За життя

В нас з роздачі новорічних подарунків лишилося декілька сертифікатів від Bodo і ми вирішили, зокрема, сходити на стрибки на батуті. Розвага на двох, але дітей порахували за одного, а я пішов другим.

На батуті я стрибав кілька разів в житті ще в дитинстві, коли займався спортом. А дитячі і розважальні батути - це зовсім не те. Тому було цікаво подивитися, що воно таке.

До речі, ви знаєте, що стрибки на батуті - олімпійський вид спорту? Багато хто цього не знає (я знав :).

Спортивний зал розташовано в одній з будівель авторемонтного заводу біля м.Берестейська. Можна пішки, можна заїхати автівкою.

Сервіс поставлено на досить якісному рівні -- 5 справжніх спортивних батутів, роздягальня, душ на після стрибків, місця для сидіння - все як треба. Щоправда, це приміщення актового залу, зі стелями по 6 метрів. Відповідно, взимку має бути нежарко, а влітку кондиціонери на такий об'єм теж не дуже доб'ють.

Для тих, хто займається, пропонують тренера, котрий вчить основам, щоб і руки-ноги не поламати (швидше щоб не суглоби не пошкодити), і з батута вниз не злетіти - батути на висоті 1.2 метри знаходяться, падати буде боляче. Якщо хочете займатися більш професійно - з тренером можна займатися і не лише на перших заняттях. Чув, що дехто ходить туди постійно і довго (місяцями, якщо не роками).

Самі стрибки доволі цікаві і діти швидко схоплюють, що потрібно робити. А в мене ще зі спорту навички і рефлекси лишилися, виявляється. Одне погано - від стрибків йде навантаження на хребет, а він в мене пошкоджений.

У нас цих стрибків була година на трьох по черзі, і мені вистачило (мокрий був вже за 10 хвилин). Діти би ще стрибали, але на то вони і діти. Лише слухати тренера не дуже хотіли, але то, гадаю, прийде з часом. Плануємо щонайменше до кінця літа ходити туди з дітьми займатися в якості додаткового спорту.
Якось так вийшло, що я - людина, націлена на результат. Тобто поставили задачу - рухаємося до результату, а коли результат досягнуто, то підтримання - це вже не моє.

Одною з великих переваг США мені бачився якийсь цілеспрямований рух в бік прогресу і розвитку. А коли я приїхав на місце і трохи розібрався в ситуації, то з'ясувалося, що справи там йдуть як у мурах. Знаєте, коли мурахи знаходять гусінь, вони не тягнуть насправді її в один бік. Вони тягнуть її в різні боки, просто несе гусінь туди, куди тягне більшість. А ті, хто тягне в інший бік, теж трохи допомагають тим, що піднімають частину гусені вгору і полегшують роботу більшості. Так точно і в США -- кожен біжить в бік особистого успіху (часто і за рахунок інших), але сукупно виходить так, що країна є світовим лідером в багатьох галузях.

І ось побачив я це все і засумував - я то хотів приєднатися до якогось руху до результату, а не до мурашиної метушні на все життя у спробах обігнати ближнього (заробити хоч на якусь пенсію). Подивився - "а бігти-то далі немає куди!". Тут мене і накрило ...
(попередня серія тут)

Зауваження: ми не "повернулися", а приїхали (тобто остаточного рішення ні в який бік не зроблено), і мої оцінки базуються виключно на моїй житєвій ситуації і відрізнятимуться від оцінок людей, котрі нічого не мали в Україні, або котрі тікають з мордору.

Десь в середині січня, коли перші враження і перші клопоти лишилися позаду, постало питання "що далі". Я мав летіти в Київ за родиною і собакою, речі їхали в США контейнером, і, здавалося би, бери й живи і насолоджуйся, але "щось пішло не так".

Насамперед, маю сказати, що в мене зі школи (а вчився я в школі імені Леніна, з Ленінськими уроками, піонерією тощо) закладали думку "нема чого тобі тут робити, треба валити". Тобто в мене закладалася програма на міграцію. Куди - вочевидь в США, оскільки школа була не проста, а з поглибленим вивченням англійської мови, листуванням з американськими учнями тощо. Та й в самих США я двічі був, коли мені було 15 і 17 років. І обидва рази на третій тиждень мене невтримно починало тягнути на батьківщину ...

Отже, після новорічних свят постало питання "ну ось, ти свою життєву програму виконав повністю -- будинок, син, ліс, міграція, і що тепер?". Відповіді не було. Наш проект ARoglyph, котрим можна було би відволіктися, не злітав так, як би мав (він живе і ми його не закинули, але то окреме питання). Спілкування в США доволі обмежене -- навіть британських пабів з їхнім шумом-гамом немає. А сидіти самому доволі таки сумно, особливо мені на заході сонця. І зсув часу відносно основної маси нашої компанії теж додавав до самотності.

В Київ я прилетів в стані, котрий після jet lag-у, вже потребував медичного втручання. І ми почали з дружиною розбиратися, що ж пішло не так. Майнула думка, що, може, і не їхати в ті США. Але оскільки квитки було взято, то вирішили летіти всі разом, жити в США, скільки зможемо (ситуація дозволяє) і вирішувати на місці. Собаку лише лишили в Києві, бо катати її туди-сюди, якщо ми вертатимемося, буде складно, а якщо ми лишимося в США, то нам її відправлять з Києва.

Загалом в мене в житті було декілька спроб-можливостей виїхати до США (починаючи з можливості лишитися там в 17 років), від котрих я відмовлявся. Але надворі було 52 лютого 2013-го, сніг і Янукович дістали вкрай і я замислився про міграцію в теплі краї. Навіть не про міграцію, а про можливість проводити зими в теплому кліматі.  

Отже, коли ми починали міграційний процес влітку 2013-го року, ми початково думали про Іспанію. Ми туди злітали, детально все вивчили і зрозуміли, що нам там не дуже подобається (м'яко кажучи). Після повернення в Україну, дуже розчарований, я сів перебирати варіанти і об'єктивно їх оцінювати за багатьма параметрами. США виходили найкращим варіантом, в першу чергу з-за мови і клімату. Хоча я ще тоді напівжартома казав "краще з гіршого". На жаль, часу і думки злітати спершу подивитися (та й можливості) на США не було, оскільки альтернативи були гірші, а їхати, хоч тушкою хоч опудалом, треба було. Ну ми і подали документи на США.

