За життя

Вчора мене за якимось дивом занесло на LinkedIn почитати стрічку. Точніше, яким дивом, я розумію, але навіщо я там провів більше, ніж 5 хвилин, - не дуже. Після цього мені почав менше не подобатися Facebook :). А зараз я зрозумів, що LinkedIn мені нагадує. Загін з павичами, ось як на фото:



PS: а кричать вони огидно, радянський мультфільм про Мюнхгаузена мав рацію.
Чудовий маркетинговий хід - купляєш пару шкарпеток, а третю шкарпетку отримуєш безкоштовно.
Я тільки що зареєстрував домен gtavg.com . Хто не в курсі, всі п'ятилітерні домени розібрали давним давно. Цей, мабуть, забули.
Якщо хтось пам'ятає, Google кілька років тому за дурні гроші придбав компанію-виробника термостатів Nest. Не-американці сильно дивувалися.

А справа ось в чому.

1. США знаходяться переважно в кліматичних зонах, де влітку використовується кондиціонування. Більша частина цих зон вимагає також і підігріву. І хоча американці люблять попрохолодніше (17 градусів - нормальна для багатьох температура в час, коли на вулиці +30 і більше), все одно, в багатьох випадках потрібно трохи підігрівати приміщення. Наприклад, мені потрібно, щоб в приміщенні було 75F, і виходить, що вдень доводиться вмикати охолодження (бо нагрівається до 79F інакше), а вночі - підігрів, бо опускається до 73F.

Тому, в будинках і квартирах стоять системи HVAC - це комбінована система повітряного опалення і кондиціонування. Спершу незвично і дуже шумно, але з часом звикаєш і знаходиш в цьому свої переваги.

2. Щоб HVAC правильно працював, необхідно ставити термостат - пристрій, який міряє температуру і дає команду HVAC'у працювати. І ось тут трюк - звичайні термостати тупі як корок. На них можна встановити температуру (одну) і режим - лише охолодження або нагрів.

Так от те, що пропонує Nest - це домашня адаптивна система клімат-контролю, котра автоматично підтримує вибрану температуру, ще й вчиться, коли її треба підвищувати, а коли зменшувати. Щоб зрозуміти аналогію - рівень комфорту такий же, як в автомобільній системі клімат-контролю в порівнянні із кондиціонером з ручним управлінням важелями.

Звісно, в квартирах на винайом таке ставити ніхто не буде, але в приватних будинках - цілком ймовірно.

Ще один продукт - детектор диму і CO/CO2. Теж з дуже правильними наворотами. Такі пристрої стоять в кожному помешканні в США - це вимога страхових компаній.

Третій продукт - камери спостереження. Мало хто ставить, але загалом, щоб отримати прийнятну страховку на житло, необхідно обладнати його засобами сигналізації і контролю.

А вишенька в тому, що коли Google купував компанію, в них був один публічний продукт, про що журналісти і писали. Але в ретроспективі зрозуміло, що Google знали про продукти, що розробляються, і $1 bln за цю компанію - сума досить невелика. І це ми не знаємо, що ще робить компанія в непублічних галузях, таких як співробітництво із міністерством оборони.
Свого часу в Україні бізнес дуже сильно страждав (зараз, начебто, полегше стало) від постійних перевірок різних паразитних органів, як то СЕС, пожежна інспекція і хто зна що ще. І знаходилися ті, хто розповідав, що на заході ринок регулює такі питання, тобто якщо в кафе антисанітарія, то туди покупці не підуть.

Про скандал із мережею ресторанів Chipotle в США минулого року українцям мабуть, що нічого й невідомо. А тоді певна кількість людей в декількох штатах потруїлася і потрапила до лікарень. Звичайно, самій мережі було нанесено шалених (перш за все репутаційних) збитків, від котрих вона досі оговтується. Але тим, хто потрапив до лікарень, від цього, мабуть, не легше.

Але питання не чіпотлі, а в тому, що саме і як інспектують в США. Наприклад, в США інспекцію проходять ліфти. В кожному ліфті висить сертифікат проходження інспекції із власноручним підписом *і фотографією* особи, котра схвалила використання цього ліфта. За нагоди спробую сфотографувати.

В кожному поважному apartment complex'і є басейн. В південних штатах це must have, оскільки протягом 4-х і більше місяців денна температура перевищує 25 градусів цельсія (а протягом астрономічного літа тримається між 30 та 40 градусами). Так от, кожен басейн має пройти санітарну інспекцію перед запуском (початком сезону). Також, якщо в воду потрапило або могло потрапити бите скло або якісь інші шкідливі чинники, то власник басейну зобов'язаний спустити воду, провести очищення басейну і викликати інспекцію знову. Це займає 2-3 тижні часу і невідому кількість грошей.

Також обов'язковими є пожежні інспекції, котрі реально дивляться на протипожежний стан і виписують п...риписи до усунення порушень. А власники комплексу в свою чергу виписують приписи мешканцям.

Але ніхто на інспекції не скаржиться, тому що це за великим рахунком зменшує ризики і, відповідно, фінансову відповідальність, котра може сягати шалених розмірів (мільйонні компенсації - цілком реальні).

Інше питання, що в Україні проблеми є з обох боків -- і правила, котрі не завжди є розумними і доцільними в сучасних умовах, і хабарники, котрих цікавить не безпека, а власна кишеня, та й бізнесмени, котрим простіше заплатити аніж виконувати вимоги.

