За життя

На користь електро

Коли ми їхали з "багатоповерхового" Києва в 2008-му році, трафіку в будній день там було ледь трохи більше, ніж зараз у вихідний. В 2010-му моя літня автівка якщо споживала по Києву більше 10 л на 100 км, то я хапався за голову. Останні пару років вона споживає в Києві стабільно 11.5-12 і, як на мене, це забагато. Я вже думав, що треба інжектор чистити, двигун перевіряти тощо. Друга автівка, Hyundai Santa Fe, з таким же дволітровим турбодвигуном, їсть трохи побільше відповідно до своєї маси.

Але Братислава - це Ж жах. В п'ятницю споживання на обох автівках сягнуло 19.5л на 100 км. При в півтора рази дорожчому ніж в Києві бензині. Воно, звісно, тут немає, куди їздити - середній проїзд складає 20 км на день. Але відчуття від грошей, що в прямому сенсі спалюютьcя і виходять в трубу, дуже неприємне.

А як тут місцеві їздять на прожерливих дорогих автівках, я взагалі не розумію - там же споживання і до 30 доходитиме (як колись у Хамера по Києву).

Тому я для себе вирішив, що наступна автівка - обов'язково електрична. Так, початково вона коштує дорожче за аналогічну бензинову. Але сукупно електрична обходиться дешевше за рахунок кращого ККД всіх систем і меншої вартості обслуговування. Одна проблема - за всіма розмовами і анонсами реального ринку таких автомобілів поки що немає. Чекаємо на кінець наступного року.

Ось, до речі, опис на тему довгострокових витрат на електромобілі - тесла по 724 тис. (!) км