За життя

Знайшов старі ноутбуки. Подумав, що вони ще досить нічого - можна дітям віддати для шкільних справ. Нема чого купляти нове.

Знайшов старий годинник Huawei Watch (найперша і найвдаліша їхня модель). В нього чверть екрану не реагує, тому я його свого часу закинув. Тепер з'ясувалося, що він теж ще досить нічого - можна використовувати. Відклав новіший Fossil (в котрого досить незручні кнопки керування виявилися, що постійно притискаються) і взявся носити Huawei Watch. А головне - для чого я взявся це робити. В Huawei Watch є мірялка пульсу, то я поставив програми для відслідковування сну і для вимірювання пульсу. Почав слідкувати. Дізнався багато нового.

Знайшов пару старих мишей. Працюють. Беру із собою в поїздку, щоб на ноуті не мучитися із трекпадом.

Цікаво, що б іще такого старого пошукати?..
Преамбула:
Бабка замучилась с дедом-пьяницей и посоветовалась по этому поводу с подругой. Подруга ей посоветовала нагнать чан самогона и бросить туда дохлого кота. Мол, дед выпьет, посмотрит в чан, увидит дохлого кота и охота бухать у него пропадет навсегда. Бабка так и сделала. Вечером как-то заходит в дом, а там дед стоит над пустым чаном, выжимает дохлого кота и приговаривает: "Ну котик, ну миленький, ну еще капельку!"

За два місяці офісної роботи набрав 5+ кг. Вирішив скидати вагу. Їсти скоротив, щоденним спортом займаюся. І ваги купив. Сучасні, зі смартфоном синхронізуються, історію зважувань ведуть. Все ок.

І от щодня зранку ритуал -- зважитися, потім згадати, що не зняв годинник, зважитися, прикинути вагу білизни, згадати вагу смартфону (котрий в руці, щоб дивитися, скільки наважило), підрахувати, скільки рідини випив ввечері (котра ще не вийшла). Як раз по краплинці ...

Але реально два кг за два тижні скинув. Лишилося ще 5 (надлишок в 2-3 кг навесні із США як привіз, так за пів-року і не скинув).
В Ризі дуже мало товстих людей. Звичайно, їх можна побачити, але це велика рідкість і, припускаю, що побачені товстуни мають певні проблеми ендокринного характеру. А може це просто приїжджі.

Дружина припустила, що худорлявість - це латиський генотип. Але в Ризі більш ніж 40% російськомовного населення (тобто принаймні чверть - не латиші за генотипом). Відповідно, серед них мала би бути певна кількість товстунів. Але немає.

Навмисне спостерігаю по дитячих майданчиках -- всі без виключення мами, навіть ті, що із немовлятами, стрункі чи навіть худі. Тобто вони навіть під час вагітності не набирають по 20 кг, як в Україні.

Це ще більш дивно, якщо зважити на кількість кондитерських, кафе і хлібних крамниць в Ризі. При цьому кондитерські вироби в них смачні, а хліб - смачніший, ніж в Україні, і в більшому асортименті.

Та й їжу вдома готують в середньому менше, ніж в Україні - більше використовують напівфабрикати або їдять в кафе.

Це приводить мене до висновку, що в Латвії існує розуміння і культура здорового життя і здорового харчування. А також натякає, що всі казки про широку кістку і гормональні порушення - це наслідок невміння тримати рота затуленим і не жерти цілодобово все, що побачиш. Бути худим - можна, і нескладно.
Зазвичай дорослим людям "з нуля" щеплення не роблять, а роблять підтримуючі після дитячих вакцінацій. Але оскільки в нас із дружиною дитячих записів не збереглося, то ми всі щеплення робимо так, наче вони перші.
Так чи інакше, нам була потрібна доросла вакцина від поліоміеліту. А їх немає! Телефонували в усі клініки, котрі заявляють про проведення щеплень. Тоді пішли в гугль... Вакцини роблять дві компанії, Санофі і ГлаксоСмісЛайн. Ми зателефонували в Санофі Україна, де нам дуже допомогли, надавши телефони дистрибуторів, котрим вони востаннє відвантажували вакцини. В одного з дистрибуторів вакцина лишилася. Але вона упаковками по 10 штук, приватним особам не продається, та й не має це сенсу (нам треба не лише вакцинацію, але і документи про неї). Тоді ми домовилися з клінікою, котра робить нам вакцинації, що вони придбають в цього дистрибутора вакцину - для нас і собі про запас. На закупівлю, слід зняти капелюха, в них пішло 2 доби (в середу зв'язалися, в п'ятницю вакцина вже була в клініці), і сьгодні нам зробили щеплення. Тепер те саме треба зробити з дорослими вакцинами від пневмонії, але вони начебто є в іншій клініці.
Про ментальні віруси сказано вже чимало. А я маю нещасливу нагоду спостерігати їхнє розповсюдження в дії. В лікарняній палаті на 6 осіб лежить один пенсіонер, в котрого пелька не затикається взагалі. Він чередує телевізор (якийсь ідіот вирішив поставити його в палаті) і російські серіали по ньому із базіканням. І з пащі ллється одне й те ж несвідоме лайно на тему "а за совка я машину міг купити, а зараз в уряді знову жиди, а майдан нічого не змінив, а люди задарма загинули". Розмовляти з цією особою без толку, бо він не усвідомлює в принципі, що верзе. Гірше те, що він ці помиї вливає всім іншим, хто лежить в палаті і навіть тим, хто туди заходить включно із нянечками, котрі йому піддакують. Як боротися із цим, невідомо -- я весь день сиджу в коридорі, щоб це не чути, а на фразі про жидів в уряді я його ледь не вдарив, бо зауваження стосовно шуму і базікання я робив вже рази 4 чи 5 за три дні.

