За життя

Копроекономіка в дії.

Коли я 15 років тому купував автівку, за програмою Exclusive можна було вибрати кольори з 30-40 штук, причому, палітра була рівномірною. Самих морських кольорів було 3 чи 4 штуки, а тоді було кілька красивих червоних, жовтих тощо. Я тоді вибрав найкрасивіший морський, ніколи на дорогах такого не бачив (з ремонтопридатністю все гаразд - на Віпосі вирівнювали вм'ятину році в 15-му, і змішали кольори по місцю так, що вийшов оригінальний морський).

Позаминулого року заїжджав на СТО в Братиславі, подивився сучасну палітру - кольорів вдвічі поменшало. Але цікаві мені ще були - зокрема, лишався темніший морський.

Сьогодні зайшов на сайт програми Exclusive - кольорів штук 30, але на практиці - біля десятка, з яких три сині (і всі три убогі), три зелені, кілька сірих різного ступеню чорноти, і пара штук червоних. Все інше - варіації базових (metallic, pearl та matte). І ще один зелений і один жовтий (не металік, просто такі кольори). З красивих - лише два фіолетові, але вони в житті будуть дуже темні.

Все. Одна була марка авто, і та скурвилася.  
“The saying "Life is just one damn thing after another," is a gross overstatement. The damn things overlap.”

Поцуплено в Bluesky, куди поцуплено з якоїсь книги (гугл знає, звідки).
В гурту Iron Maiden на альбомі Powerslave є така собі міні-опера Rime of the Ancient Mariner. Я колись знав всі твори Maiden напам'ять, але не замислювався над походженням цієї пісні. Знав, що це є стара поема, але думав, що Maiden'у "музикою навіяло". Аж зараз знайшов оригінал, прочитав його і текст Maiden'а, і виявляється, що Iron Maiden коротко і своїми словами, але переказали власне поему. Тобто, текст в цілому відповідає поемі. Дуже цікаво вийшло, бо саму поему читати важко. Кому цікаво, її можна прочитати тут: https://www.poetryfoundation.org/poems/43997/the-rime-of-the-ancient-mariner-text-of-1834  
Є така байка про Microsoft, чому ті переписували раз за разом API (OLE, COM, ActiveX тощо) - тому, що в попередніх був The Fatal Flaw, "це було зроблено не нами". Таку саму думку я мав щодо гуглівського Protocol Buffers (він же ProtoBuf). Адже є ASN.1 в кількох варіантах - старий і надійний, використовується на кожному комп'ютері (в ньому, зокрема, сертифікати записуються, ті що для SSL/TLS).

Є в мене pet project, який замислювався як колективний, але фактично над ним працюю я і ще одна людина, NStamp . І там потрібно буде деякі дані серіалізувати в публічно доступному форматі, а не на колінці. То я вирішив використати ProtoBuf, заодно і подивитися, як воно зсередини. І маю сказати, що дуже дуже пристойно. Не сам формат чи нотація (хоча ті теж непогані), а можливість генерувати код для купи мов. Тобто, ми маємо надати людям лише .proto файл(и) з форматом, а ті, хто хоче прочитати дані, генерують код для себе тією мовою, якою їм потрібно.

Якби свого часу для ASN.1 зробили мову опису та генератор, то не знадобився би ProtoBuf. Лишилося одне питання, яке й повертає нас на початок - що заважало Google'у зробити кодогенератор для ASN.1 замість того, щоб вигадувати велосипед? Відповідаємо - The Fatal Flaw.
Випадково відкрив для себе такий напрямок в музиці, який я би назвав "космічний ambient". Потім прочитав, що це dark ambient (що теж правда), але в цьому випадку йдеться про музику, яка розповідає містично-фантастичні історії - щось між Одисеєю 2001 та Лавкрафтом. Добре годиться для ілюстрування фантастичних фільмів. Кому цікаво, слухати Kammarheit та Atrium Carceri.  
Купив сьогодні горіхи макадамії в шкарлупі. Хто не знає, цей горіх дуже складно колеться - горіхокол можна зламати. Тому в коробці кожен горішок має пропил (зроблений верстатом, вочевидь), а в коробку вкладено металевий ключ товщиною в цей пропил. Його вставляють в пропил, повертають, і тоді шкарлупа розколюється.

Сам горіх в такій формі неймовірно смачний - сушені-чищені в пакетиках на смак не такі привабливі.  
В Братиславі в Kaufland'і та Tesco продають багаторазові мішечки під овочі/фрукти. Задум гарний, хоча мої всі кудись подівалися, і ми стабільно збираємо одноразові пакетики. Треба буде ще докупити. Але я не про те. В тих мішечках є великий недолік - куди дівати етикетку? На мішечок вона не ліпиться (відклеюється). Я його вкладаю в мішечок, але на касі це зайвий клопіт.

В Хорватії SPAR продає мішечки з вшитим збоку суцільним блоком (якби "етикеткою, тільки більше) із написом "цінник клеїти сюди"). Геніально.  
В індексі свобод США посіли 23-е місце (перше в Швейцарії). Цікаво, що Австрія посіла 22-е. Пишу тому, що Австрія - неймовірно зарегульована та несвободна країна (живучи від неї в 2 км і буваючи там регулярно, я трохи в курсі). США - вірю, там свобод зовсім не так багато, як це подається, це я особисто знаю з досвіду проживання там. Питання в іншому - що ж за чортівня відбувається в решті ~200 країн, що нижче за переліком.
Місцеві словацькі новини пишуть про інфляцію в харчуванні:

Якщо в жовтні 2021-го харчовий кошик коштував 100 євро, зараз він обійдеться в 138 євро.

