За життя

Зима внесла свої корективи не тільки в звички тварин, але й в місця їх проживання. Так, вчора на подвір'ї побачив горобців (перший раз за 3 роки). Взагалі, горобець - суто міський птах. В лісі живуть синиці. І те, що горобці забралися так далеко (5 км до великого житла) вказує на певні проблеми в місті. А ще коли їхав вчора по дорозі в кооперативі, наткнувся на зграйку птахів - синиці, дві сороки і один ... сокіл. Вони включно із соклолом завзято їли якесь сміття. Коли я їхав, вони надали мені дорогу, але забрались недалеко - на паркан за 2 метри від дороги. Загалом, у нас же живуть і орли, і соколи десь неподалік будинку. Але орел влітку - це одне, а сокіл, що пасеться посеред дороги ...
Під'їзжаю я сьогодні до будинку і бачу, як між соснами літає ворон. І схоже, неспроста він там літає, а на когось полює. Поки дітей з машини висадили, як чую вже хтось пищить-верещить в тому лісі. Думаю, треба ворона поганяти. А з'ясувалось, що цей гад розворушив гніздо із білченятами і вигнав їх з гнізда. І намагався одного з них схопити. Але оскльіки білченята малі, а ворону немає де розвернутись (ці ворони живуть у нас в лісі - вони здоровенні, з доброго орла розміром), тому у білченят фора. Але невелика - лазять вони погано.

Я тоді вийшов в ліс і ворона відігнав. Білченя намагався спіймати, але воно втікло на саму верхівку вільхи.



А на соснах сиділи ще два білченяти. І такі вони були перелякані, що навіть лазити вже нормально не могли - падали з дерева (справжні парашутяги - білченя падало з 3-4 метрів розправивши кінцівки і хвіст. Це дозволяло йому відносно м'яко приземлятись і бігти назад на дерево).

Короче кажучи, цих двох більш втомлених ми спіймали і вони зараз сидять у нас в клітці (ми їх виходимо, а там буде видно, -- зараз в лісі вони все одно не виживуть). А третій вивився більш спритним, і його мені вдалося тільки на камеру спіймати трохи пізніше, коли він вирішив спуститись з верхівки вниз:



До нас в гості сьогодні залітав орел. На грунтовці сиділа сіра кішка (місцева дворова), яку він вирішив вполювати. Але оскільки кішка його побачила, то орел зробив вигляд, що він просто в гості зайшов. Спочатку всівся на стару тополю, але поки я діставав телефон, перелетів на сосну. А поки я ще вивів машину з гаражу і під'їхав ближче, то він вже полетів.

Фотка виключно в якості пруфа:

Ще три дні тому наші пташенята вимагали черв'яків на біс:



А зараз це вже дорослі птахи:



які, коли я почав їх фотографувати, розлетілись, а лишився тільки правий, і то тільки тому, що він мріяв, коли виросте, стати страусом:


Чимось нагадує бабок на комуністичних мітингах.



А насправді це пташенята оцієї пташки, і живуть вони прямо у нас на ганку, за вхідними дверима. Дружина з'ясувала, що і мати і батько цих пташенят наявні і по черзі носять їм їжу.

Як я згадував, у нас оселилась пташка. Сьогодні вдалося її дуже влучно і якісно сфотографувати.



А ось і сама пташка в профіль:



Пташка взагалі цікава - якщо хтось виходить, то вона відлітає з гнізда і починає цвірінькати, щоб відволікти увагу від гнізда.
До нас сьогодні приходили в гості 1) їжак 2) білка 3) пташка Спочатку про їжачка. Рік тому ми підібрали їжака біля дороги і віднесли в ліс біля ділянки. Сьогодні він прийшов на територію (мабуть святкувати річницю). Але два обормоти собаки (фотографії обормотів будуть пізніше) вирішили пограти їжаком в футбол. На той час, коли я їжака знайшов, це була куля, обмотана ганчірками, поролоном і всім іншм мотлохом, що можна знайти на території (у нас бардак, бо обормоти - це наше все. Не даси їм мотлох, почнуть гризти рослини). Відніс їжака в ліс, зараз він вже пішов додому. А тепер про білочку. Нещодавно я писав, що хочу оселити лісових білок біля будинку. Так от сьогодні до годівниці при нас прийшла білка. Витягла шматок хліба з висівками, скинула його на землю, потім спустилась вниз, забрала той шматок і втікла. Це значить, що білка вивчила маршрут і надалі приходитиме харчуватись до нас. А там вже й до заселення недалеко. Про пташку детальніше буде потім, а поки що скажу, що у нас на ганку під дахом якась дрібна пташка побудувала собі гніздо. Прямо в метрі від вхідних дверей (і не боїться ж). Так що чекатимемо на пташенят.
А ось і перший гість до нашої їдальні прилетів:



Вигляд ззаду і трошки знизу. Спеціально для поціновувачів такого ракурсу. Це зменшена фотографія (можна клацнути для збільшення, але там буде теж зменшена) А це фрагмент оригінального результату, виданого фотоапаратом. Можна розрізнити пух на грудці. Знімалось з відстані в 20 метрів, приблизно.


Будівельники підкинули ... Хтось знає, що це за птах - сова чи лунь чи ще хтось?

UPD: віддали пташку нашому ветеринару, вона (ветеринар) буде птаха дворовими мишами годувати (вона в селі живе, там мишей повно). Як вона з'ясувала, це неясить.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30