виключні ситуації
  • Паралельне і асинхронне виконання
Складені типи даних
  • Структури
  • Масиви
  • Набори (sets)
  • Словники (dictionaries)
  • Стек (ага, знову)
  • Переліки
  • Черги
  • Об’єкти
Об’єктне та об’єктно-орієнтоване програмування
  • Складові частини (члени) об’єкту
  • Видимість членів
далі буде
Восени зацікавився, які є джерела, що надають дітям 8-10 років структуровану, але не нудну інформацію про всі аспекти IT. Ми перевірили декілька курсів, поговорили зі знавцями викладання IT дітям, і дійшли висновку, що таких немає. Головна вимога -- систематичність інформації, а не просто вміння возити мишею по столу.

Тому я з грудня взявся писати книгу "Дитяча Енциклопедія Інформаційних технологій" (план наведений трохи нижче). На сьогодні написано вже біля 65%, причому написане цілком можна читати дітям (вже перевірялося на декількох) -- воно готове до споживання, хоча потребує якихось ілюстрацій. Якщо у вас є діти віком 8-14 років, котрим ви би хотіли дати якісні знання з IT, то пишіть мені, я відкрию доступ до файлу рукопису. Книга створюється для дітей будь-яких зацікавлень, це не є підручник з інформатики.

Окремо зауважу, що українське книговидання -- це просто пісня сумного лебедя, що виздихає. Вони видають різне шопопало з підходом "піпл схаває", але те, що реально потрібно для молоді, їх не цікавить. Згадуйте це, коли будете наступний раз шукати спеціалістів, а їх не буде. Звідки їм взятися, якщо їх не лише не вчать (якість освіти в Україні самі знаєте, яка), але навіть науково-популярну літературу не видають (мабуть тому, що немає попиту, як в радянському анекдоті про ікру).

Попередній план такий:

Читати далі...

Якщо ви, як і я гадали, чому так багато людей схильні до негативного погляду на життя, на ниття про "все погано" та поширення будь-якої негативної інформації, то хочу порадити вам книгу The Science of Positivity за авторством Loretta Graziano Breuning. Вона детально описує з точки зору як психології, так і біохімії, чому негативізм має успіх в людей. Зокрема: "Негативное мышление - удобный способ добиться синтеза кортизола: без насилия, наркотиков и набора веса", "негативное мышление всегда приятнее в компании". Це для затравки. Деталі читайте в книзі.
Може хтось пам'ятає оповідання Азімова "Пастка для роззяв", про мнемонічну службу. Між тим, це оповідання про аутиста і його користь для суспільства. Перечитайте при нагоді.
Вчора закінчив читати книгу "Феномен вечного бытия". Це не метафізика, як може здатися з назви, а наукова (і непроста в читанні) книга про інформаційні аспекти функціонування мозку. Якщо хочете насправді інтелектуальної літератури, то вам не Коельйо з Селінджером треба брати, а цю книгу.

Цікаво, що я в ті самі часи, коли писалася книга (1991 рік), розмірковував і годинами обговорював рівно цю саму тему зі своїм другом. Щоправда, я підходив з більш аналітичної точки зору, розбираючи функціональність підсистем, ранжуючи і пріоретизуючи їх тощо.
Керол все переплутав. Спершу була пляшечка з написом "випий мене". Нора, кролик і карти були потім.
Ліса Аліса і Кіт Базиліо тікають з Поля Чудес.

0f1f3107db359dee37d739fc8b7b2cfb.jpg
dc727b1e17dd665416b5934bd258028c.jpg


На сайті доступні адреси магазинів, де можна придбати паперову книгу. Також агенція НашФормат вже пропонує мультимедійний диск із казками в PDF і ePub форматах, а також аудіоваріантом (професійний запис всіх 56 казок в MP3 форматі).


Проект на сайті набуває завершених форм. Доступний для загального доступу розділ "Казки Дивного Лісу". На ньому представлено опис книги, preview (10 казок) в різних електронних форматах і у вигляді аудіоказок, а також наявний мультфільм за одною з казок.

Книга потроху поїхала в магазини. Сьогодні вона поїхала в Книгарню Є, але в 7 чи 8 магазинів. Коли будуть точні дані, ми додаватимемо інформацію про магазини на сторінки сайту.

Диск із електронною книгою, аудіо і мультфільмом закінчують записувати і він наступного тижня вже має з'явитись в каналах агенції НашФормат.
Вчора нарешті книга була готова і я сьогодні забрав свої 50 примірників з редакції.

7ae9b35163eb43235bedaadf72c14a99.jpg

120 сторінок на якісному крейдованому папері в твердій обкладинці. Подарункове видання, фактично.

В книгарні книга їхатиме поступово протягом листопада-грудня. Я повідомлятиму про її надходження.
Також на сайті буде окремий розділ, як тільки щось можна буде придбати.

Економіка процесу вийшла взагалі сумна. Одна з головних проблем - свиня, котру підсовує держава зі своїм оподаткуванням.

Річ у тім, що якщо я друкую книгу за свої гроші, то витрати мені компенсує видавництво шляхом виплати гонорару з продажів. Але з гонорару потрібно платити 17%. З повної суми, а не з перевищення витрат! Таким чином, ціна книги вроздріб автоматично зростає на ці ж 17%. Але є певна межа (здорового глузду), за скільки можна виставити книгу, щоб її придбали. І виходить, що я можу виставити книгу або за збитковою ціною або за реальною собівартістю, за якою ніхто її не купуватиме. Тобто про будь-який мій прибуток тут *взагалі* не йдеться -- книга за поточною ціною не відіб'є навіть 50% вкладених коштів, і додатковий друк (збільшення тиражу) це не змінить ніяк (якщо залишати поточну ціну).