Оскільки ситуація бачилася безвихідною (ані Януковичу ані зміні клімату альтернативи не спостерігалося), то і думок про те, що в США може бути погано, не з'являлося. Думка була одна - "потрапимо, розберемося".

Ну от, ми і потрапили 30-го січня. Дружині вистачило тижня. Спершу вона думала приймати контейнер з речами, розпакувати його, пожити місяць-другий, подивитися, але за тиждень ці думки пішли. Ми сказали, що завертаємо речі назад і відправляємо те, що було придбано в США, в Україну.

Тут я повторюся, що ми зараз приїхали в Україну, речі теж повернуться, але ми не виключаємо варіанту, що ми їздитимемо подовжуватимемо грін-карти і, можливо, навіть, поїдемо в США жити. Але для цього мають бути певні обставини.

Чому ж так?

В США багато гарного, про що я писати зараз не буду. В мене з цією країною, якщо можна так висловитися, love-hate relationships.

Я напишу про речі, котрі були для нас факторами для повернення. Підкреслю - для нас. Комусь ці фактори не важливі, для когось вони non-applicable.

Перше, що кидається в очі після первиннї адаптації, - вартість проживання. Оренда житла дуже невисокої якості (якість порівняно із нашим будинком в Києві, а не з комуналкою в Ровеньках) коштує дуже великі гроші (в нашому селі за вашингтонською окружною серед мексиканців це 2500-3000 доларів на місяць за 3-спальний будинок 50-их років з повітряним опаленням). Додаємо медичну страховку на родину, витрати на автівку (виплата кредиту, сраховка) і вже виходить за $4К. Можна економити, живучи в 2-bedroom квартирі, але на мед.страховці (важлива частина витрат, біля $1000 на родину) не наекономишся. При цьому середні зарплати дуже невисокі. Програміст рівня Team lead / Project Manager в районі DC отримує біля 8К на місяць до податків. В мене дохід більший, звісно, але цей дохід - нестабільний, і якщо він падає, то постає питання "за що жити". І без бізнесу, котрий росте (а ARoglyph лише їсть гроші), життя самозайнятої особи стає дуже нервовим.

Наступне - їжа. Більшість сучасного потоку мігрантів в США - це південно-східна азія і latinos. Відповідно, асортимент супермаркетів орієнтується на їхню традиційну їжу. Асортимент звичної для нас європейської їжі дуже невеликий, і коштує вона в рази дорожче, ніж в Україні. І то ще звичайна їжа, від котрої починається алергія, закріпи і різке набирання ваги в дітей. Якщо купувати organic food, то ціни ще в пару разів вищі (а в Україні вся їжа organic). Звісно, можна спробувати переорієнтуватися на східну кухню, але на це потрібен час і не факт, що таке переорієнтування не вилізе потім якимось гастритом.

Далі - медицина. Майже всі ліки крім базових (знеболювальне, проносне, снодійне, протиалергічне ) - за рецептами після відвідування лікаря. Причому мій кількаразовий досвід спілкування з різними тамтешніми лікарями (стоматолог, невропатолог) не справив враження якоїсь фантастичної якості. Антибіотиками стабільно лікують будь-які запалення, а це все-таки погано для організму. А українські народні засоби реалізувати подекуди неможливо, бо немає потрібних компонентів (навіть просту вату знайти - проблема). Страхова медична система в США начебто і непогано продумана, але насправді ціни виходять фантастичні. Відвідав невропатолога. Він мені прописав протистресові ліки (причому в дозі в 4 рази меншій за мінімальну рекомендовану - довелося йти повторно до іншого лікаря, щоб підняв дозу). Рахунок за відвідування - 320 доларів!!! Страхова відмовилася покривати, бо вони там вичитали назву лікаря "neurologist - psychiatrist" і відмовилися платити, бо психіатр, бачте, не покривається страховкою (отакої!). Але я ж ходив до neurologist, котрий мені ще й розказував що мені не до нього треба, а до психоаналітика стрес знімати. І це в мене була гарна медична страховка, що коштувала 270 доларів, а страхова мала оплачувати все з першого долару  (без premium в 6+ тис., як в більшості схожих планів). Я вірю, що складні речі вони вміють лікувати краще. Та й власне ліки в принципі діють краще (принаймні ті, що я пробував). Але і коштують вони (ліки і лікування) фантастично. Так, $77 після часткового покриття страховкою за антибіотик від запалення ясен (котре взагалі знімають ваннами з соди із сіллю) - це перебір як на мене.

Мова. Звичайно, це напрацьовується, але в нашому випадку виявилося, що у дружини з мовою гірше, ніж я очікував, відповідно на мене лягає додатковий тягар і додаткова відповідальність. Без мене, якщо щось станеться, або просто якщо я на роботі, дружина не дасть ради дітям. Сам по собі цей фактор не був би критичним, але ці фактори складаються один з одним.

Оточення. Може нам так пощастило, але в Вірджинії і NC ми бачили дуже велику кількість чорних і латиносів. Це не дивно, бо вони складають 30% населення, але в дружини з її нюхом це викликало суттєвий дискомфорт (так, інші раси незвично пахнуть - це залежить і від біології, і від культури, і від харчування). Також чорні - це загалом не найкращі представники американської цивілізації. Серед них є багато порядних і навіть видатних людей, але і маргінезу значно більше, ніж серед білих. Ну і до почуття рідного дому така кількість незвичних рас не додає.

Культура. Справа звички, але родинний уклад в США дуже відрізняється від східноєвропейського чи середземноморського, і тому "як вдома" там себе не почуваєш ну ніяк. Розмови між не-членами родини дуже поверхневі. Для дружини було важливим питання "де спілкуються мами" (в нас вони це роблять на дит.майданчиках, і це є джерелом як корисних знайомств, так і інформації про місцину). Там це відсутнє - спілкуються лише через школи, тобто батьки дітей одного потоку ("класу" в школі) можуть мати контакти між собою. Або церква (це не про нас). Кажуть, що навколо Вашингтону багато мігрантів, і є окремі ком'юніті. Але спілкуватися з російськомовними не хочеться, а чи є там нормальні україномовні - невідомо, ми таких не бачили.

