За життя

Біля мого будинку проходить грунтова дорога, по котрій влітку в гарну погоду можна ризикнути проїхати наскрізь.

Я жодного разу не ризикував, оскільки знаю, де там можна застрягти навіть в гарну погоду. Але деякі найхитрозробленіші з українців вважають, що раз вони поспішають, а на трасі тягнучка, то найрозумнішим буде об'їхати.

Оскільки 4 дні валив сніг, по тій грунтовці навіть трактор зараз не проїде. Але кого це зупиняло?

Вчора прямо за нашим будинком зарився subaru forester. Покрутилися з пів-години. Попросили лопату. Порилися. Не вийшло. Приїхала якась Нива, з котрою на пару вони витягли той Subaru Forester. Форестер поїхав назад на трасу, а водій Ниви, мабуть вирішив, що йому сніг пофіг. Він проїхав візуально метрів на 5 далі за форестер. Прийшов по лопату. Прокопався з пів-години, якось вирився, поїхав назад на трасу.

А сьогодні там же застрягла ще якась баришня. Тій мабуть гордість не дозволила йти просити лопату. Вона пів-години шліфувала сніг, намагаючися здати назад. Потім приїхав хтось із двома лопатами, викопав її. Поїхали назад на трасу.

З нетерпінням чекаю на завтрашній день.
Убога країна. Стою на світлофорі, поруч чотири (!) Audi Q7, Range Rover і Infinity FX37s
Никуда не ходи, прямо здесь раздевайся (с) анекдот про грузинів
І куди податися бідному водієві вантажівки?

b3177280989d40e6384b216c5e8a7d25.jpg
Прочитав новину, що відкриватиметься ще чотири переходи кордонів між Польщею та Україною. З одного боку, враховуючи кількість автівок, нові переходи не можуть не радувати. З іншого боку, хіба нашою метою не є приєднання до Шенгенських угод? Якщо так, то слід вкладати гроші не в кордон із Польщею, а в кордони із московією, мордовією і придонським каганатом.
Довелося нещодавно перетинати туди і назад автомобільний перехід Краковець. Як казав віслючок у відомому витворі радянського кіномистецтва, "печальное, душераздирающее зрелище".

Місцеві мешканці, користуючися вигодами проживання в прикордонній зоні, вправно опанували способи відносно чесного заробітку шляхом човникової міжкордонної торгівлі, і забили своїми шарабанами весь кордон. Черги в 100+ автомобілів - тепер нормальне явище. Причому, якщо раніше було дві черги для тих, хто йде через зелений коридор, і торгашів, то тепер одна черга, і люди змушені стояти по 3-4 години.

На переході Шегіні ситуація із чергою ще гірша - при мені в черзі сталося дві аварії і один мордобій.

До того ж, всі автомобілі - на польських (і трохи на словацьких) номерах. Підозрюю, що і сам їхній бізнес базується на несплаті податків в Україні та в Польщі. Тобто приведення до ладу митних процедур розчистить кордон і зменшить кількість роботи для тих же митників і прикордонників. Звичайно, будуть якісь протести із перекриттям доріг незадоволеними мешканцями, але слід розуміти, що цей бізнес є чистим обкраданням  держави і співгромадян.

Кілька років тому, їдучи через той же Краковець, перевозили в Польщу двох місцевих мешканок (пішоходи через автомобільний перехід не ходять). Так одна казала, що їде в Польщу за памперсами для невістки, бо в Польщі вони дешевші. А в той бік везла пару пачок цигарок і трохи горілки, щоб продати на польському базарі дешевше за тамтешні ціни.