Припустимо, на мене це базікання не діє (крім трьох днів головного болю від постійного шуму), а люди більш аполітичні це слухають і не замислюючись поступово переймають думки цього урода. А спрацьовує такий мислений вірус в найнесподіваніші часи. Припустимо, вирішує людина чи допомогти волонтерові на виході з Метро. А потім згадує слова цього пенсіонера (несвідомо, знов таки) і думає "хай йому, це справа уряду забезпечувати армію. Нехай жиди платять". І спрацював вірус ...

Як із цим боротися, невідомо, бо в уряді люди приблизно з тою ж ментальністю, що в цього пенсіонера, і свідому просвітницьку політику проводити не можуть і не хочуть, а якби і хотіли, то не вміють.

А по телевізору якась жінка з учасників Майдану каже "ми побачили що в Україні байдужих людей не лишилося". Рибонько ти моя, тут таких 95%, як і в будь-якому суспільстві. А ще вони заражені цим совковим вірусом.
В Хорватії і Італії окуляри Ray Ban на кожному кроці (включаючи Ашан). Оскільки я свої примудрився забути в машині в Кракові, то звісно ж захотів спробувати цей самий хвалений Ray Ban. І не взяв - виглядають добре (і скло і оправа непогані), але в мене двоє окулярів з Fielmann'а виглядають краще (і коштують, щоправда, трохи дорожче, ніж Ray Ban в Італії) і сидять зручніше.
В арабських культурах сонце - зло. На жаль, не у нас.

Сьогодні в басейні стояв в черзі на гірку і розглядав меланому на спині в дядька попереду. Думав, наздожену його внизу і підкажу. Не наздогнав.

Чуваку п-ць, але він про це ще не знає. Меланома в нього була такого розміру, що оперувати може ще й не пізно, але хто не знає, уваги б не звернув, і якщо він з нею ходить, то йому ніхто не сказав.

Панове, утворення навколо родимих плям чи дрібних родимок, збільшення родимок, перетворення і зміна форми тощо - прямий шлях в могилу, якщо про це не піклуватись. Будь-які новоутворення на шкірі в районі родимок - привід до негайного відвідування лікаря-дерматолога, а потім і онколога.

Вчасно виявлене утворення видаляється навіть не під загальним наркозом (а мені видаляють взагалі без знеболення).  Невчасно виявлене - шанси на одужання лише 5% (тобто 19 з 20 хворих йдуть бронювати місце на Байковому).

Будьте обачні.
Зі стоматологами в Латвії і добре і погано. Добре, бо стоматологія на високому рівні, погано, бо черги шалені. Як я з'ясував, черги шалені тому, що скандинави їздять лікуватись в Латвію. Це підтягує рівень сервісу і, водночас, ціни.

В мене від місцевої води почалися проблеми із зубами і я вирішив провести екскурсію в стоматологічну клініку поставити пломбу замість тої, що посипалась найсильніше. Зателефонував зранку в клініку, котру мені порадив місцевий юрист. В клініці запропонували запис на наступний тиждень. Коли я сказав, що я їду з Риги, подивились і знайшли один time slot на сьогодні. Мені пощастило.

Посадили в крісло, вдягнули окуляри, щоб світло не било в очі. Не пам'ятаю, щоб таке робили в Києві.
Щоб перевірити, чи робити анестезію, і що коїться із зубом, треба робити рентген. Ну, думаю, вставати, йти кудись, чекати пів-години. А ні - апарат прямо в кабінеті (кабінетів декілька і рентгенкабінет є окремо, але все одно є апарат і прямо на робочому місці). Плівку пальцем тримати не треба, є фіксатори для цього (дуже зручно!). Результат доступний через 1-2 хвилини прямо в комп'ютері (а от плівки мені не дали із собою).

Анестезія - спершу ясна змащуються лідокаіном, потім вже робиться укол. Сама анестезія якась дивна - досить сильна, але повністю без болю не вийшло все одно.

Сам процес пломбування стандартний, описувати нема чого. Потім ще зробили два додаткові рентгени щоб глянути, яка ситуація в інших підозрілих місцях. За все (одна пломба і три рентгени) - 95 євро. Недешево, прямо скажемо. Подивимось, скільки триматиметься.