Архітектура. Європейського типу міст дуже небагато, здебільшого будинки 2-поверхові (крім імперського міста Вашингтона і downtown'ів великих міст). Відповідно, якщо ви звикли жити в місті, то в country-style поселеннях жити дуже незатишно. Причому, різні локації настільки однакові, що складається враження, що їх з Wolf3D змальовували, бо навіть в Quake вони вже були різноманітніші.  

Асортимент в магазинах. Прямо кажу - в Києві значно ширший асортимент по всіх групах товарів, які я порівнював, крім східної кухні. Американці кажуть "шукайте на Амазоні" -- а там теж далеко не все є, що потрібно, плюс певні речі бувають потрібні "от прямо зараз" (як я перехід з євророзетки на американську шукав - замучився).

Ритм життя. Американці не ходять пішки і не гуляють в парках (виключення завжди є, як і парки, але це не є традицією). Та й самих міських парків, як в європейських містах, там немає. І тротуарів багато де немає, бо всі їздять, а не ходять.

Загальна установка - "біжиш з усіх сил, щоб лишитися на одному місці, бо інакше тебе обжене отой Хосе з Перу чи цей Хван Чой з В'єтнаму". І біжиш лише для того, щоб просто жити, тобто щоб мтаи змогу платити за рахунками, їсти, вдягатися ... Про накопичення і пенсії мова йде по мінімуму.

За статистикою 63% американців мають накопичення менше 500 доларів, тобто живуть від зарплати до зарплати. Хтось скаже, що в Україні теж так, але ні, традиція щось відкладати на чорний день в нас існує і існуватиме. Ще одна цифра - більшість американців приходить до пенсії з накопиченнями, меншими за 100 тис. доларів. А державна пенсія в США - 600 доларів (ну, приблизно - десь якось може бути більше, я переказую те, що чув).

Розваги і відпочинок. Можливостей для відпочинку, як би не нахваляли ці можливості самі американці і мігранти, значно менше, ніж в Києві. Парки, атракціони для дітей і дорослих, ТЦ з дитячими кімнатами - в околицях Вашингтону цього було значно менше, ніж навіть в Кракові (при цьому в Кракові населення менше), не кажучи про Київ. Ну правильно, з таким ритмом життя відпочівати в США можна хіба що на пенсії, якщо накопичив собі на конуру у Флориді.

Хочете сходити в ліс? Фіг там. Більшість лісів в приватній власності, гриби там не збирають, та й сама природа дещо чужа для європейців (немає відчуття "рідного" лісу). Рибу половити? Лише там де дозволено, і за ліцензію заплатіть спершу. По парку погуляти? парк зачинено після сутінок. Нех.й шастать (с).

Можливості для подорожей обмежені. В США вся архітектура майже однакова і красиві місця і міста, котрими пишаються американці (американці взагалі пишаються всім, що в них є -- це національна риса, пов'язана із бізнесом і вмінням продавати себе і свій товар) не являють собою нічого цінного для людини, котра побувала хоча би в парі різних європейських країн. Причому більшість американців не подорожують за кордон -- в Європу дорого, а в Канаду чи Мексику здебільшого мало сенсу (те саме можна отримати в межах США). Звиайно, США - велика країна, і багато є природних див, на котрі можна дивитися. Але як мені з гордістю мігрант з Албанії розповідав про те, що отам в горах NC є єдиний в США справжній замок, то я ледь втримався щоб не розреготатися, бо ми навтіь в Україні маємо чимало замків і фортець, не кажучи вже про Європу.

І от тут ми приходимо до головного питання - для чого це все? Ми переїжджаємо в США, щоб бігти без передиху до кінця життя в обмеженому колі з перспективою пенсії в $600?

Зазвичай на це питання дають дві відповіді:
а) США - країна можливостей. Розвивайте бізнес.
б) заради дітей, щоб ті могли отримати нормальну освіту

Стосовно бізнесу - не кожному дано бути бізнесменом, та й нам вже не 20 років, а 40. В 40 починати нове життя з нуля, без мови і фаху (в дружини, та й в мене теж досвід роботи не підкріплений базовою освітою) значно складніше. І ми маємо накопичити собі на пенсію не за 40 років, як пересічний американець, а вдвічі швидше. І бажано більше, ніж середньостатистичні 100К. Для нормального життя на двох потрібно назбирати ну хоча би пару мільйонів, а краще 3-5 млн. За 20 років це зробити малореально, хіба що вдало вийти з бізнесу (але навіть коли в тебе є бізнес, це не означає, що з нього можна вийти без істотних втрат).

Діти. Всі кажуть, що для дітей в США створено масу умов. Нууу, мабуть. Але в Києві ми маємо для дітей і дит.садки за помірною ціною (поцікавтеся, скільки в США коштує дит.садок), і гуртки найрізноманітніші, і лего-клуб, і англійську мову для дошкільнят, і спорт (наші діти футболом займалися минулого року, зараз шукаємо їм баскетбол). Це є і в США, але коштує фантастичні ціни.

Освіта - приватні школи в Києві є і коштують менше, ніж жити в США і пахати на освіту дітей в публічних школах. Підручники можна замовити в США, якщо хочеться. А на вищу освіту, як буде потреба і здібності, можна відправити дітей за кордон (хоча я взагалі прихильник того, щоб діти отримували освіту рівня коледжу, потім десь якось працювали, вирішували, що вони в житті хочуть, і тоді вже самі вибирали собі вищу освіту або самостійне навчання).

Безпека - це вирішується відвезенням і забиранням дітей (щоб не вешталися) і їхнім завантаженням в підлітковому віці додатковими зайняттями, спортом, музикою тощо.

Далі - школа в США будь-яких дітей робить американцями. А оскільки нам в 40 американцями точно вже не стати, зв'язок між поколіннями буде дуже послаблено (хіба що ми зможемо дітей утримати від ставання американцями, але це безглуздо!).

Останнім фактором (чисто суб'єктивним, але все одно) стало те, що я категорично не хочу жити в США на пенсії, в той час як дружина каже, що якщо за 15 років вона там приживеться, то в 55 переїздити в Європу буде ще складніше, ніж зараз в США. Це протиріччя не вдалося зняти поки що в принципі.