Потрібно просто всім сторонам розуміти, що сьогодні пожежник взяв хабаря, а завтра пішов за цей хабар в ресторан і отруївся, тому що за день до того санітарний інспектор застряг у несправному ліфті. І службова недбалість одного в підсумку шкодить всім.
Фунты стерлингов над биржею кружатся,
первым снегом курсы падают, садятся.
И от брекзита не спрятаться, не скрыться,
Консерваторы, скажите, как вам спится.
Так цікаво спостерігати - деякі шаблони людської поведінки розповсюджуються хвилями. То ні в кого не проявляється, а то раптом кожен другий робить одне й те ж. Причому, навряд чи ці люди якось спілкуються між собою.

Приклад. У нас на сайті є Live Chat. Користувачі можуть поставити питання і поспілкуватися з оператором. Так от пару тижнів тому люди масово почали називатися при початку чату. Не всі, звичайно, але раніше цього не робив ніхто, а тепер робить відсотків 30-40.
Чергові ватні ідіоти, після того, як їм було відмовлено у використанні наших продуктів:

====
From: Антон Кокарев <kokarev.anton@mail.ru>
...
Извините, почему? Это как-то связано с санкциями? Т.е. Вы меня наказывает за то, что я родился в стране, единственной в мире, которая может дать достойный отпор вооруженным силам США? Если Вы считаете преступлением быть россиянином, то я виновен на все 100%! Мы дошли до Берлина, города с великой историей, дойдем и до Вашингтона - не сомневайтесь. Я Вас на бейсике взламаю, не спасут вас ни нигер на троне, ни санкции.
====

От тому і не продаємо, що неадекватні.
Ощадбанк робить ремонти в приміщеннях, ставлять термінали самообслуговування ... Загалом все покращується. А черги як були, так і лишилися. Тому що ніхто не здогадався, що якщо є кілька кас і окремо операціоністи в залі, то електронна черга - обов'язковий атрибут для сервісу в 21-му столітті. Але в нас "і так згодиться". Зокрема, тому, що баба Маня і програміст Федя, котрі керують процесом реновації банку, ніде далі Конотопа в житті не виїжджали.
В Латвії в багатьох закладах, аж до таких як поштове відділення чи магазин Латтелекома на 2 особи (персоналу), запроваджено електронну чергу. Неймовірно зручно, всі сидять спокійно і немає всіх цих "вас тут не стояло". Щоправда, в кабінет до лікаря в поліклініці черга жива (а в реєстратуру - електронна).

Враховуючи, що запроваджено чергу всюди, очевидно, що вартість її впровадження мінімальна, а значить, це можна зробити і всюди в Україні, було би бажання і розуміння. Водночас це є чудова бізнес-ідея для спритного підприємця в Україні -- продаж реманенту, монтаж і супроводження таких систем.
Компанія Microsoft в своєму потягу до прекрасного йде слідами ябла. Ті теж ненавидять розробників і роблять все, щоб останні, сцуки, не наживалися занадто на геніальному яблі.

В 64-бітних версіях Windows починаючи від Vista драйвери потрібно не просто підписувати, а підписувати хитрими сертифікатами, котрі колись можна було придбати лише в двох компаніях (пізніше перелік розширився до притомного). Але це була автоматизована процедура.

В Windows 10 під соусом піклування про користувачів введено процедуру підписування через сайт Microsoft. Це вимагає (А) EV сертифікату, отримати який складніше за звичайний, і, що важливіше, (Б) двокрокової процедури підписання, де спершу потрібно засабмітити пакет, а потім через невідомий інтервал від 10 хвилин до 24 годин (!!) забрати результат. Таким чином, підготовка білду перетворюється на процес із непередбачуваною довжиною і затягнутою процедурою, що вимагає втручання оператора.

Час закруглятися і йти на пенсію, мабуть.
У нас в компанії ябло не люблять ні в якій формі, крім як в смітнику, але на жаль, доводиться мати із ним справу.

Зокрема, для збирання версій наших продуктів під мак. З цією метою я купував ноути MacBook Pro (б/у, звичайно - ще не вистачало платити за них дурну маржу). Але ноут штука така - він знаходиться в когось і лише цей хтось може його використати (ну або потрібно катати ноут по Києву від одної людини до іншої).

Тим часом я вирішив перенести наші процеси збирання білдів в інтернет - це має бути і швидше і практичніше. Беремо залізний сервер на 32-64 Гб пам'яті і накидуємо туди потрібних віртуалок. Їх можна навіть не тримати запущеними, а запускати лише за потреби.

На звичайний x86 сервер, що їх масово і дешево пропонують, MacOS X не поставиш. Але можна взяти віртуальну машину з маком за дуже невеликі гроші. Так, за смішні $30/міс дають машину з 2Гб пам'яті, 40 Гб диску і доступом по VNC. Для збирання білдів цього достатньо. Якщо хочеться віддалено програмувати, доведеться взяти машину подорожче (але там ціни невисокі, десь може до $80/міс). Отже виходить, що взяти таку машину вигідніше ніж купувати будь-який мак (і навіть б/у)! Звісно, понтів не буде, але понти від ябла - то все одно для школоти, навіть в коледжах молодь вже починає здогадуватися.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30