За життя

Як я хотів купити антикризову машину

Стандартна вимога дружини "хочу машину" наштовхнулась на "проблему останньої милі" - півтора кілометри грунтовки не лишають моєму ягуару шансів на проїзд. Відповідно, ягуар ми продаємо, і шукаємо щось маленьке з повним приводом і АКПП.

Jimny ледь не купили, але я вчасно почитав огляди. Нафіг нам армійський джип в місті ...

Fiat Sedici. Звоню в ItalMotors: "-Комплектація з повним приводом і АКПП на сайті є, в прайсі немає. Продаєте? - Так, привеземо на замовлення". Ок. Прикинув вартість, - дорогувато (~26 тис. доларів, якщо вірити сайту ItalMotors). Думаю "почекаємо, пошукаємо".

Подивились Suzuki SX4 (це одна й та ж машина, що й Fiat Sedici). Офіційний ділер не возить комплектацію з повним приводом і АКПП. Ідеальною була б машина з двигуном 2.0, але такого ми точно не дошукаємось. Привезти зі Штатів можна, але ціна вийде під 30 тис. Ще й дружина побачила його живцем, сказала, що це "бойовий мурах". Мою ідею купити і розфарбувати його під мураха забракувала (а дарма). Ок, відкинули.

Suzuki 3-door чудовий варіант, тільки дорого (31 тис.) і рамний позашляховик. Я б хотів щось більш міське. Привезти зі штатів? Там 3-дверних не продають. Везти з Європи дорого.

Апофеоз. Fiat Panda. Чудовий. Малий, прикольний, з повним приводом, панорамним дахом, 5-ма дверима і ще купою крутих речей. Поїхали в ІталМоторс.Сидить 5 менеджерів, чухає п'яти. 6 машин в салоні, жодного клієнта ...

Далі діалог з дівчиною:
- Панди є подивитись?
- Немає.
- Добре ... Привезти конфігурацію з повним приводом і АКПП можете?
- Так, на замовлення, але платити ви будете за новою ціною. Ви ж знаєте, курс євро виріс (!), 13% надбавка... В сумі 30% зростання.
- Що є нова ціна? На сайті написано 10500 євро, ціна березня місяця (звертаю увагу, що ціна в євро, поставлена в березні, коли надбавка вже була).
- Так, на сайті стара ціна (тут я в перший раз випав в осад). ... Я зв'яжусь з дистрибутором (імпортером) і дам вам ввечері відповідь по ціні.
...
- (звонить за годину) ви знаєте, ми не можемо привезти вам таку конфігурацію.
- хто "ми"? Дистриб'ютор не може?
- Так, імпортер не може.
- А коли зможе?
- Не знаю, мабуть не зможе.

Чудово ... І ви думаєте, що в автопромі криза? Криза в головах цього планктону, який не хоче продавати. Їм це не потрібно. Я приніс гроші, але їм не потрібні гроші. Країні не потрібні мої гроші. Це країна, в якій взагалі нікому нічого не потрібно. Це я вже давно з'ясував. Але, як виявилось, криза нічого не змінила.

Так що я тепер шукаю варіант привезти панду з заходу за нормальною ціною.

UPD: Дружина говорила з одним ділером, який почав її переконувати, що панди з АКПП і повним приводом взагалі не випускають. Це при тому, що в фірмовому каталозі Fiat'а 3 чи 4 конфігурації мають АКПП і повний привід. Повне незнання того, що продаєш ...

UPD2: почали прозвонювати ділерів. Один з них сказав, що відповідно до контракту із постачальником вони можуть постачати машину в певній базовій конфігурації (таких конфігурацій у Панди 7 чи 8), якщо є не менше 10 передплачених замовлень. Але звідки ж візьметься десяток замовлень, якщо інформації про машину немає і самі ділери не знають, що вона може бути?
Інший ділер сказав, що вони продають тільки типові конфігурації і навіть замовити кастомні опції, наведені на сайті у ділера, не можна, бо для цього потрібен окремий контракт з виробником.

UPD3: знайшов ще цікаву машину Seat Ibiza. Навіть знайшов, що рік тому на неї збирались ставити повний привід. Але криза, на жаль, поламала плани і Ibiza з повним приводом зараз не пропонується. А шкода, бо машина непогана і недорога.

UPD4: Fiat Panda і Sedici 4x4 з автоматом випускаються тільки за окремим замовленням. Замовити їх можна, але панда в макс.комплектації вийде більше ніж $30 тис. Нецікаво.