За життя

Будинок мій стоїть на самому краю лісу, і я розсадив навколо будинку, зокрема і в самому лісі, волоські горіхи (чотири одного віку в лісі і ще чотири різного віку поза межами лісу з іншого боку будинку). Лісовим білкам посадив, щоб було, чим харчуватися.

Тижні півтора тому повз нас пройшла хвиля морозного повітря. І так дивно пройшла, що поморозила листя всіх горіхів, котрі стоять не в лісі. Причому, в найстаршого (йому більше 10 років вже) і досить потужного горіха померзло все листя. А от всі лісові горіхи не лише не постраждали, а дуже добре додали цього року в прирості і навіть зав'язали плоди (перший раз - вони ще молоді).

Ще померзли листя на всіх актинідіях і ківі (це споріднені рослини), але ці вже випустили свіжий комплект листя. А горіхи ще чекають. І акації померзли (в мене ростуть рідкісні жовті і бузкові акації), подивимося, що буде. І ще шовковиця. А інші рослини (в мене їх різних під 350 штук) - наче і не було нічого.
А в тюрьме сейчас ужин ... макароны...
Балтійська погода - мокра і мінлива. Цілий день крапатиме або навіть литиме, а щонайменше хмари темні, дощові, а під вечір може чи просто дощ зупинитися чи взагалі всі хмари віднесе кудись і сонце сяятиме пару годин на вечір. І темнішає тут аж після десятої.

А в Києві сонце і 25 градусів тепла ...

А я закордонний паспорт віддав на візу і при всьому бажанні Києва дістатися не зможу. Втік, тепер сиджу сумую.
Сніг з вікна квартири сприймається зовсім по-іншому, аніж сніг з вікна будинку. Набагато легше. По-перше, непотрібно чистити доріжки тощо. По-друге, в квартирі пейзаж за вікном не цікавить абсолютно.
Я - палкий прихильник таких зим, як зараз. Щоб температура не падала нижче -2, без істотного снігу. Така погода в Англії і Новій Англії, і я відчуваю, що в минулому житті я був білкою десь в тих лісах. Але в цій погоді в наших широтах є великий недолік - рослини звикли до іншої погоди і теперішня збиває їх з пантелику. Так, в мене половина троянд пустила пагони. І як тільки морози стукнуть (а вони ж таки стукнуть колись за зиму), ці пагони разом з гілками померзнуть. Для рослин краще заснути і спати всю зиму. Я вже мовчу про бджіл, які, якщо буде так тепло, як сьогодні (у нас було +8), просто повилітають і померзнуть на вулиці.
Окремий привіт москалям.

Черговий раз дивуюсь, наскільки тупими є клірики з РПЦ. Цитата:

"В этот день, 4 февраля, Православная церковь почитает святого апостола Тимофея. Начинаются тимофеевские морозы. Не редкость стужа, жестче январской. Как правило, тимофеевские морозы на 3-5° сильнее крещенских, но держатся всего два-три дня. Миновала большая часть зимы. Тимофей-полузимник разрубает студеную зиму пополам."

Здогадуєтесь, до чого я веду? Цей опис правильний лише якщо відкорегувати церковний календар до нового стилю. Саме 20 січня (а не 4 лютого) буде середина природної зими (хоча якщо брати астрономічну зиму, то на 4 лютого дійсно випаде середина астрономічної зими).

І морози, що на 3-5 градусів міцніше за хрещенські, всі відчули, так? Позавчора вже було тепло, а сьогодні на дворі + 6 і в моїх троянд бруньки готові розкриватись.
Сьогодні перший день другої половини зими. Іншими словами, ми успішно пережили половину календарної зими. Що не може не радувати. Також дуже радує погода. Для зими це найкраще, про що можна мріяти, якщо бути реалістами.
Якась цього року дивна погода - я вже ввімкнув опалення (і далеко не на мінімум) і до того витягнув і поставив (і включив) обігрівач на робочому місці (в мене кабінет дуже холодний вийшов). Цікаво, що буде взимку.
Здається, ніколи я ще не бігав колами і не рахував години до дощу. Але витрачати дві години на день на полив - це все-таки важко. Тому гарна дощова погода протягом 2-3 днів позбавить мене від біганини зі шлангами (а що таке 70 метрів шлангу на котушці? вони важкі і незручні) принаймні на тиждень, і дуже стимулює рослини. Завдяки моїм титанічним зусиллям крім великих лип, які почали гинути ще минулого року, не загинула після зими жодна рослина. Зокрема я врятував і всі троянди і навіть постраждалі в пожежі горішки. Збрехав - три кедрики, що залишались в горщиках в гаражі, засохли (вони почали робити це ще взимку попри стабільний полив). Але то не рахується - вони не були висаджені в грунт, і взагалі то я зваляв дурня - мені треба було їх поставити в горщиках в сніг. Ще я примудрився спалити корені трьом самцям актинідії (самки почувають себе краще не буває), але це просто загадка природи - більше не буду підгодовувати їх добривами.
Гугль попередив мене, що сайт meteoprog.ua є підозрілим, оскільки посилається на сторонні сайти, які є розсадниками зла. Таке ж повідомлення (із тими ж сторонніми сайтами в якості фігурантів) я отримав про autoconsulting.ua. Отакої ... І як мені тепер дізнатись, коли буде дощ?
На певному етапі особистого розвитку питання погоди починає турбувати більше, ніж всі інші життєві питання. Бо з ними можна впоратись, а з погодою одній людині впоратись дуже складно. Цікаво, яка потрібна кількість людей, щоб змінити погоду протягом хоча б місяця? Згадаємо зиму 2004/2005 - хто знає, що сталось би з помаранчевою революцією, якби в грудні вдарили звичайні морози в -20 градусів.
Помітив, що за межами Києва (тобто у віддаленні від власне багатоповерхових житлових будинків та промислових споруд) прогноз погоди, що його видає Гідрометцентр та наш локальний барометр, повністю співпадають з реальністю. А от в самому місті точність прогнозів набагато нижча. Цікаво, з чим це пов'язано - невже так часто керують дощем над Києвом? Те, що ним керують (в травні викликали дощ штучно, інколи, буває, хмари навпаки розганяють) - це точно.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30