За життя

Якщо мені потрібне якісне (якісніше за базарне, скажімо так) взуття, я їду в Інтертоп. А оскільки я здебільшого сижу вдома (а їзжу виключно на автомобілі), взуття не зношується, і в Інтертоп я їзжу десь раз на рік. І от, я відвідав цей заклад вчора.

Вони пропонують дисконтну програму. При покупці видається картонна картка (фі). Я так і не зрозумів, що вона дає. Далі треба протягом двох років зробити покупок мінімум на 5000 гривень, щоб отримати знижку аж в 5%. 10000 грн - 10%. 15000 - 15%. 5000 грн за їхніми цінами - це десь 6-7 пар взуття. За менше, ніж 2 роки. І далі потрібно кожен рік щось купувати, щоб тримати рівень знижки. Ви зношуєте за два роки 7 пар взуття? Добре, на двох з дружиною (і не все ж взуття купується в інтертопі)? Припустимо, у вас велика родина і сусіди, і ви на всіх десь там якось нашкрябали 5% (чи навіть 10%) знижки. А тепер сюрприз! Знижки діють тільки на моделі з нових колекцій зі спеціально позначеними цінниками! Ну а якщо ви все-таки думаєте, що 5-10% знижки - це стимул для придбання товару, то подивіться на "моделі з попередніх колекцій". Ви знайдете там знижки в 30-60%. І хтось скаже, що їхня дисконтна програма варта більшого ніж чоботом під зад такому "маркетолоху"?
Виготовляти балончики для речовин, що зберігаються під тиском, меншого розміру, але під бльшим тиском. Тоді під час натиснення буде більше витрачатися того, що в балончику, і людина буде змушена частіше купувати новий балончик. Наприклад, Gillette так продає гель для гоління. Його неможливо вичавити з балончика так, щоб не викинути 2/3 за непотрібністю (мені для гоління вистачає дуже малих кількостей).
Хто застав радянські часи до перебудови, можливо, пам'ятає радянські шоколадки. І можливо він навіть пам'ятає, що вони ділились навпіл, на 4 або на 24 частини. Розділені вони були так - 6 рядів по 4 частки в кожному. Шоколадкою можна було поділитись з товарищем або заховати половину на завтра. Також її можна було ламати частками і смакувати кожну частку окремо, таким чином подовжуючи задоволення. Сучасні козинаки з кунжуту поділені на 6*6 часток. Їх теж можна ламати по одній (вони доволі тверді) і жувати окремо. Або поділитись із кимось (щоб потім веселіше було в черзі до стоматолога сидіти ;). Західний же шоколад (наприклад, мілка) - індивідуалістичний, навіть егоїстичний. І захочеш поділитись - не вдасться. Оскільки поділена плитка на 5*3 часток. Як не крути, а доведеться з'їсти все.
Великолепный анализ вопроса, можно ли сформировать потребность или ее можно только выявить и использовать.

Цитата:


Что же такое потребности, откуда они берутся?

На мой взгляд, все потребности имеет смысл разделить на две категории:

* «Настоящие» потребности или потребности, свойственные человеку как сущности, как живому организму, — голод, жажда и так далее. Эти потребности присутствуют у каждого и могут проявиться при определенных условиях.
* Навязанные потребности или потребности, порожденные внешними требованиями среды, — требование иметь паспорт, ходить на работе в костюме или в школьной форме. Такие потребности чем-то сходны с рефлексами — их можно «выработать» и их нельзя найти у любого человека.

С навязанными потребностями все просто — если мы располагаем аппаратом насилия/давления, мы можем «порождать» такие новые потребности. Например, сказав «все документы необходимо писать только на гербовой бумаге» или «уничтожать» их, отменив обязательное требование школьной формы.

С настоящими потребностями мы ничего сделать не можем. Мы можем их только использовать. Если, конечно, не рассматривать возможность хирургического вмешательства.

В чем же тогда заключается задача маркетолога? Что же он делает на самом деле?


Ходили вчора з другом в автосалон, що продає автомобілі преміум-класу. Внесли гроші в касу, виходимо - продавців немає. Я кажу другу "ну що, гроші вже заплатили, кому ми тепер потрібні". За 5 хвилин випливає такий собі об'ївшийся валіуму начальник відділу продажів і меланхолічним голосом каже: "ну, як ми діємо далі?".
Я в шоці - б'ємо в фанфари, звичайно! Музика, танці, дівки. Люди принесли торбу грошей, можна хоч спробувати посміхнутись і привітати людей із покупкою. Але навіщо - "ми ж вже практично свої" (про походження цієї фрази хай друг розповість окремо)?

