За життя

Київський ботсад потонув в океані троянд
А це я вирішив зимовий варіант відгодувати на зиму. Висота куща від грунту - біля 20-25 см. Реально там 4 рослини в одному малесенькому контейнері (на фото я вже пересадив в більший вазон). Коштує таке задоволення аж 55 грн в Метро. Попереджаю - всі кажуть, що в квартирі він не живе. Мабуть так і є - потрібна постійна температура і вологість, чого в квартирі добитись складно. У нас окремий зимовий сад на кухні зроблений для рослин + зволоження взимку постійно робиться.
Це чорна-чорна троянда, яка не піддається ані фотографуванню (на цій фотографії не її справжній колір), ані триманню у вазі (в'яне за кілька годин).



А це інша троянда з того ж куща. В неї більш-менш приблизно чорний колір, але все одно фотографія пересвічена і корегуванню не піддається (я хвилин 15 з фотоапаратом над нею сидів). Проблема в тому, що кущ росте в такому місці, що якщо фотографувати без сонця, то нічого не видно. А якщо із сонцем, то виходить пересвічене. Я гадаю, що проблема в особливій структурі пелюсток, які як у метелика колір формують не за рахунок фарбника, а за рахунок структури покриття (як бачите, троянда наче оксамитом вкрита).

Я - палкий прихильник таких зим, як зараз. Щоб температура не падала нижче -2, без істотного снігу. Така погода в Англії і Новій Англії, і я відчуваю, що в минулому житті я був білкою десь в тих лісах. Але в цій погоді в наших широтах є великий недолік - рослини звикли до іншої погоди і теперішня збиває їх з пантелику. Так, в мене половина троянд пустила пагони. І як тільки морози стукнуть (а вони ж таки стукнуть колись за зиму), ці пагони разом з гілками померзнуть. Для рослин краще заснути і спати всю зиму. Я вже мовчу про бджіл, які, якщо буде так тепло, як сьогодні (у нас було +8), просто повилітають і померзнуть на вулиці.
А на останок у нас припасена квітка смерті. Це дивна квітка, котра розпускаючись, одразу в'яне, набуває чисто чорного кольору (на фотографії видно червону компоненту, але реально її практично немає) і присмак гнилого запаху в ароматі (хоча сам аромат трояндовий і досить сильний).

На цій цікавій фотографії, якщо придивитись уважно, можна побачити обличчя з канонічних католицьких зображень Христа на хресті. Тільки для цього треба відсунутись від екрану десь на метр, щоб деталі не заважали сприйняттю.



Нижче інша квітка на тій же гілці. Жива, хоча вигляд має дохленький.

прим. На фотографіях кольори троянд виходять яскравішими, ніж живцем і побороти я це не зміг. Можливо, могли б допомогти полярізаційні фільтри, але в мене їх немає.

Спершу нове моє надбання, невідомого сорту троянда лососевого кольору. Більш точно цей колір описати неможливо.



Doris Tysterman випустила
дві квітки (другу тільки позавчора):







прим. з тінню нічого не поробиш, все-таки в мене студії немає, щоб світло виставляти.
Конфеті.



А це DorisTysterman:




Найкрасивіша, мабуть, троянда в нашому саду, але сидить на найгіршому місці, що заважає їй вирости як слід. Восени пересаджуватиму. Якщо вам здається, що ця яскравість - від сонця, то маю сказати, що це її природній колір і вона так палає і в дощовий день (чим і цінна).

Дивитись цю троянду в гуглі.
Рослини у нас вдома саджати вже немає де. Тому ми починаємо засаджувати бабусині 0.35 га в селі. Процес йде жваво - два посаджені місяць тому персики пруть в гору не гірше ракети Алтас.

Але я не про це хотів розповісти. Сьогодні на базарі продавали ківі. Не актинідію, котрою у нас пів-паркану засаджено (друга половина фундуками і виноградом), а саме ківі. Кажуть, що в Чернігові плодоносить. Звісно, пройти повз таке я не міг і, купивши одну, посадив її замість викопаної актинідії (котра поїде в село). А ще там же продавали фейхоа. Але це росте тільки в приміщенні, тому ми його оселили в зимньому саду (є в нас така зона на кухні - там взимку тепло і світло). Будемо їсти фейхоа і сік із ківі.

До речі, араби сік із ківі роблять з м'якоттю (як кацапи з берези). Пити неможливо - колеться.
Яблуням ще рано. А це абрикос, посаджений влітку 2009-го (тобто півтора роки тому):




А це персик, посаджений взагалі рік тому (в березні 2010-го) замість того, котрий по-звірячому загриз цуценя Одін в бутність свою дрібнішим (зараз він виріс і такими дрібницями, як молоді дерева, не розважається).


  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30