За життя

Як я згадував, наш домовичок мабуть повернувся з подорожі і взявся за жарти. Тільки що скрутив світильник.

У нас на стінах світильники у вигляді факелів на тримачах (кріплення збоку). Так от один зі світильників на сходах виявився повернутим на 90 градусів за годинниковою стрілкою (в сторону "закрутити"). Назад я його ставив з певним зусиллям, тому самовільний поворот виключається. В будинку також немає нікого, хто б це міг зробити - дружина просто не дістає (діти тим більше), а тесть вже не в тому віці, щоб таким займатись.
У нас цього року перший врожай глоду.

На вигляд це така червона кулька діаметром в 2-2.5 см. Консистенцією нагадує пріле яблуко, всередині має кісточки (4 шт, відносно великі). Смак приємний, що аж відірватись неможливо - трохи солодкий, трохи кислуватий. Одна проблема - не рекомендується їсти більше 20 плодів, бо він дуже впливає на серце (глід нормалізує тиск і тонізує серце).

Я спершу взагалі глід проігнорував - росте собі і хай росте (він у нас в якості огорожі посаджений). Потім взяв кілька плодів на пробу з куща. А закінчилось тим, що вчора пішов позбирав всю паданку і все з куща (біля кілограма вийшло).
Сьогодні був другий етап розкуркулювання бджіл. Причому якщо першого разу ми ще думали, що залишати бджолам, то цього разу підійшли до питання радикальніше - на дворі літо, хай пасуться. Забрали весь мед що бачили (по дві рамки з медом на вулик лишили і все).

Сам мед ... липовий. Пахне якимись медпрепаратами чи м'ятою, смак теж з м'ятою. Пасічник мед дуже нахваляв, сказав, що липовий мед так і має пахнути, і цей мед йому сподобався більше за перший (хоча мені більше став до вподоби перший, садовий). Ще мабуть м'ята своє дала - в нас на городі росте і квітне і м'ята і меліса.

Фотографій не робили, бо немає що знімати - процедура однакова весь час, рамки теж.

Меду вийшло не так багато, як перший раз - 18 літрів (біля 25 кг). Минулого разу було 24 літри (35 кг).  Але це тому, що з 20 лип в мене цвіло цього року 4 чи 5 лише - біс його знає що з іншими сталось. Може наступного року цвістимуть всі інші (тобто 15).

А ще ми відводок зробили, замість тої сім'ї, що загинула взимку. В окремий вулик поставили кілька рамок із розплодом і маточником, пересадили трохи бджіл, і вони тепер живуть там. Мала ще матка вийти, але не зовсім зрозуміло, чи вийшла - ми її не бачимо, маточника теж нема. Але якщо що, то бджоли самі закладуть маточник і виростять нову матку.
Перший весняний тюльпан. Взагалі, звідки він взявся, невідомо - росте в 0.5 м від липи. Вже третій рік поспіль. Або нам його сусід подарував (міг підсадити колись), або може занесло із землею, але як?..

480dd6c0085536a20cdce5ec6028dd1c.jpg

А це персик, просто персик. Посаджений був навесні 2010-го і в 2011-му дав три плоди. Минулого року нічого не було, а цього року очікуємо на врожай.

dc5048b8d837666cc973e4880e33753d.jpg
Післязавтра, кажете? А ось вам реальна картина сьогодні вранці. Це (була) вулиця, котрою я мав би виїздити з дому. Висота снігу - від 1 до 1.8 (на піку) м.

74b5c671e799288c7992bb6f6c4119ef.jpg

А ось це результат роботи снігоочищувача протягом двох годин. Висота снігу на краях пробитої доріжки - 0.5-0.6 м. Там в кінці вуличка розходиться -- лівіше йде та, котра на фото вище, а правіше почистили трактором, зараз спробую туди виїхати.