З особистих записів - зростання витрат на харчування між середнім по 2021-му року та середнім по поточному 2023 становило 25%, але в нас змінився режим харчування (я влітку 2021-го перейшов на кето-дієту). Припускаю, що сильне зростання відбулося в продуктах масового споживання типу "каші-картопля", а це саме те, що випадає при кето-дієті.  
For years, I could not understand the design of Apple's software APIs (programming interfaces) and their documentation. Now, the truth has been revealed to me.

What do we know about Apple? They think different, they have a headquarters building shaped like a Tor (donut), and they are very secretive.

Want to know why?

Because their developers are all Grey. They work in 24-hour shifts that ends at 3 am. And there arrives a giant round UFO that lands on the building and changes the personnel in the building.

And the rest is just a veil to hide the truth.  
 
Захотів погратися в Minesweeper. А немає! Вже не ставлять його з Windows. Ок, пішов в Microsoft Store. Витягнув-поставив. З Minesweeper'а зробили класичну Free To Play гру за підписку (2 долари на місяць, 10 - на рік) з блекджеком та скінами. І ще з режимом Adventure (дуже прикольним). Гарна гра, заходить.  
Шапочкам з фольги - нове життя. Під таким гаслом вийшла передача по ТБ про те, що злодії викрадають автомобілі, зчитуючи сигнал з бездротових ключів для авто. Я думав, що в цих ключах має бути challenge-response протокол, що робить просте зчитування неможливим. Але виходить, що не зовсім. Є дві схеми - перша це посилювач сигналу, що ставиться (носиться) десь на пів-дороги між ключем та автомобілем (актуально для приватних будинків, де відстань між авто та автівкою - 20-30 метрів). Але в передачі описують, що сигнал можна просто захопити (тоді він, виходить, не challenge-response?). І пропонують ховати ключ до обгортки, що не пропускає сигнал (та ж алюмінієва фольга). Незрозуміло лише, навіщо тоді взагалі бездротовий ключ, якщо його потрібно витягати з обгортки щоб скористуватися. Вся ж зручність в тому, щоб не витягати його, а він просто лежить в кишені. Але ... Це все вирішується  автівками, які спілкуються з сервером. Тоді їх можна віддалено вимкнути.  
Читаю про модель автівки Polestar 4 і думаю, що в пеклі, мабуть, як Гонконзьких хмарочосах, купка маленьких комірок, своя для кожного різновиду людського ідіотизму. Polestar 4 - не перша, але найвідоміша модель, в якій вирішили відмовитися від ... заднього скла. Для водія пропонується цифрове зображення на центральному "дзеркалі". Але проблема не в водієві - врешті решт, якщо він хоче платити за це гроші, то це його вибір.

Проблема в тому, що дизайнери не думають про безпеку на дорогах, тобто по факту про людські життя. Про що йдеться?

Нормальні інструктори, коли вчать водити автомобіль, вчать дивитися вперед на 2-3 транспортні засоби. Коли би бачите картину попереду автівки, за якою ви їдете, то ви автоматично на 90% можете передбачити також і дії водія передньої автівки. Це означає плавніший рух та менше шансів на аварії. Ну а про сліпі обгони й казати нема чого.

Коли я їжджу на своїй літній автівці, я завжди кляну виробників та фаперів на SUV - я за ними нічого не бачу, бо автівка низька. На щастя, в Братиславі ця проблема менше (тут SUV небагато, тому що вони непрактичні), а в Києві це був постійний біль.

А тут виробники запроваджують аналогічну проблему для будь-якого автомобіля, що їде позаду.  

OBD

Як я згадував, в моїй автівці заблоковано Wireless Android Auto. Було :). Я вичитав на форумах, що можна через OBDEleven (пристрій такий, в OBD порт втикається і по смартфону рулиться) розблокувати цю функцію. Знайшов людину з пристроєм. Спробували за інструкцією - не пройшло. Я засмутився, але оскільки там багато чого можна розблоковувати та перемикати, вирішив купити собі пристрій та погратися. Купив, погрався. Все спрацювало як годинник, Wireless Android Auto з'явився. Далі спробую інші функції порозблоковувати.  
У Wear OS є Google Pay та можливість "платити годинником". Але вона вимагає встановлення замку на годинник. І от в Fossil'і цей замок працював нелогічно - він блокував доступ до touch screen'у весь час (тобто кожна спроба використання годинник вимагала введення замку). В новому годиннику на Wear OS 3.5 все розумно - ключ вимагається після того, як годинник знімали з руки або [один раз], коли його повертали на руку. Далі платиться без введення ключа.

Спробував сьогодні двічі платити - все дуже зручно. Єдине, що для оплати потрібно запускати додаток, але його можна винести на кнопки (наприклад, на watch face або на апаратну кнопку) для швидкого виклику.  
Не можу не поділитися знахідкою - дуже потужний спосіб підганяти код проєктів, щоб програмісти дотримувалися єдиних правил. EditorConfig дозволяє покласти до проєкту файл з описом форматування, і редактори використовуватимуть замість глобальних налаштувань налаштування з цього файлу. Які саме опції і які редактори що підтримують, дивіться на сайті.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30