25 років тому я, як і багато хто, починав бізнес з торгівлі на польських базарах. Схоже, ця тема буде вічною.

i8

Ця автівка істотно втратила для мене в привабливості після того, як я зрозумів, які невдалі в неї двері. При відкритті сміття, що я його складаю зазвичай на двері, висипатиметься.
В штатах South Carolina і Georgia на Interstate'ах вказано мінімальну швидкість (40-45 миль на годину), а максимальна - 70, вища ніж використовується в північніших штатах (Maryland, Delaware, New Jersey, NY). Ну і їздять відповідно -- 80-85.
Натомість, в Georgia за перевищення швидкості в зоні дорожніх робіт покарання - штраф і до 30 днів тюрми (в Virginia - штраф $500, а в NC лише $250).
(попередня серія тут)

Іспити на водійське посвідчення здаються в два окремі етапи: теоретичний іспит і практичний тест. Вони проводяться в різні дні.

Перед кожним з етапів проводиться перевірка зору і фотографування, а також заповнюється паперова форма.

Теоретичний іспит в Вірджинії включає 40 питань -- 10 питань на знаки (допускається 0 помилок) і 30 питань на правила (допускається 6 помилок). Час для відповідей не обмежений. Спершу здаються питання на знаки, перевіряється результат, і тоді вже люди здають питання на правила.

Як я згадував, ПДР як формальної інструкції в США немає (може в якихось штатах і є, але я про таке не чув). Відповідно питання беруться за підручником. Рівень складності питань різний. Загалом вони простіші за українські, але трапляються питання просто некоректні. Я здав тест на 39/40, і питанням, на яке я не знав і не вгадав відповіді, було "чи можна їхати в одному ряду з мотоциклом". Це дослівне питання. І воно не збігається по словах із підручником -- пропущено ключове слово "поруч", наявне в законі і підручнику.

Мені, як завжди, "пощастило" -- оператор припустилася помилки в написанні імені, і іспит було зараховано на другий обліковий запис. А потім при спробі виправити виявилося, що в мене вже є обліковий запис (на який автівку реєстрували), і об'єднати їх автоматично не вийде. Довелося три години чекати, поки в backend'і зроблять зміни.

Практичний тест, якщо є права інших штатів чи держав, можна здавати хоч наступного дня, але в моєму випадку час був лише за два тижні. Мене в цей час не було в США, тому призначили тест на сьогодні. Якщо прав не було, то два місяці людина має їздити з Learning Permit (право вчитися на дорозі із супровідом).

Тест включав в себе перевірку технічної справності автівки (фари, склоочисник, стопи, аварійка, повороти), виїзд з паркувального місця заднім ходом і поїздку по вулицях протягом 15 хвилин. Паркування не було (в деяких штатах паркування здається - чи то паралельне, чи то заїзд на паркомісце). Тест я здав, хоча я би сам себе вигнав з-за керма ще посередині дороги. Особливо відзначився я тим, що рефлекторно взявся за кермо лівою рукою, а праву поклав на коліна. За що отримав зауваження від екзаменатора "тримайся за кермо двома руками, ти ж на іспиті". Надалі я тримав кермо, вчепившись обома руками на 3 і 9 (в Україні вчать, що правильно на 2 і 10, а в США - на 4 і 8 ). Так виходило найзручніше. Ще мені зробили зауваження, що я не подивився через праве плече, з'їжджаючи з правого ряда в поворотну смугу. Що там дивитися, якщо я їду в правому ряду, я не зрозумів, але сперечатися не став.

Тест я пройшов (як не дивно). Видали якийсь папірець, сказали, що права протягом двох тижнів прийдуть на домашню адресу.

Права дійсні обмежений термін, зазвичай протягом 8 років. Як я розумію, потім потрібно перездавати. До того часу ще дожити треба.
Ось, Санта Клаус надіслав, з оленем переслав. Характерно, що замість оленя індус.

b4b2960bc232e4ee568ebeb2e6f0972e.jpg

Американский турист ходит с гидом по Лондону.

- Все тут у вас такое маленькое, зажатое, - говорит он. - Это здание, например, было бы в Америке раз в десять выше.
- О, конечно, сэр! Это психиатрическая клиника.
Автомобільний рух в США, як на мене, сильно відрізняється від європейського. Відмінностей багато в усьому, як і причин.