c5acbed00b07037781de965beb9de391.jpg
Оскільки в нас рельєф доріг нагадує Аракіс після хробака, я довго вагався, чи купувати снігоприбиральну машину. Але грудневі снігопади (коли за пару днів випала місячна норма) підказали мені, що "треба брати" (с). Дотягнув я до кінця, коли треба було ставити в гараж Тігуан, а заїхати туди можливості не було. Тоді почав обдзвонювати інтернет-магазини. В першому ж мене порадували, що вибраної моделі (MTD ME66T) немає і не було і ніде не буде. Але я не здавався і продовжував шукати. Всюди написано, що є, але насправді ніде немає). Довелося чистити майданчик перед гаражем вручну. Згодом в шостому чи сьомому магазині знайшов цей снігоприбирач. Привезли наступного дня. Я його тоді ж довів до гаражу і поставив чекати на снігопади. І ось вчора вже випала нагода поганяти снігоприбирач по-справжньому. За годину (від того як я пішов в гараж до повернення в будинок - працював я мабуть з пів-години) пройшов біля 120 кв. м. Скільки витрачено бензину, невідомо, але взагалі він їсть чимало - пара літрів на годину йде, якщо не більше. Сніг бере практично будь-який -- хоча кажуть, що мокрий сніг погано, але сьогодні піднімав і сухий свіжий і сніг з льодом, що наморозилися за місяць, і мокрий сніг. Прочищає доріжку так, як треба, тут зауважень немає. Ще один плюс (в порівнянні з багатьма іншими моделями) - шість передач вперед і дві назад, а також розворот, як в танка (одна гусениця крутиться, друга стоїть на місці). З недоліків: по-перше, цей агрегат важкий (більше 100 кг + бензин в баку). По-друге, гусениці іноді в мокрому снігу затикаються і не гребуть - можливо, що треба підрегулювати. Ще там з обслуговуванням, спершу здається, складно, але що робити - бензиновий двигун. Якби був електричний, то було б простіше, але електричні прибирачі - то якщо кому 20 кв.м. перед будинком треба почистити, а для моїх потреб (чистити від 120 до 300 м дороги) тільки таке потрібно. Загальний вердикт - для нашої зими він потрібен тільки якщо машина легкова або паркетник і якщо дорогу не чистять. Бо місця займає багато, і обслуговування потребує (після 25 годин роботи в майстерню треба везти, а як його повезеш з такими габаритами і вагою), а потрібен хіба пару разів на рік.
Першою системою біометричної автентифікації був голосовий контролер доступу в казці "Алі-баба і сорок розбійників" (той, де "кунжут, відкрийся"). Сучасна промисловість пропонує замки із біометричною автентифікацією, переважно за відбитком пальця (є і інші сенсори, але вони досить спеціалізовані). Що є дуже зучно - хочеш пальця прикладай, хочеш PIN/пароль вводь, хочеш ключом відкривай (це вже для аварійних випадків). І попит на такі замки міг би бути величезним. Міг би. Якби не ціна. Хотів поставити такий замок собі в кабінет і в комору (щоб діти не лазили). Але коштують вони біля $500 за штуку (+ монтаж). А це вже якось, гм, захмарно, як для замка. Тим більше, що собівартість такої конструкції, зібраної на стандартних компонентах і рішеннях, навряд чи буде більшою за $150-200. І тут мене осяяло - це ж все пакращення! І точно - простий пошук в гуглі по residential biometric door lock видав купку непоганих результатів за ціною в $249 в роздріб в США (причому, це повновісний варіант з ручкою і ключем + піном + відбитком пальця). Тобто вже можна брати, а якщо поритись, то можна мабуть і за $150 знайти (від дітей згодиться і щось нескладне).
Дружини два дні немає вдома і домовичок розсердився. Колись він вже робив нам фокус із склом, коли серед ночі розсипалось на дрібні шматки дзеркало (просто розсипалось, нікуди не падало). А вчора ввечері теж пожартував, гад, - розсипалось вщент гартоване скло в душовій кабіні (знов таки, розсипалось без сторонньої участі). Я вже спав і вибух скла (з уламками скла по всій ванній) вельми мене порадував - потім довелось кілька годин прибирати його. Тепер ще клопіт - як замовити окремо це скло.
rose-burning
"Остаться должен только один", - издевался Колобок над Дунканом МакЛаудом

Купили позавчора на базарі живих коропів по 2 кг кожен. З пів-години їхали додому, а коли приїхали, з'ясувалося, що коропи ще ворушаться (!). Дружина взяла і випустила їх в басейн (4 куб.м води, є де плавати).

Два дні коропи плавали, діти їх годували і дивились на них. Спіймати тих коропів живими нереально - вони в воді дуже прудкі. Сьогодні вдень три таки спливли животами догори і були посмажені. Четвертий досі плаває. Ми вже воду взялися спускати, а він бореться за життя. Я б його мабуть до Дніпра відвіз випустив, але він вже, мабуть, ніч не протримається.

fish
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30