За життя

Привезли сьогодні замовлений мною в США планшет Acer ICONIA Tab A500 (на базі Андроіда). Офіційна сторінка тут, огляд тут. Свій огляд я писати не буду, оскільки у професіоналів вийде краще.

Із суб'єктивних вражень:
  • Якість вражає. Екран яскравий, дизайн відпадний. iPad - просто цеглина, вирубана тупою сокирою в порівнянні із цим.
  • Андроід 3.0 незвичний, багато чого відрізняється від смартфонної версії.
  • Сам по собі форм-фактор досить специфічний -- пристрій виглядає дуже тендітним для пересічного тягання із собою. Тобто потрібен міцний чохол.
  • Що з ним робити, я поки що не зрозумів. Книжки (особливо скановані PDF) читати зручно (і для того він і брався), а от для решти задач планшет на базі вінди зі стілусом набагато зручніший. Особливо враховуючи, що на відміну від вінди андроїд не має режимів Sleep/Suspend і Hibernate. Тобто його можна тільки shutdown.
Шарп представив смартфон на базі Android в форм-факторі "розкладушка". І це круто, маю сказати. Я колись півтора роки користувався смартфоном RoverPC S2 в такому самому форм-факторі як цей, але тоді з PocketPC 2003 Phone Edition. І вважаю це одним з найбільш вдалих форм-факторів (всього практично реалізовано біля 20, не рахуючи концептів).

Ходят слухи, что Apple собирается переходить на ARM процессоры в своих ноутбуках MacBook. Здесь же интересная аналитическая статья о возможности и целях такого перехода.

Знадобилась мені флешка. Звичайна така флешка, але велика - на 16-32 Gb. В Каравані було знайдено аж дві - одна на 32 Gb чорна невзрачна (в машині стирчати саме воно), друга ж, для носіння, - справжній витвір мистецтва. Звати її Transcend JetFlash V95 (фото під катом).



Живцем ця шахова дошка виглядає набагато більш помірковано, оскільки насправді вся ця поверхня одного пісочного кольору, а на фотці вона такий вид має за рахунок рельєфу. В комплекті пасок (шкір'яний і дуже якісний) і серветочка для протирання гладких поверхонь. Ціна питання - 370 грн за 16 Гб (те, що мені і треба). Тобто за вартість звичайного ширпотребу можна зробити дійсно якісну річ, яку не тільки взяти в руки, але й іншим показати приємно.
Купив в автомобіль (коли закінчимо крутити гайки, розповім детальніше) отаку клавіатуру:



Сама вона зовсім невелика (розміром з мою долоню, не більше). Приймач зовсім маленький, втикається в USB. Сама клавіатура заряджається від mini-USB. Для тих, хто має HTPC з виводом на телевізор і хоче на тому PC крім HT ще звичайні програми використовувати (хоч той же браузер) -- ідеально. Справа - тачпад, дуже зручний.
Через співробітника замовив і отримав крейдли для автомобілів для свого телефону HTC Evo 4G. Ідея була проста - крейдл вішається не на клей / присоску, а монтується в спеціальне кріплення. Компанія ProClip (www.proclipusa.com) пропонує окремо кріплення і окремо крейдли. Вони поєднуються один з одним. Таким чином я замовив два кріплення (для двох машин) і два крейдли.

Приїхало. Поставив. Дуже зручно - шнур живлення йде від крейдлу в прикурювач, саме кріплення монтується в машині за 20 секунд, телефон сидить справно і користуватись ним теж більш-менш комфортно (більш-менш тому, що ємнісні екрани - зло, особливо, коли машина вібрує на швидкості в 80-90 км/год).

Але є нюанс (с) . Крейдл відмінний. Кріплення теж. Між собою дві ці пластмасові деталі з'єднуються ... деталі з'єднуються ... з'єднуються деталі ... саморізами. По пластмасі. Майже намертво (тобто пару разів замінити можна, але не більше). Що заважало зробити простий замок із пластмасових гачків, - другий день вже голову ламаю.
Ламер думає, що в кілобайті 1000 байтів, а хакер - що в кілограмі 1024 грами.