Більше ми (крім війни в Україні і потенційних цивілізаційних змін за 30-40 років) мотивів щоб все кинути (а нам є що кидати в Україні - і майно, і старі родичі) і чкурнути в США поки що не бачимо.

Так що ж - геть ті США? Для мене не все так однозначно. Я не дуже відчуваю себе в Україні, як вдома, - частково тому, що морально готувався до США протягом 2-х років, частково тому, що проїхавши автівкою пів-Європи я хочу на пенсію і в Європу, пити чеське пиво і мандрувати європейськими шляхами.  Та й війна з пуйлом і вірними мордорцями не дає спати так щоб зовсім спокійно. Крім того, в США в нас є справи по бізнесу, і може повернутися так, що мені запропонують вигідну позицію для роботи на 5-10-15 років (а там вже й до пенсії недалеко). В цьому випадку доведеться їхати, найімовірніше. Але, можливо, і з України попрацюю. Загалом ми виробили для себе кілька можливих причин переїзду - виграти в лотерею (див. нижче), якщо в Україні почнеться повномасштабна війна, або якщо мене в наказному порядку покличуть туди працювати із нормальною оплатою (суму ми теж визначили :). Можна і їздити туди, якщо хочеться, пожити на місяць-другий (хоча переваги цього, повторюся, дуже неочевидні - краще за ці гроші по Європі зайвий раз проїхатися).

Чи можна жити в США "загалом"? Якщо у вас є 5 (а краще, більше 10) млн доларів, - однозначно, можна. Купувати дорогу organic food, дорогі медичні страховки, побудувати власний будинок там, де ви хочете і так, як хочете, літати в Європу щовихідних за пивом (бо навіть імпортоване з Європи пиво з-за різниці в методах консервування має інший смак, аніж в Європі), - це вирішується шляхом розумних інвестицій вашого статку і життя на відсотки. Ну, або якщо вам подобається американський стиль життя, або коли ви тікаєте з мордору і у вас немає альтернатив (хоча навіть тоді українську мову і "Ще не вмерла Україна"  вивчити простіше, ніж змиритися з особливостями США :). Але якщо ви просто шукаєте, де люди краще живуть, то в США з'їздіть спершу хоча би на екскурсію на місяць-другий. Бо я за короткий час вже зустрів двох сторонніх людей, котрі поїхали туди жити, а зараз повертаються назад в Україну.

Ну і наостанок - я хоч і не вважаю себе забобоною людиною, але якщо на шляху до якоїсь мети виникає забагато перепон, то мені починає здаватися, що я роблю не те, що мені дійсно потрібно (читаймо Трансерфінг Реальності Зеланда). В випадку із США різного роду негараздів, халеп і ускладнень, ще від процесу оформлення документів і до передостаннього дня в США, коли ми спіймали камінець в лобове скло машини (дрібниця, але скло міняти доведеться в Києві за великі гроші), було вдосталь, навіть більш ніж. Тому можна це теж вважати фактором :).
(попередня серія тут)

В США традиції благодійності розвинуті дуже сильно. Причому, збирають гроші в різних формах і для різних отримувачів.

Також збирачі стояли перед різдвом біля магазинів (KMart, Giant з того, що я бачив) і збирали гроші для якогось фонду. В той же час в KMart'і питали (написом на терміналі із опціями вибору суми пожертви), чи не хочу я щось пожертувати, при проведенні оплати карткою.

Самодіяльних збирачів з кошиками на перехрестях я теж бачив, причому в нашому селі (нагадаю, 200 м за Вашингтонською окружною).

Час від часу я отримую листи від якоїсь ветеранської організації (нагадаю, що місцеві ветерани - це не НКВДшники, що вижили в "загранотрядах", а бойові ветерани війн у В'єтнамі, Афганістані, Іраку тощо). Ця організація просить передати їм щось непотрібне включно із автівками (!!), котрі вони зможуть продати, а використані гроші спрямувати на потреби ветеранів.

А сьогодні ми зайшли в дуже цікавий магазин... Дружина спершу вирішила, що це комісійка. Так, комісійка, але непроста. Це магазин від місцевого (це важливо) медичного центру (= шпиталю). Люди жертвують свої речі, котрі потім продаються через цю комісійку, а зібране йде на потреби мед.центру. Ціни дуже помірні, і речі адекватні (є більш вжиті, є взагалі нові). І зокрема в залі стоїть стенд, на котрому написано, що за 2014-ий рік цим магазином (або кількома такими, це не було очевидно зі стенду) було зібрано понад 3 млн доларів підтримки. Не впевнений, що цей конкретний магазин продає на $10 000/день, але все може бути.

Я чув, що "абстрактні" благодійні організації на кшталт захисників тварин і інших таких акцій, лише якусь малу частину (ледь не 20%) витрачають на власне адресатів допомоги, а решта йде на адмін.витрати тощо. Але в США, це, ймовірно, більш оптимально працює, якщо допомога є локальною, адресною, і коли жертвувачі знають, куди конкретно йдуть гроші.
(попередня серія тут)

Іспити на водійське посвідчення здаються в два окремі етапи: теоретичний іспит і практичний тест. Вони проводяться в різні дні.

Перед кожним з етапів проводиться перевірка зору і фотографування, а також заповнюється паперова форма.

Теоретичний іспит в Вірджинії включає 40 питань -- 10 питань на знаки (допускається 0 помилок) і 30 питань на правила (допускається 6 помилок). Час для відповідей не обмежений. Спершу здаються питання на знаки, перевіряється результат, і тоді вже люди здають питання на правила.

Як я згадував, ПДР як формальної інструкції в США немає (може в якихось штатах і є, але я про таке не чув). Відповідно питання беруться за підручником. Рівень складності питань різний. Загалом вони простіші за українські, але трапляються питання просто некоректні. Я здав тест на 39/40, і питанням, на яке я не знав і не вгадав відповіді, було "чи можна їхати в одному ряду з мотоциклом". Це дослівне питання. І воно не збігається по словах із підручником -- пропущено ключове слово "поруч", наявне в законі і підручнику.