Але то ще пів-біди - ну не вміють люди продавати як слід. Вбило інше. В машині немає килимків. Ага. В машині за $100K з білим салоном (і під ногами теж біле) немає килимків на підлозі.

Мене сьогодні цікавість розібрала, позвонив імпортеру. Питаю - "у вас в стандартній поставці йдуть килимки, а то людині машину привезли, а килимків немає?". 5 хвилин внутрішніх консультацій, потім кажуть "це індивідуально для кожної машини, питайте в ділера". Виходить, "рукавички на пошті спи вкрали", а імпортер покриває?


UPD: Ложечки! Ложечки! (це я на анекдот натякаю). Килимки знайшлись - вони їх не поклали. Хоча колір в них життєрадісний - такий же білий, як і салон. Запропонували замовити додатково гумові.
Таке враження, що про маркетинг в страхових компаніях не чули взагалі.

За 4.5 роки я користувався послугами 4-х компаній зі страхування автомобіля (КАСКО). Одну з компаній нав'язав банк, решту вибирали по рекомендаціях. За цей час я заплатив за страховки біля $18 тис. .

Жодна з компаній не зверталась до мене із привітаннями зі святом чи повідомленнями про події в цій компанії як то нові тарифні пакети, акції, пропозиціями з продажу інших страхових послуг тощо. Тобто як клієнт я для СК не існую до тих пір, поки мені від них щось не знадобиться. Я розумію, що СК гроші отримала, а далі краще б вона цих клієнтів ніколи не бачила. Але ж це одноразова стратегія, яка не призводить до зростання лояльності клієнтів і прибутковості.

Відповідно, зараз, коли мені потрібно укладати кілька договорів страхування, я маю починати пошуки страхової з нуля. А якби хоч одна зі страхових компаній тримала зі мною зв'язок, то швидше за все я б надалі звертався саме до них.

Питання: яка СК в Києві зараз має стабільно пристойне фінансове становище і в якій пропонують КАСКО з нормальними умовами (тобто, щоб були мінімальні обмеження по страхових випадках) і, головне, яка платить по рахунках?
Тільки що прийшов SMS-спам від Метро: "Останній день розпродажу зимового асортименту. Курка заморожена - 9.95 грн." . Я не поооняв (говорити тоном сільського дауна) - вони її в снігу морозили?
Наснилась мені сьогодні така маркетингова концепція для просування невідомих або маловідомих марок - компанія вибачається за неможливість виконання певної завідомо абсурдної мети.

Наприклад, реклама промоутерської компанії:

На жаль, нам не вдалося привезти Моцарта на концерт. Замість нього його твори виконуватиме Національний Симфонічний Оркестр.

Або:

Вибачте, що ми не додали сусальне золото в кабіну нашого нового автомобіля. Але ви знайдете там шкіру африканської зебри і червоне дерево.

Або:

Вибачте, що наші гамбургери не допомагають вам схуднути. Але вони надають безліч енергії для напруженої праці.
Десь біля 17-го числа (через 3 тижні від початку) співробітники VMWare спромоглися відповісти мені, що кожну ліцензію (тобто, кожен ключ) треба апгрейдити окремо. В мене ліцензія була на 10 ключів, тобто я маю окремо на кожен ключ заповнювати форму, оплачувати тощо. Я попросив перепитати, і підтвердили, що це так і є. На що довелось їм сказати, що я не буду гаяти на це час і вони втратили $990. Хай ідуть лісом з таким сервісом.
Автомобільні видання обіг анонс акції "Неймовірні знижки на автомобілі Ягуар".

Читаємо:

Тільки до 30 червня діє пропозиція:

  • Jaguar X - type – знижка 2 500 грн. з ПДВ
  • Jaguar XJ – знижка 10 000 грн. з ПДВ
  • Jaguar XF – знижка 3 500 грн. з ПДВ
  • Jaguar XK / XKR – знижка 2 500 грн. з ПДВ
Сказати, що я плакав від сміху, це не сказати нічого. Jaguar XKR коштує 99 тис. євро. Пропонується неймовірна знижка в 250 євро. Тобто, 0,25%. Справді, неймовірна знижка - такого глузування з клієнта я давно не бачив ...

UPD: вже виправились, поміняли гривні на євро, що вже має певний сенс (хоча, зважаючи на накрутки Вінера, не дуже великий - 2,5% знижки на XKR погоди не зроблять).

  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30