Перше, що слід розуміти,США - це великий острів (це не мої слова). Дуже великий, і досить рівномірно (а тому не дуже щільно) заселений. Землі багато, національна традиція (сформована до речі лише після другої світової війни як "американська мрія") -- кожній родині свій будинок і автомобіль. Відповідно, високі будинки, крім як у великих містах, не будують - потреби немає. Все одноповерхове, а відстані чималі (якщо порівнювати з Європою).

Ногами ходити тут безглуздо - дуже великі відстані, а час - дуже дорогий (в Європі, щоправда, теж дорогий, але люди в Європі не заганяють себе заради заробітку). Відповідно, всі їздять на машинах. У нас в околицях Вашингтона є громадський транспорт (автобуси і міні-автобуси, розміром з українські маршрутки Iveco), котрий везе людей до метра і назад (швидше це електричка, але називається метром), але загалом по США це рідкість, як я розумію.

До чого я це веду - правила дорожнього руху тут формувалися виходячи з того, що потреба їздити в людей не менша, ніж потреба харчуватися. Що це означає:

- дорожніх знаків мало і багато які з них пишуться текстом. Добре це чи погано, сказати складно;

- на дорогах всюди дозволений поворот до будівлі ліворуч (подвійна осьова тут забороняє обгін, але не лівий поворот в двори). Тобто їдеш собі лівою смугою, аж тут перед тобою хтось згадав, що йому треба в магазин, і починає гальмувати і показувати (якщо не забуде) лівий поворот. Я так ледь не влетів в аварію раз, добре київські навички контраварійного маневрування врятували;

- аналогічно можна виїздити з прибудинкової території через всю дорогу в лівий бік;

- майстри періодично примудряються переїздити з одної прибудинкової території на іншу через 6-смугову дорогу. Сам спостерігав неодноразово;

- на суцільний (не стрілку) червоний сигнал можна повертати праворуч після повної зупинки (крім випадків, коли висить текстовий знак "No turn on red"). Це приблизно так, як в Києві статична зелена стрілка;

- але при цьому на червоний сигнал-стрілку повертати не можна. А є світлофори, з якими я досі не розібрався, -- зелений і жовтий сигнали в них по два (суцільний і стрілка), а червоний - лише суцільний. От можна на нього повертати чи ні? Досі не знаю.

- правило правої руки тут умовне. Тобто -- якщо стоять знаки пріоритету (стоп або надати дорогу), то питань немає. Якщо знаків немає (стандартна ситуація на парковках біля молів і торгівельних центрів), то правило таке -- "якщо всі підїхали більш-менш (! так і написано!) одночасно, то діє правило правої руки, інакше їде той, хто підїхав першим". А якщо ти не помітив, хто першим підїхав? А якщо твій сусід праворуч вирішив, що він підїхав майже одночасно, а ти іншої думки про це? Аварія? Така неоднозначність дуже сильно ускладнює рух, насамперед на парковках (на перехрестях місця більше і там є можливість зупинитися і помахати руками).

- фарами блимати (як і аварійкою дякувати) тут не заведено. Поки руками не помашеш, не зрозуміють.

- паркуватися можна край дороги, якщо немає знаку заборони. А знак текстовий, написаний дрібними літерами. Поняття "зупинка дозволена, стоянка заборонена" тут немає. Або можна стояти, або ні.

- немає вимог позначати аварійну зупинку трикутником. Відповідно, той, хто поламався, якщо не може відтягнути машину на край дороги, буде стояти просто серед дороги, без позначень (ну хіба що аварійку увімкне, якщо та працює і не сів акумулятор).

- знак обмеження швидкості, на відміну від європейських правил, діє до скасування, а не до перехрестя. Це означає, що якщо ти виїжджаєш з другорядної дороги або прибудинкової території, то ти не знаєш, яке обмеження швидкості діє на ділянці, на котру ти виїжджаєш. Єдина надія - на навігатор, в котрому прошиті ці обмеження, і він показує їх на екрані.