Борис Акунін тільки сьогодні написав у своєму блозі, що аудіозаписи гроші не приносять взагалі (була в мене така наївна думка, що може там хоч якась копійка вийде), а електронні книги - у нас в Україні немає жодного майданчика, через який можна було б їх продавати (подякуємо піратам).

Тому залюбки плюну в обличчя будь-кому, хто буде розповідати про світле цифрове літературне майбутнє з безкоштовним самвидавом. Ага, без редагування, коректури, ілюстрацій, просування... Ніхто не буде робити книги з такими шаленими витратами - заради популярності і слави за ті гроші, котрі коштує книга (той збиток, про який я кажу вище) простіше весь Київ бігбоардами зі своєю пикою прикрасити - більше людей знатимуть.
Два тижні тому книга поїхала в типографію. Про книжки поки що нічого не чути. Я займаюсь аудіо.

З агенцією НашФормат було укладено угоду про виготовлення тиражу дисків з обкладинкою. Цей договір ми робили з місяць, і це не враховуючи аудіозапису перед тим. Загалом я вперше звернувся в НашФормат в лютому, аудіозапис казок робили в серпні.

Коли договір уклали, з'ясувалося, що їм потрібен ISO образ того, що писатиметься. А я ж як справжній письменник (насправді, я не справжній письменник) крім контенту ні про що не подумав. Зокрема знадобилася обгортка для контенту - щоб коли вставляєш диск в драйв, то щось вилазило на екран і домогосподарці було зрозуміло, що на диску і що з тим робити. Довелося в авральному порядку робити обгортку. Робив її наш корпоративний штатний дизайнер, не я. Обгортка вийшла непогана.

Диски очікуються за три тижні.

Заодно допилюємо розділ сайту, присвячений казкам. Зараз він недоступний, бо немає, що презентувати. Коли будуть книжки, тоді й розділ запуститься.
Після кількох циклів узгоджень обкладинки і макету нарешті книга їде в типографію сьогодні.

З грабель, на котрі ми наступили протягом корегування були:
- дійові особи написані з маленької літери. Це був мій задум, але редактор сказав, що загалом потрібно писати в великої.
- На обкладинці художник написав назву книги в лапках. Для книжок це звісно не потрібно.
- В останній момент вставили підтримку мультимедії і відповідно на обкладинці написали "мультимедійна книга". Програми, котра буде зачитувати казки, щоправда, ще немає (але буде).

Сам по собі макет - це звичайнісінькі файли в звичайних форматах (PDF, DOC) . Обкладинка в TIF. Можливо, в типографію воно передається по-іншому, не знаю.

За два тижні повинен бути готовий тираж.
Справи просуваються жваво. Аудіокнигу записано повністю. Електронні варіанти книги підготовлено в PDF і ePub (повний варіант і безкоштовне preview на 10 казок). Також зроблено повний безкоштовний варіант українською латинкою, для тих, хто розуміє, що за латинкою майбутнє. Видавництво пиляє макет книги, а ми вигадали таку річ як мультимедійна книга. Що це таке, дізнаєтесь, коли вона вийде.
Порахували кошторис на розширену книжку, заодно прикинули вартість книги в роздріб. Вийшло 59 грн + накрутка книжкової мережі (від 20 до 40 відсотків). Тобто книга коштуватиме вроздріб десь 85 грн. Оскільки там дорогі і якісні малюнки (та й друк недешевий по якості), то вважаємо, що це нормальна роздрібна ціна.

Звичайно, купувати у видавництві буде дешевше (я свої 50 екземплярів залишаю на роздачу і ще думаю, що не вистачить).
Здав у видавництво остаточний текст і ілюстрації. Вони почали готувати їх до друку, і тут з'ясувалося, що в одній з ключових позицій зроблено помилку: договір підписано на 60 друкованих сторінок, а я був абсолютно впевнений, що йшлося про 60 аркушів. А казка + ілюстрація займають дві сторінки (один аркуш).

Тепер виходить, що вартість збільшується майже вдвічі, а це робить кінцевий продукт непідйомним для споживача. А там же ще й ілюстрації недешеві вийшли. Не знаю навіть, як будемо викручуватись - книга зовсім збиткова виходить. І це при тиражі в 1000 примірників. При менших тиражах було б ще дорожче.
Всі ілюстрації і обкладинку зроблено. Фактично вони були готові і оплачені ще 10-го серпня, але потім мені 2 тижні віддавали оригінали великого розміру (в чому була затримка, я так і не зрозумів).

Отже, на ілюстрації пішло майже 5 місяців. Насправді, не дуже багато (хоча можна і швидше, звісно), але якщо обіцяли за два, то затримки трохи нервують.

Але ... завтра їду здаватись у видавництво.

Замовив виготовлення аудіокниги і мені порекомендували зробити ще одне редагування. Зробили (400 грн). Зробили непогано. А потім я ще раз сів і вичитав текст і ще вніс виправлення. Отже, редагування - процес нескінченний. Як оброблення терпугом :).  Зате скоро має бути аудіокнига.

Електронний варіант теж робитиметься і буде протягом 2-3 тижнів.

Але все (включно із мультфільмом) викладатиметься, мабуть, одночасно із виходом друкованого варіанту.
Ілюстрації закінчено, справа за обкладинкою. Її роблять вже два тижні і ще є виправлення, котрі потрібно внести.

Для запису аудіокниги я звертався до агенції НашФормат. В них звукорежисер мав повернутись із відпустки наприкінці липня, але сказали телефонувати на початку серпня. Завтра зателефоную ...
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30