Мені, як завжди, "пощастило" -- оператор припустилася помилки в написанні імені, і іспит було зараховано на другий обліковий запис. А потім при спробі виправити виявилося, що в мене вже є обліковий запис (на який автівку реєстрували), і об'єднати їх автоматично не вийде. Довелося три години чекати, поки в backend'і зроблять зміни.

Практичний тест, якщо є права інших штатів чи держав, можна здавати хоч наступного дня, але в моєму випадку час був лише за два тижні. Мене в цей час не було в США, тому призначили тест на сьогодні. Якщо прав не було, то два місяці людина має їздити з Learning Permit (право вчитися на дорозі із супровідом).

Тест включав в себе перевірку технічної справності автівки (фари, склоочисник, стопи, аварійка, повороти), виїзд з паркувального місця заднім ходом і поїздку по вулицях протягом 15 хвилин. Паркування не було (в деяких штатах паркування здається - чи то паралельне, чи то заїзд на паркомісце). Тест я здав, хоча я би сам себе вигнав з-за керма ще посередині дороги. Особливо відзначився я тим, що рефлекторно взявся за кермо лівою рукою, а праву поклав на коліна. За що отримав зауваження від екзаменатора "тримайся за кермо двома руками, ти ж на іспиті". Надалі я тримав кермо, вчепившись обома руками на 3 і 9 (в Україні вчать, що правильно на 2 і 10, а в США - на 4 і 8 ). Так виходило найзручніше. Ще мені зробили зауваження, що я не подивився через праве плече, з'їжджаючи з правого ряда в поворотну смугу. Що там дивитися, якщо я їду в правому ряду, я не зрозумів, але сперечатися не став.

Тест я пройшов (як не дивно). Видали якийсь папірець, сказали, що права протягом двох тижнів прийдуть на домашню адресу.

Права дійсні обмежений термін, зазвичай протягом 8 років. Як я розумію, потім потрібно перездавати. До того часу ще дожити треба.
(попередня серія тут)

Як ви гадаєте, чи може займатися самотній чоловік "в самом расцвете сил" напередодні Нового Року, та так, що на робочій руці мозолі і довелося бігти за вазелином? Залишайтеся з нами, щоб дізнатися відповідь.

Дехто, особливо з тих, хто далі Шепетівки і Дебальцева ніколи в житті не вибирався, думає, як і пан Бендер, що в Америці всі ходять в білих штанях, і взагалі це рай на землі. Насправді ж тут біля 15% людей живуть нижче за межу бідності (цифра приблизна, я не про неї), при цьому багато людей понаїхало з місць, де вважається не западло кинути сусідові сміття на ділянку. В цьому сенсі для мене тут все було ріднішим, ніж в Європі, де аборигени все-таки мають якийсь потяг до чистого і прекрасного (хоча в Італії починаєш в цьому сумніватися -- Генуя рік тому була дуже брудним містом).

І бажаючих працювати "на відчепись", особливо з найманого персоналу (в кого зарплатня не залежить від якості задоволення клієнта), теж повнісінько. А надто серед тих, хто тебе живцем чи по телефону не бачить і не чує. Зокрема, улюблена справа будь-кого, хто відповідає по телефону і не може нічого вирішити одразу чи хоче відправити клієнта геть, - сказати, що клієнтові перетелефонують, і забити на це діло.

Це все з досвіду інших -- я читаю відгуки на амазоні і в гуглі (в Google Maps в США дуже зручно зроблено - в кожного закладу, що є на мапі, є свій рейтинг, відгуки користувачів тощо).

Одна з причин проблем, що виникають в користувачів, -- виробництво, зокрема і меблів, здебільшого винесено в Китай і В'єтнам, а контроль якості на місці відсутній. Є в США місцеві меблеві фабрики, але їхній асортимент, на жаль, слабенький, а ціни високі, бо виробляти меблі на місці невигідно (дуже дорога робоча сила). А місцевий продавець східних меблів мало що може зробити, хіба замовити і переслати пошкоджену чи відсутню деталь. Друга проблема - розбірки займають час, а він дорогий. Користувача із проблемами з комерційної точки зору дешевше відправити лісом, аніж витрачати час на його задоволення.

Я за місяць перебування тут теж мав декілька різного плану досвідів з продавцями. Наприклад, замовив я собі сейф американського виробництва, Honeywell. Знайшов, де придбати. Полистувався з ними, щоб скинути ціну - скинули. Але є один нюанс (с) - сейф важить 80 кг, і сам я його в напівпідвал, в котрому сиджу, не спущу. Постачальник доставляє, як і все тут, curbside (на узбіччя дороги біля ділянки). Реально все доносять до дверей або в гараж, але не далі. Так от, постачальник надає (точніше, перепродає) сторонню послугу із white glove delivery. Послуга ця коштує аж $270 і надається сторонньою фірмою. Діватися немає куди, замовив. Привозять сейф - послуги немає. Закинули сейф в гараж, стоїть. Я раз постачальникові написав, другий -- вони вибачаються, обіцяють що оті, що послугу надають, зателефонують. Двічі нагадував, так і не зателефонували. Довелося скасувати замовлення послуги. Чек обіцяли надіслати - подивимося. Сейф я сам затягнув врешті решт.

А під новий рік вирішив зібрати ліжко, що вже два тижні стояло в гаражі. Ліжко гарне, і вдвічі дешевше, ніж я 7 років тому купував аналогічне в Києві. Ліжко робили, мабуть, італійці -- дизайн гарний, проектування правильне, але виконання - "на відчепіться" (кажуть, що Ferrari так само зібрані). Інструкція не збігається з набором hardware (гвинтики-шурупчики), розмітка кріплення центральних ніжок-підставок (дуже важлива для всієї конструкції деталь) в інструкції, на матеріалі і самих змонтованих ніжок не збігається між собою. І з'ясувалося це, коли все ліжко (понад 30 шурупів звичайною викруткою довелося вкручувати) було зібрано, і довелося декілька деталей розбирати, щоб перекріпити ті кляті ніжки. 4 години котові під хвіст. Але ліжко гарне.

