За життя

Про місце сидіння і точку зору

Днями читав статтю чи блоговий допис (не пам'ятаю точно), що Microsoft, мовляв, знову робить старі помилки й не просуває підтримку ARM'а. А за ним майбутнє. Це мене дещо збентежило - є ж Windows для ARM64, випускається залізо тощо. Але автор наполягав на тому, що відсутні інструменти для розробляння ПЗ (на С++, що мене теж здивувало) на цих пристроях. Тобто, пристрої можна використовувати для споживання, але не можна для розробляння.

Я тоді потис плечима. Але зараз вирішив поставити в Parallels VM на Windows 11 ARM, що бігають на MacBook Air M1 (я його виключно для роботи взяв, а загалом ябло - лайно), Visual Studio 2022. Одна з ідей полягає в тому, що ця скотиняка (M1) шалено швидко працює - по RDP ця конструкція працює візуально швидше, ніж VMWare-віртуалка на intel Core i7 Gen11.То я думав, може перенести розробляння туди. А от і фіг. Спершу інсталятор Visual Studio 2022 запропонував мені вибрати пакети для встановлення, а коли я це зробив, радісно написав, що сильно не радить встановлювати VS 2022 на ARM-систему, а натомість радить використовувати remote debugging. Та ви шо??? А вони самі пробували? Це кострубата конструкція, що вимагає кількох моніторів (вони то є, але незручно) без clipboard'а тощо. Коротко кажучи, це не варіант.

І зовсім по-іншому тепер сприймаю той допис, що я його читав. Таки в Microsoft життя нікому нічого не вчить. Як, в принципі, і все сучасне населення планети. Хом'якариум...

PS: Цікаво, що Embarcadero RAD Studio став і не пискнув (але ні, пискнув, але зза того що при підключенні по RDP змінився масштаб і щось в ньому впало з AV, але некритично.