За життя

Цікава стаття, яка пояснює, чому мусульманська наука, що розвивалася в 10-12 століттях, в подальшому зазнала занепаду.
До нас в клієнти прибилась Church of Scientology, Церква Сайєнтології. Церкви як інституції я не люблю взагалі, вважаючи, що вони паразитують на людській вірі в щось (будь що, це в нашому випадку несуттєво). Але конкретно сайєнтологи, на мій погляд, свідомо і цілеспрямовано ошукують людей. Головною ідеологічною базою для сайєнтологів є Діанетика, книга про "науку про душевне здоров'я". Це паранаукова праця Рона Хабарда (засновника церкви) про промивання мізків оточуючим. Щоб вони були слухняні і щасливі. Приблизно як ті дауни в лікарнях, ага. А Церкву цей пан заснував для того, щоб ухилятися від сплати податків (як релігійна організація, сайєнтологи звільнені від сплати податків на прибутки). А прибутки в них чималі -- їхні "прихожани" (я б сказав, жертви) віддають церкві *все* своє майно. З більш високого рівня і багатих все не вимагається, але частку ті теж заносять і частку чималу. Зокрема Том Круз в їхньому числі.
(знайомі з будизмом зрозуміють, решті воно не треба)

В когось підхопив чудову ідею. Дослівно не пам'ятаю, але сутність така: "нема чому дивуватись щодо зниження загального рівня цивілізації - поповнення душ йде за рахунок світу тварин".


Для тих, кому цікаво, що то за світ тварин: це не "природа, мать наша" як нам розповідали в школі, а один з "світів" (світ богів, світ асурів тощо) в будиській філософії. Світ тварин знаходиться нижче світу людей.
Звісно, вони не зовсім атеїсти, але й не ортодоксальні християни.
Цікавий і широкий перелік протестанських течій в християнстві. В дереві навігації ще про секти є багато чого цікавого. Дякую Павлу Шевчуку за наводку..
Знаете ли вы, дорогие востоковеды, что в Индии насчитывается 300 млн. (триста миллионов) богов на миллиард населения? Ну это неудивительно, учитывая, что согласно их верованиям, существует 6 миров, и мир людей это только один из миров, а есть еще (кроме прочего) мир богов и мир асуров (полубогов).
"Полиция Иерусалима арестовала 40 ультраортодоксальных евреев, протестовавших против открытия в шабат парковки рядом со Старым Городом. Несколько демонстрантов и четыре сотрудника полиции получили ранения." (взято звідси)

Хіба в шабат євреям можна жбурялитсь камінням і підпалювати сміттєві баки? З іншої сторони деякі євреї настільки ортодоксальні, що не визнають існування Ізраїлю як держави.
Прийшло в голову - віру в цара-батюшку, намісника божого, насаджувала в Росії церква. В Україні, де до початку 18-го століття центральної влади не було, ніяких процарських ідей, відповідно, не насаджувалось. Тому ні про які рухи на захист або в інтересах керівних осіб (або влади) йтись не могло і не може. І помаранчева революція була не "за Ющенка", чи "проти Януковича", а "за власний голос".

Цей факт має негативну сторону - активна політична діяльність, яка вимагає дії в інтересах влади (спочатку керівництва партії, а потім, в випадку приходу до влади, власних структур держави) в Україні практично неможлива. І тому депутати працюють на свою кишеню, а не на державу.

З іншої сторони, українці звикли покладатись лише на себе і (сюрприз) працювати. Тягу до праці і самозабезпечення не вичавила навіть радянська влада. Цей підхід є протилежним до російського, де люди не хочуть йти на виробництво із більшою зарплатнею тому, що там примушують працювати.

Індивідуалізм українців закладений релігією історично, так само, як протестанські течії в Західній Європі поклали початок промисловій революції і привчили людей до підприємництва, і як конфуціанство, будизм та сінтоізм сформували працьовитість і слухняність (і водночас нездатність до творчого мислення).
В.Вихнович. "Иудаизм" (рос.). Книга з серії "Релігії Світу" розповідає про історію розвитку іудаїзму як релігії, історію єврейського народу з найдавніших часів до наших днів, наводить основні тези релігії, описує течії і напрямки в іудаїзмі, наводить перелік основних правил і свят та пам'ятних днів.
Іслам чекає на Європу.


Спочатку дивитись. Для невігласів коротко:

Зараз середнє відтворення населення в Європейському Союзі становить 1.38 одиниць при нормі в 2.11. Якщо цифра відтворення падає нижче за 1.3, то нація / культура приречена.

В Європі основна соціальна група, що розмножується, це мусульмани. За 20-30 років країни Європи стануть мусульманськими.


З одної сторони це жахливо. Європейська культура, гарна вона чи погана, - але вона гуманістична. Сучасні ісламські країни - теїстичні і життя пересічного громадянина ні в хщо не ставлять.

З іншої сторони "справжній" іслам набагато гуманніший і розвинутіший за християнство. Інша справа, що тлумачення ісламу шейхами і муллами спотворили його (рівно як клерики спотворили вчення Христа).

З третьої сторони - коли вже людство почне користуватись головою, а не пожухлою писаниною, написаною хто зна ким з їм одним корисними цілями?

  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30