Хоча, зауважу, є повно прикладів гарних товарів і сервісу. Як я міняв поламаний стілець в KMart'і, я вже згадував. Три предмети офісних меблів від Alera (стіл, тумба до нього і книжкова шафа) є гарним зразком того, як взагалі потрібно робити меблі - при адекватних цінах вони мають і добре оброблені краї всіх площин (в Україні я не бачив таку якість виготовлення), і повний набір hardware з необхідними ключами, заглушками тощо, і навіть пасту для підфарбовування подряпин.

А ще я примудрився замовити на амазоні не той обідній стіл. Ну, вони самі частково винні - на світлині, що ілюструє пропозицію *стола*, зображено набір -- стіл зі стільцями, точно такими як в іншої пропозиції? де пропонували схожий стіл і такі ж точно стільці. І я коли перемикався між вкладками, переплутав і замовив не те. Ну і привезли мені той стіл. 220 фунтів (100 кг), сам стіл - квадрат зі стороною в півтора метри. Я його і не зберу і не затягну в будинок. Ще як з машини розвантажували, я коліно собі пошкодив (невдало сперся ногою). Поміркував два дні, потім подивився, що в будинку його просто немає куди поставити такого розміру, вирішив повернути. Брав через амазон. І виявилося, що, так, повернути можна. Щоправда, за відправлення доведеться заплатити самому. Продавець сам організував транспорт в зворотній бік, а водій автівки допоміг покласти стіл на палету і ми його потім завантажили в машину. Це вийшло набагато простіше зробити, ніж коли я стіл отримував.

В мережевому продовольчому супермаркеті теж трапляються продукти, скажемо так, не першої свіжості. Це стосується насамперед кулінарії (сам натикнувся), хоча можу припустити, що і з якою-небудь молочкою це теж може трапитися.

Тому коли в українському сервісі побачите якусь халепу, знайте, що люди всюди однакові, і такі самі халепи цілком ймовірні і в будь-якій іншій країні світу, не виключаючи Європи і США.

Якщо ви дочитали аж досюди, то скажу, що це я не скаржуся. Навпаки, схожість проблем додає певного домашнього затишку проживанню тут. Наче і не виїздив далеко від київських супермаркетів :).
Ось, Санта Клаус надіслав, з оленем переслав. Характерно, що замість оленя індус.

b4b2960bc232e4ee568ebeb2e6f0972e.jpg
(попередня серія тут)

Коли писав про автівку, забув згадати про такий важливий аспект, як страхування.

Страхувати автівку обов'язково для того, щоб її зареєструвати. Є опція заплаттити $500 і не страхувати, але це опція незрозуміло для кого, оскільки без страховки їздити заборонено в принципі (інакше відкличуть номери автомобіля). Страховка подається в DMV при реєстрації автівки.

Сама страховка - це просто роздруківка картки, котру надсилає страхова компанія. Ніяких номерних полісів, як в Україні, не потрібно. Все в електронній формі і все можна перевірити електронно. Плюс відповідальність за fraud'и така, що нікому і на думку не спаде щось підробити (нікому крім якихось відірваних імігрантів, котрі граються з державою в непотрібні ігри).

Я за страховку телефонував (і це був мій перший голосовий дзвінок тут) тому, що в електронній формі страховку можуть продати, але якщо є місцеве водійське посвідчення (потрібно надати його номер). Якщо немає - телефонуй, передавай поштою свої документи (скан документів + фото з камери комп'ютера для порівняння) і продадуть страховку.

Сама страховка продається на пів-року (більше і менше опцій, схоже, що немає). Можна платити щомісяця, можна заплатити раз на 3 чи 6 місяців (може й якась знижка буде, не знаю).

Страховка включає в себе і цивільну відповідальність і захист автівки. Цивільна відповідальність - це головне, від чого ми страхуємося, і її суми дуже великі. На страхування власне машини припадає 40%  страхової премії, ще 10% - це страхування мене (медичне, головним чином). І 50% - це страхування відповідальності перед іншими.

Страховка покриває зокрема евакуацію автівки і оплату орендного автомобіля (в сумі до $1000).

Ставка страхової суми - величезна в порівнянні з вартістю автівки, але, повторюся, вартість машини там впливає не так суттєво, як в Україні. Вся страховка коштує ~$2100 на 6 місяців -- приблизно $353 за місяць (перший місяць трохи дорожчий).

Якщо би я мав місцеве водійське посвідчення і досвід водіння, то вартість страховки була би дещо меншою -- біля $260 на місяць. Теж не дешево, але більш affordable. Загалом це ще попереду - сказали, що коли я його отримаю і буде місцевий стаж (закордонний вони не рахують), то вартість знизиться.

Ще вартість страховки можна дещо знизити, вибравши меншу суму покриття за цивільною відповідальністю. Але це погана ідея, оскільки потім засудять. Краще мати більше покриття.

Загалом скажу так - в Україні я би за страховку на Santa Fe перші роки платив би майже ту суму (трохи меншу, насправді, бо в мене по моїх машинах страховка була біля 5.5% за КАСКО + добровільна цивільна відповідальність). Тому я не сильно переймаюся.
(попередня серія тут)

Сьогодні зробив чергову (фінальну) спробу зареєструвати автівку. Нагадаю, що в ділера вирішили, що оскільки в мене немає місцевого водійського посвідчення, то я маю сам йти в місцеве МРЕВ (DMV) розбиратися. Ось воно на світлині.



Реєстрація тут ділиться на два кроки - Titling і Registration. Titling - це фіксування права власності, робиться одноразово. А реєстрація робиться періодично (раз на 1-3 роки залежно від бажання і ще деяких факторів). Перереєстрацію можна проходити поштою або онлайн, первісні операції лише особисто. Перші операції (як в мене) суміщаються в одній заяві, тут все просто. Машину при візиті ніхто не оглядає.

Перший раз (минулої середи) мені сказали, що все ок, але потрібен сертифікат виробника. В п'ятницю ділер надіслав його і інвойс FedEx'ом. Сів заповнювати вчора форму заяви - там питають продажну ціну і розмір tax. А тут складна структура ціни, то не розбереш сильно, що з них що. Так, є list price, є ціна, за яку мені продають (мені скинули щось із 10 відсотків), є знижка виробника ($500 в моєму випадку). Далі йдуть додатки - dealer processing fee ($562), якийсь дрібний tax (ледь не 2 долари). Це те, що я плачу ділерові. Окремо ще в DMV і в сільраду (county administration).