PS: і знову штраф за паркування, хоча на знаку було написано "2 години безкоштовно". Добре що хоч оплачувати їх не треба.
Тільки що зняв з Британії 7 (сім. Котра після шести йде) кліщів. Всі як один - здорові, відгодовані, активні і хрін розчавиш. Кліщі небезпечні для людей Бореліозом і подекуди (начебто не в Києві) енцефалітом. Для тварин вони небезпечні повним спектром відомих і невідомих хвороб, від деяких з котрих лікування немає. Тому, панове, будьте обережні і уважні в зелених зонах - сезон негараздів почався.
Щось із цією погодою в мене очі вилазять ... Знайшов вдома агрегат для вимірювання тиску. На руку вдягається. Ну типу як годинник. Поміряв. 190/120. Очі вже на лобі, я в паніці ...

На четверте вимірювання (протягом двох годин, не одразу) я подумав, що може треба подивитись інструкцію, бо для мене 190 - це в лікарню треба. Так і є. Я пристрій вдягав як годинник. А треба пристроєм на тильний бік руки. Переміряв - все ок, 120/90.
Сходив сьогодні на сеанс флоатингу у флоатинг-студію Альфа в Києві. Ішов добровільно :), за власні гроші (пишу це, бо половина народу за словами співробітників приходить за подарунковими сертифікатами). Мене цікавило як отримати результат від власне флоатингу, так і попитати стосовно організації такої камери вдома.

Сама камера називається деприваційною і слугує для відключення зовнішніх подражників (звукових і світлових в першу чергу, а також гравітаційних). Передбачається, що відключення зовнішніх подражників стимулює мозок до якихось незвичних режимів роботи (нууу, дещо є, хоча див. далі).

Для чого потрібні деприваційна камера і флоатинг - кому для чого. Найпростіше - для релаксації і розслаблення в умовах постійного стресу. Більш цікаві речі (медитація і т.п.) треба робити, коли знаєш вже, що до чого.

Флоатинг (як окрема процедура незалежна від депривації) сприяє розслабленню і відпочинку тіла. Це процедура дуже корисна і в цьому аспекті камера мабуть не має заміни - на кріслі-мішку кінцівки так сильно не розслабляються.

Взагалі (за результатами) я так розумію, що процедура депривації більш потрібна тим, хто живе в місті і не має можливості прибрати зовнішні сигнали без такої камери. Я вдома можу опустити ролети, засунути беруші і влягтися на кріслі-мішку - результат практично той же самий, що і в деприваційній камері. Звісно це не "флоатинг", але депривація майже повна.

Процедура сеансу описана на сайті, повторюватись не буду. Технічно - видаються капці і беруші (одноразові), рушник (але я ніс свій) і шампунь/гель для миття (я брав свої).

Волосся мокне в розсолі (шапочки для басейну там непотрібні і не використовуються, рівно як і інші купальні приналежностІ), тому голову мити доведеться. А я розчіску забув вдома, там теж немає. Довелося вкладати волосся руками і феном (фен місцевий).

Суб'єктивні враження, ймовірно, у кожного свої, тому описувати результати сенсу не бачу. Мені дещо зіпсували результат певні проблеми з шиєю і головою - через пів-години почала боліти голова від напруження шиї і я просто не зміг годину витримати, вийшов раніше. На наступний раз треба буде вигадати якесь надувне коло чи щось схоже для підтримки голови - з адміністратором я розмовляв, сказала, що так можна спробувати.

Студія пропонуює (за додаткову плату) масаж до чи після процедури (можливо, можна і до і після). Теж для шиї має бути корисно. Але масаж треба замовляти, щоб масажист приїхав (він не весь час там).

Також після сеансу наливається зелений чай (входить в послугу).

Я для себе вирішив, що наступного разу піду з масажем і підголівником, а далі буде видно - найімовірніше я зроблю таку камеру собі вдома для "коротких" (20-30 хв.) сеансів відпочинку.

Всім же раджу хоча б раз спробувати - не_сподобатися процедура точно не може, а наскільки вона варта своїх грошей, ви зможете вирішити вже за результатами.
Пишу це не задля поскаржитися, а для того що "его пример другим наука". Заболіла в мене нога. Права, робоча. поболіла, пройшла, потім знову поболіла, і так місяць з інтервалами. Я вже почав хвилюватись, щоб це не було наслідком якоїсь поганої штуки на кшталт діабету. Пішов таки до хірурга-ортопеда в Поліклініку №2 на Нестеровському провулку (дуже рекомендую - там платно без черги і істотно дешевше, ніж в міському діагностичному центрі). Хірург оглянув ногу і "порадував" мене -- "це у вас комплексне плоскостоп'я, органічна деформація". Нормально так :(. Лікування практично немає (тобто мазі-пігулки полегшують відновлення, але не виправляють все до кінця), лише носити супінатори. Супінатори замовляються в інституті ортопедії, робляться за два дні, так що то не проблема. Але носити треба буде довго, якщо не все життя. Одна проблема - докульгати від машини, бо паркуватись в центрі немає де взагалі. Мені сьогодні двічі неймовірно щастило із парковками, але взагалі це горе - заставлене все так, що і мотоцикла не поставиш, не те що машину.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30