Хто такі гугеноти, ви мабуть знаєте. А що таке кібібайти? Ні, це не смішні байти для накурених пацанів. Так ламери наші кілобайти кличуть.

Насправді ламери перемогли. Маркетинг взяв гору над здоровим глуздом. Історично (для комп'ютерної індустрії) кілобайт означало 2^10 (два в десятому ступені) байтів, тобто 1024. Але так пересічному ламеру рахувати не дуже зручно. Чим і скористались маркетологи, позначаючи ємність жорстких дисків, пам'яті та інших носіїв в Кб / Мб / Гб, але рахуючи їх не як 2^10 (або 2^20 або 2^30), а як ступені 10. Начебто для зручного обрахунку, а насправді для збільшення цифри. Тобто кілобайт в них став дорівнювати тисячі байтів, мегабайт - мільйону байтів тощо.

Технарям не перемогти сіру масу ламерів, котрих ведуть чорні маркетологи, тому вони (технарі) здались і віддали звичні нам терміни ламерам. А собі вигадали нові. Тепер по-правильному на ступені двійки треба казати kibibytes, mebibytes, gibibytes ...
i1911 Handgun From Apple | Gun Blog

Microsoft представила версію Windows 8 для мікропроцесорів на базі архітектури ARM. Це перший раз з 96-го року, коли Windows з'являється на процесорах архітектури, відмінної від x86 (початково Windows NT розроблялась для майже десятка різних платформ). В той же час, Intel (мабуть переймаючись долею своїх прибутків) анонсував, що Android 3.0 буде виконуватись на планшетах із мікропроцесором Atom (на базі архітектури x86), в той час як звичною для андроідів є платформа ARM.
Оскільки я переконаний прихильник читання літератури (крім наукової, технічної і довідників) в електронній формі, то періодично дивлюсь на пристрої для читання. Починав я читати книжки ще з екрана комп'ютера в 94-му році. Потім це якось відпало (не до читання було), а коли з'явились КПК, почав читати на них. Чим зручний КПК - він завжди в кишені. КПК і комунікаторів в мене було штук 5, і всі використовувались для читання. Навіть з 2.8" екраном. Першою спеціалізованою читалкою був Rocket EBook -- REB 1100 (в 2002-му, здається, році), а потім був lBook v8, який мені дуже подобався, а зараз ним користується тесть. v8 же я купував дочкам, але старшій потім поміняли на PocketBook 360.

Суттєвим недоліком читалок є піксельний розмір екрану. На нього влазить текст, або пів-сторінки PDF. В PDF та DjVu зараз сканується велика кількість нехудожньої літератури, тому підтримка хоча б PDF є обов'язковою для читалки. Але читати PDF по пів-сторінки мені не подобається, та й глючать сучасні читалки з такими PDF'ами, тому я шукав собі повносторінкову читалку. Півтора роки тому купив iRex DR1000. Непоганий в принципі пристрій і дуже зручний, але є два нюанси. Перший нюанс - це батарея, якої вистачає на 8-10 годин читання. Тобто в принципі його треба часто підзаряджати. Але це не критично (якщо тільки не їхати кудись і читати в потязі). Другий нюанс - це після вимикання він завантажується хвилину, якщо не більше. Ще компанія-виробник збанкрутиіла, тому очікувати на оновлення не доводиться.

З останніх анонсів хочеться виділити два схожі між собою пристрої від ASUS: Note EA-800 і Eee Reader DR900. Обидва мають екран 1024*768 (що дозволяє читати немасштабовані PDF в повносторінковому режимі) і сенсорний екран (в першому стилусом, в другому пальцями). Ціна має бути доступна.

Залишилось побажати, щоб ергономіка була продумана і дозволяла лівшам користуватись цими пристроями (бо переважна більшість приладів зроблена виключно під праву руку).

Upd: Ще один пристрій з екраном 9.7" - від PocketBook. Але кнопки виключно під праву руку.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30