За життя

Бюрократія проти прогресу

Сьогодні наткнувся на одну цікаву проблему, котра буде найголовнішою перешкодою в масовому переході на електромобілі. Це багатоквартирні будинки з паркінгами і вимоги компаній, що обслуговують електричні мережі. Точніше, проблема полягає в ідіотизмі тих, хто пише інструкції. Вони вимагають, щоб лічильники стояли в місці з вільним доступом (з вулиці). Я так розумію, що це робиться для того, щоб ніхто не під'єднався до мережі перед лічильником, цим самим обходячи його. Якщо для приватних домоволодінь це має сенс, то для багатоквартирних будинків - ні, оскільки найпростішим є поставити загальний лічильник на дім, і на різниці між показниками загального і суми індивідуальних лічильників виявляти крадіжки. А отримання показників вже давно зроблено прямо через електромережу, і контролерові немає потреби приходити до лічильника, щоб зняти його показники.

А який взагалі зв'язок між лічильниками і електромобілями? А простий. Для того, щоб ефективно заряджати електричний автомобіль (не гібрид), необхідно поставити wall box - зарядний пристрій, що вішається на стіну і дає можливість заряджати електромобіль швидко, маючи výkon (потужність?) понад максимальних для побутової розетки 3.3 КВт . Такий пристрій вимагає окремого підключення до розподільчого щита і, відповідно, окремого лічильника. Тепер уявіть собі -- якщо кожен лічильник потрібно винести на вулицю, то потрібно протягнути з гаражу до кожного лічильника і назад окремі кабелі та виділити десь на фасаді будинку місце під лічильники. І якщо для будинку на дюжину квартир, як в нас, це ще можна зробити, то великі багатоквартирні будинки - no chance з причин банально обмеженого місця.

Єдиний варіант, який я зараз бачу - це міняти норми та дозволяти монтаж лічильників в місці споживання енергії (тобто на паркомісцях).

Інший очевидний варіант - виводити слабкі розетки (на 3 КВт) від загальнодомової мережі. Але з ним виникає проблема організаційного характеру - такі розетки вимагають згоди всіх співвласників будинку. І знов таки, в маленькому будинку ще можна спробувати зібрати згоди (і то не факт, що вдасться), а в великому це без шансів.

В країн є не більше десяти років на вирішення цієї проблеми, бо в 30-му році майже зупиниться виробництво автівок з ДВЗ і відповідно значно збільшиться частка автомобілів, що потребують заряджання. А очевидне єдине місце, де автомобілі можна заряджати масово - це гаражі, де автівки проводять ніч.