За життя

В мене сьогодні одразу кілька новин стосовно білченят. По-перше, все вказує на те, що в клітці в мене сидять дві дівчини (це дуже сумно, оскільки мені вкрай необхідний ще один самець і я сподівався, що один із білченят таки був самець). По-друге, я сьогодні стикнувся ніс із носом із третім білченям (котре на фотографії на дереві). Воно приходить до годівниці їсти, там я його і зустрів. Це виявилась також дівчина. Тобто у виводку були всі дівчата. Що ж, будемо шукати хлопця ...
А ось наша мамочка прийшла. Спочатку покликала дітей, але нікого не знайшла. Тоді з горя сіла їсти сухарик:



Але білченя (те, котре в попередньому дописі) її почуло і спустилось з дерева:



Тоді і мати його почула і пішла до нього. Вони одне одного обнюхали, мати заспокоїла білченя:



І вони сіли відпочити. Я думаю, що мати чекала інших:



Але я не впевнений, що вона здатна доглянути як слід всіх трьох (як показала практика), тому хай інші сидять в нас. Тим більше, що там щонайменше один з двох - самець, котрих нам не вистачає.
Під'їзжаю я сьогодні до будинку і бачу, як між соснами літає ворон. І схоже, неспроста він там літає, а на когось полює. Поки дітей з машини висадили, як чую вже хтось пищить-верещить в тому лісі. Думаю, треба ворона поганяти. А з'ясувалось, що цей гад розворушив гніздо із білченятами і вигнав їх з гнізда. І намагався одного з них схопити. Але оскльіки білченята малі, а ворону немає де розвернутись (ці ворони живуть у нас в лісі - вони здоровенні, з доброго орла розміром), тому у білченят фора. Але невелика - лазять вони погано.

Я тоді вийшов в ліс і ворона відігнав. Білченя намагався спіймати, але воно втікло на саму верхівку вільхи.



А на соснах сиділи ще два білченяти. І такі вони були перелякані, що навіть лазити вже нормально не могли - падали з дерева (справжні парашутяги - білченя падало з 3-4 метрів розправивши кінцівки і хвіст. Це дозволяло йому відносно м'яко приземлятись і бігти назад на дерево).

Короче кажучи, цих двох більш втомлених ми спіймали і вони зараз сидять у нас в клітці (ми їх виходимо, а там буде видно, -- зараз в лісі вони все одно не виживуть). А третій вивився більш спритним, і його мені вдалося тільки на камеру спіймати трохи пізніше, коли він вирішив спуститись з верхівки вниз:



Я весь такой хитрый ...





и весьма стремительный (когда речь заходит об орехах)



Мда, чета седня всякая фигня на завтрак



"и запомни, рыжий, - словосочетание "всякая фигня" не в полной мере характеризует ассортимент нашей кормушки"



Уфф, ну прям от сердца отлегло ...


... и чинно удаляемся в сторону моря леса

В мене останнім часом надмірно чутливий сон. Зокрема я прокидаюсь, коли до годівниці приходить одна з лісових білок. І все було б нічого (оскільки приходять вони зазвичай десь о 7-8-ій ранку, коли діти все одно вже встали), але цього разу руда зараза прийшла о 3:16 ночі! Це дійсно дивно, оскільки білки - ранково-вечірні тварини і вночі вони сплять. Але конкуренція за горіхи (горіхи я кладу в кращому випадку двічі на день, а білок ходить щонайменше четверо) змушує їх приходити все раніше. Самих цих білок я на днях назнімав, згодом викладу фотографії.
Дружина періодично питає, коли я їй квіти подарую, а я її у відповідь питаю, з якого куща їй троянд нарізати. Тому живі квіти у нас - це неактуально. У Swarowski колись був букет з трьох прозорих троянд, перев'язаних жовтим (позолота?) бантиком. Але на жаль цю модель вони давно зняли з виробництва. Тому я періодично захожу в магазини, дивлюсь, що вони пропонують на заміну.

А в четвер, поки тинявся по Дрім-тауну, зайшов в магазин, і не втримався від придбання такої краси:

Сьогодні на вул.Татарській біля заїзду на завод Артема збили білченя на дорозі. Це дуже сумно, але гарний аспект в тому, що воно, те білченя, там з'явилось. А це означає, що білки живуть і, головне, розмножуються серед багатоповерхівок (на Татарській немає парків, скверів тощо).
Певний час тому я зробив будиночок для лісових білок і почав привчати їх. Як я вже згадував, вони інколи нас відвідують, забирають залишені в будинку горіхи і насіння, але лише сьогодні мені вдалося спостерігати, як білка прийшла в будинок, поїла, поспала на гілці поруч із будинком, забрала горіх і пішла.



Моє знайомство з білками почалося з того, що самка при пересадці її з переноски в вольєр вкусила мене до крові за палець, а наступного дня здохла (мабуть, отруїлась). Я повіз тушку на Волинську, здав її на аналізи, а сам бігав по лікарнях в спробі з'ясувати, хто ж буде робити щеплення від сказу. Витративши пів-дня, я так ніц і не добився. За місяць були готові аналізи, з тушкою було все гаразд. Але я певний острах бути вкушеним заробив, і більше не намагався взяти білку за тулуб.

Було ще два випадки з білком Шуріком, коли він то пальця засунув в клітку, а інший раз намотав хвіст на вісь колеса, і доводилося його в авральному порядку вивільняти. Тоді він мене теж кусав (один раз до крові), але то не рахується.





І от сьогодні в мене маленьке свято -- я погодував з рук білченят і наважився таки засунути руку до бурундуків і погодувати їх з рук теж. І ті і інші мене поприкусували за пальці, але тільки щоб спробувати, чи його їдять чи ні (тобто не боляче і не до крові).

Проблема з ручним годуванням білок і бурундуків полягає в тому, що тварини боязкі, і якщо вони кусаються при захисті, то з рукою стає приблизно те ж саме, що з горіхом. Білка прокусує палець до кістки і заживає рана потім з місяць. Призвикають до рук вони погано і швидко дичавіють, якщо не брати їх на руки щодня.

Бурундуки, взяті в грудні, тільки нещодавно звикли до мене (хоча в продавця вони були ручні, він їх брав голими руками). А білченята ще маленькі, їх можна брати руками просто так, але вони теж нервуються (третій день в мене).

А ось так ми розбираємось із політичними опонентами:
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30