Написав питання до ділера, вони телефонують, кажуть "краще спитайте в DMV, щоб не помилитися, бо там від цього податок залежить, із цим жартувати не варто". Поки я це з'ясовував, вде було пізно їхати, то я поїхав сьогодні. Приїжджаю, сиджу в черзі. Сидіти і чекати зручно і відносно недовго - пів-години. Для місцевих DMV це довго, в інших час очікування 8-10 хвилин, але їхати до них довше (і за часом і за відстанню), а це в сусідньому селі. Клерки - дві бабульки по 70+ років, решта на 10 віконець -- афроамериканці. Підозрюю, що зарплатня там така, що білі не йдуть.

Підійшов до віконця, потрапив як раз до бабулі. Бабуля в якості клерка нормальна була. Начебто. Бере інвойс, каже "у вас тут немає відмітки, що всю суму сплачено". Я кажу "ну ось машина стоїть, з вікна видно, хто мені її віддасть". А вона мені відказує "я все розумію, але ми маємо бачити відмітку. Їдь до ділера". Робити нема чого, поїхав. У ділера потисли плечима - в них таке ніхто не питав. Але штамп поставили, ще й розписалися. В цей же момент прийшов лист-відповідь від їхнього співробітника із цифрами для форми.

Поїхав назад. Знову сидіти в черзі, щоправда трохи менше по часу. Пощастило - потрапив до тої ж бабульки. Вона взяла всі документи, передивилася, ввела з моєї заяви всі дані в комп'ютер. Зняла копії з інвойса і ще якихось паперів (я їй все пачкою віддавав, тому точно не знаю). Потім питає "а які ви хочете plates (номерні знаки)". А я вже підготовлений, протягую їй окрему заяву на це діло.

Трохи про номери. Тут можна замовити стандартні номери, а можна (а) табличку різного дизайну, і (б) іменні номери. Дизайнів табличок у нас штук 50 (отут можна погратися: http://www.dmv.virginia.gov/vehicles/#plates.asp ), текстові написи обмежені 5-6 символами (алфавітні, амперсанд, риска і пробіл). Кастомна табличка коштує $10-50 (залежно від типу, дизайну тощо) щорічно, кастомний номер - ще $10 щорічно. Ось, заяву я віддав, мені видали тимчасові номери (не іменні), надруковані на пластику, схожому на папір (але то пластик, я перевіряв). Постійні мої номери прийдуть пізніше. Коли прийдуть, покажу, що вибрав. А поки що вільний - тимчасові номери можна вішати вдома. Попередні тимчасові номери мені начепив ділер, вони були дійсні до 6-го січня. Ці дійсні до 14 січня. Сподіваюся, що іменні прийдуть до цього часу, інакше не дуже зрозуміло, як їздити.

При реєстрації сплачується реєстраційний збір - щось на кшталт податку. Мені нарахували біля 4% від ціни автівки. І ще стільки ж (4.65%) -- щорічно в сільраду треба платити. Але все одно виходить набагато дешевше, ніж в Україні.

Про автівку. Я ще в Україні подивлявся на Hyundai Santa Fe (5-місний). Це кращий сімейний автомобіль 2014-го року в США. Машина дійсно цікава і з купою наворотів. Єдиний недолік - в Україну не возять машини з потужними двигунами. В США продають Santa Fe Sport, з двигуном 2.0 Turbo потужністю 265 к.с. . Ось його, ще й з повним приводом і в максимальній комплектації, я і взяв (list price 39К, мені вона коштувала біля 36 + податки). Тут вона вважається дорогою, хоча інші альтернативи (Audi Q5, MB GLA AMG, Buick Enclave) вийшли би під 60К ділерові (+ податки). На дорозі тримається гарно. Оскільки машина не дуже важка (1680 кг проти 1550 кг у моєї київської Audi A5), а двигун ще й потужніший, то розганяється вона досить жваво (і це я її ще не кручу, поки вона на обкатці). Місця в багажнику і в салоні чимало, сидіння зручні (в Land Rover Discovery мені сидіння не сподобалися, наприклад). На замовлення машини майже ніхто не пропонує - бери що постачають. Я цього ділера ще з Києва за місяць до того просив знайти мені червону машину зі світлим салоном і в максимальній комплектації. Слід віддати їм шану, вони шукали. Вони навіть до Пенсильванії дотягнулися і знайшли. Але їм тамтешній ділер її не віддав з якихось причин. Довелося брати Sparkling Silver з темним салоном - що було. Не користуються попитом в них ані червоний колір, ані максимальні комплектації. З корисних речей в машині - side assist, котрого досі немає в Україні (менти не дають дозвіл на використання частот). Реально рятує від сліпих зон, бо в США є вимога, що дзеркала мають бути пласкими, а при таких розкладах мертві зони - величезні.

Взагалі в нашому районі народ їздить на американцях і (більшою мірою) на японських і корейських машинах. Європейців менше. З Європи везуть, схоже, лише VW, Audi і BMW з мерсами. Ширпоріб не везуть. Ще трапляється Jaguar/Land Rover.

В підсумку я бачу, що машина з таким двигуном тут ну ніяк не потрібна - відстані *в нашому селі* невеликі, все поруч. Розігнатися немає, де, толку з потужного двигуна дуже мало - типова малолітражка порається цілком.

Як їздять, якось розповім окремо. Нудно і нецікаво їздять :).

До речі, Ауді я так і не зміг забрати із собою в США -- в них тут якісь хитрі вимоги до імпорту автомобілів, і єдина контора, що надає послуги, і котра відгукнулася, виставила мені цінник в 25-40К (!) лише за імпорт (перевезення в контейнері окремо). За такі гроші точно можна було би Audi Q5 придбати, і ще б лишилося. Довелося лишити її в Україні.

Про село.