- формалізованих правил дорожнього руху немає. Є статті в законі про дороги, що регулюють правила руху, але вони абсолютно не впорядковані (я читав). Там в межах одної статті може бути і норма, і покарання, і припис для суду, на що звертати увагу при призначенні покарання...

- для навчання руху пропонують підручники (в кожному штаті свій і він, схоже, затверджений на вищому рівні, бо питання в екзаменаційних білетах дослівно повторюють фрази з цього підручника);

- закони про дороги в кожному штаті свої, про що попереджають в підручнику;

- в підручнику присутні не всі знаки, що є в іспитах. Наприклад, я в білетах бачив знак із ремонтним робітником (стандартний європейський знак, що позначає дорожні роботи). З чотирьох варіантів відповіді два -- "на дорозі ремонт" і "на дорозі робітники". Вгадайте правильну відповідь?

Детальніше про порядок отримання водійських прав напишу, коли піду здавати іспити - я його вже знаю, але сам ще не проходив.

Ну і вишенька на торті -- в американських автівках дзеркала заднього виду пласкі. Це означає величезні (ні, ВЕЛИЧЕЗНІ) мертві зони по боках автомобіля. В автомобільні дзеркала влаштовують зараз системи side assist -- радар мертвих зон із звуковим і візуальним попередженням, але його не завжди вистачає, особливо при необхідності виконання якихось маневрів швидко. Додаткові дзеркальця, що їх треба клеїти самому, мають, теоретично, рятувати, але вони маленькі...

Поведінка на дорозі. Загалом народ поводиться адекватніше, ніж в Європі, хоча й не набагато. Підрізаннями майже ніхто не займається (швидкості менші, а місця на дорозі більше). З перевищенням швидкості тут дуже цікаво. Формально перевищувати не можна ;). Реально - перевищують практично всі. Я питав корейця, що віз мене в ділершіп, він сказав, що до +10 миль (!) не зупиняють (принаймні в нашому селі, Fairfax county), хіба що їхатимеш 35+ в шкільній зоні (це така зона, в котрій коли працюють індикатори, можна їхати лише 25, бо школярі йдуть зі школи вдень). Реально по місту всі їздять +10-15 миль, на хайвеях мені здається і +20-25 не рідкість. Копів з радарами я жодного разу не бачив. Я намагаюсь більше ніж на +5 не перевищувати, і при цьому мене обганяють всі.

Про покарання. Тут діє бальна система із позбавленням прав. Є перелік (хоча не дуже чіткий), скільки балів за що забирають. При цьому є порушення, за які права забирають одразу, незалежно від назбираних до того балів. Бали згоряють, але дуже нескоро -- за кілька років. Покарання призначає суд. Іноді можна відбрехатися (я ще 20 років тому був на такому суді - штраф за проїзд на червоний сигнал скинули з 47 до 25 доларів - водій сказав, що він виїздив на жовтий сигнал, суддя повірив).

Оскільки відстані, як я згадував, великі, а дорожня мережа досить щільна (до кожного ряду будинків потрібен підїзд), то виходить велика кількість перехресть, і багато з них - зі світлофорами. А світлофори мають дуже великі (точно більші, ніж в Європі) інтервали між перемиканнями. Відповідно, середня швидкість при поїздці на 20 миль (їздив в "російський" магазин на днях, то заміряв) виходить менше, ніж 20 миль на годину, і це без жодних пробок. Я в Ризі через центр (там теж дуже щільна мережа вулиць) рухався швидше, ніж тут.

В підсумку - як на мене, то європейська система ПДР розумніша. Там теж є свої таргани, але при правильному застосуванні дорожніх знаків європейська система набагато пристосованіша до щільного руху. І призвичаївшися їздити тут, в Європі буде набагато важче їздити (як, в принципі, і навпаки).

Тому коли кажуть "в США ПДР набагато простіші" - правила то може й простіші, а от їздити реально не простіше. А просто по-іншому.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30