Я живу в містечку, котре можна порівняти із Бортничами -- прямо за Washington Beltway (до дороги 280 метрів по прямій, але автостраду не чутно *взагалі*: гробова тиша, на відміну від того жаху, що є в Києві), на іншому березі річки Потомак від власне Вашингтону. До Вашингтону чи Александрії (місто на іншому березі від Вашингтону, як Буда і Пешт в Угорщині) можна їздити, якщо потрібно, але реально - непотрібно. *Всі* магазини, присутні в регіоні, є в радіусі 5 миль. Величезний торгівельний центр (молл) - в 15 милях, але там нема чого робити (я на вихідні їздив, дивився -- народу повно, а магазини ті ж, що і всюди). А за молоком чи в перукарню можна пішки сходити -- 15 хвилин до центру містечка. Пабів лише не бачив, а було би цікаво сходити в місцевий пішки.
(попередня серія тут)

В основному моя біганина і вирішування початкових проблем завершилися - робочий стіл мені привезли, і я сів працювати. Ще лишилася реєстрація автівки. Поки що підбираємо хвости.

Про картки, чеки і чайові. Банк підтвердив мій Application і видав мені (вже надіслали) кредитну картку. Кредитна картка - це не те, що "кредитна" дебетна картка із лімітом на овердрафт. Це кредитка, в якій баланс здебільшого від'ємний або нульовий (ти винен банку). В неї є ліміт - на скільки банк тебе може прокредитувати в місяць. Мені встановили ліміт в $1000. Не те, щоб мені та кредитка була потрібна, але в ній інша користь - якщо дебетна картка прив'язана до рахунку, і при крадіжці картки можуть вкрасти гроші з рахунку (насправді не можуть -- в мене дебетна картка з нульовою відповідальністю, тобто банк покриває такі втрати), то в випадку кредитки ризикує банк (в певних випадках можна просто відмовитися від операції, а банк вже доводитиме, що вона була авторизована). Також від використання кредитки (і вчасного погашення боргу) росте кредитна історія і зростає credit score.

Ще тут в банку є хитра система -- є checking account (простий поточний рахунок, до нього прив'язана дебетна картка), є savings account (рахунок, на який нараховується якийсь там 1% річних), є рахунок кредитної картки. Я можу в сервісів, що роблять recurrent billing, як то страхова, оператор кабельних мереж тощо, вказати, звідки списувати гроші. Так от я можу вказати дані кредитки або дані рахунку (просто номер рахунку і routing number, аналог українського МФО).

В четвер їздив на консультацію і обід до давнього друга і юриста Дмитра Дубограєва, з котрим ми спілкуємося і працюємо вже здається 15 років. Він люб'язно пригостив мене обідом в тайському ресторанчику, а я звернув увагу на те, як здійснюється оплата. В ресторанах слід залишати чайові - 15-20% від суми рахунку, оскільки це основний (або навіть і єдиний!) дохід офіціянтів. Але як бути, якщо платиш кредиткою, як Дмитро? А дуже просто - написав суму, яку хочеш заплатити, на чеку і розписався. Все. Це потім передається в банк як підтвердження надлишкового списання. В Україні не уявляю як би це працювало.

До речі, в США картки і термінали працюють по-іншому. В більшості місць є лише считувач магнітної стрічки, і лише зараз почали з'являтися чіпи. Paypass'а, як в Україні чи Польщі, тут на картках немає. Щоправда є системи безконтактних платежів - Google Pay, Apple Pay. Там можна платити телефоном із NFC. Але я ще не пробував. Коли платиш карткою зі стрічкою, тебе просять розписатися (або на чеку, або де-інде можна на екрані стілусом чи навіть пальцем). Коли платив чіпом, PIN не питають, але просять показати ID (я закордонний паспорт показую). Тобто пін лише для банкоматів. В будь-якому разі питають останні 4 цифри номеру картки, списуючи їх з картки (або з голосу). Цікаво, що чіпову картку в Україні прокатати не можна, а тут це працює.

Ще мені надіслали номер соціального страхування (SSN). Я подав на нього в п'ятницю, сказали, що буде протягом 2 тижнів. А надіслали вже через 4 робочі дні. Номер важливий саме як номер, картку, на якій його надруковано, рекомендують зберігати в надійному місці (ну я в будинку жив, знаю, де сховати ;).  Номер потрібний для багатьох справ, а головне, що без нього мені не робили медичну страховку.

А ще в четвер надіслали manufacturer's certificate на машину (хоча казали, що лише наступного тижня буде). І двічі різні особи звонили від ділера, питали, чи я всім задоволений.  

Взагалі мені подобається місцевий підхід -- будь-які дати призначаються із запасом, а виконується все раніше за обіцяне. Це не лише зручно (гарантує виконання), а й незмінно залишає приємне враження від турботи про тебе.

Більше я поки нікуди не ходив - ледь примушую себе раз на день вийти прогулятися чи проїхатися до магазинів, котрі розташовані в милі від мене. В пустий будинок весь час потрібно щось докуповувати. Взагалі в маленькому місті, як оце в нас (Спрінгфілд - це від Вашинтона на південь, миль з 15 по прямій, але за великим рахунком класика одноповерхової Америки), є чітко окреслені Residential zone і Commercial zone (центр містечка). Якщо тут є десь промислові підприємства, я їх поки що не бачив. В  житловій зоні самі житлові будинки і школи. Торгівля, послуги, готелі - все це в Commercial zone. Туди приїхав - і ходиш собі або переїжджаєш з місця на місце. Чому переїджаєш - бо землі багато, всі магазини одно- або двоповерхові, а покупці всі на машинах. тому навіть у нас на селі парковки біля магазинів ввечері де-інде забиті вщент, а займають багато місця. А ще - світлофори мають дуже велиий час очікування (більший ніж в Європі, це точно). Відповідно, поки пройдеш хоча би два квартали, та на кожному світлофорі постоїш по парі хвилин - тьху, краще вже на машині, там хоч сидиш і музика грає.

І на останок про погоду. Надворі сонячно, майже 20 градусів за цельсієм. Я оце сиджу у внутрішньому дворі і смажуся (на шиї опік буде, мабуть) на сонці. Квітнуть квіти (в фейсбук я позавчора постив світлину з-під офіса Дмитра), бігають білки (прямо за моєю спиною), несамовито співають птахи. А ще стрибають, бігають і літають різні комахи. Тому Пушкінові, мабуть, місцева зима би теж не сподобалася.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30