За життя

Якщо вас зацікавили троянди

- Чи не будете ласкаві сказати, - несміливо озвалася Аліса, - навіщо ви фарбуєте троянди?

П'ятірка з Сімкою промовчали і тільки глипнули на Двійку. Той почав пошепки пояснювати:

- Розумієте, панно, отут повинен був рости червоний кущ, а ми взяли та й посадили білий. І якщо Королева це виявить, нам усім, знаєте, постинають голови. Тому, панно, ми й стараємося, аби ще перед її приходом...


(вчора пів-дня вивчав питання, пов'язані з трояндами, так що я тепер майже знавець :)


Якщо вас зацікавили троянди не тільки як джерело приємного запаху чи предмет для подарунку, то перш ніж занурюватись в тему чи, тим більше, бігти за горщиком в магазин, прочитайте наступні нехитрі правила:
  1. Визначіться з вашими потребами і можливостями по вирощуванню. Більшість троянд вирощують на грунті, хоча є певна кількість домашніх форм (вирощуються в горщиках). Деякі троянди треба на зиму захищати (накривати тощо). Деякі сорти троянд потребують відкритої площи, а деякі (плетисті) потрібно саджати з опорою, тобто біля паркану чи бесідки (про це далі). Троянди погано ростуть під деревами та в тіні. Також вони вибагливі до сонця і поливу. Якщо ви можете їздити на дачу раз на тиждень чи на місяць, треба передбачати автоматичний полив.
  2. Виберіть сорти, які вас цікавлять. Сортів троянд дуже багато (біля 300), вони відрізняються як формами, так і багатьма іншими параметрами, а саме:
    • форма рослини: кущова (звичайний кущ), штамбова (малі архітектурні форми на базі одного стовбура і багатьох гілок, які починаються від середини або верху стовбура), плетиста (рослина оплітає опору, таку як паркан, бесідка, стіна тощо), флорібунда (це фактично кущова троянда, в якій квітки сидять не на окремих ніжках, а групами по 7-10 штук), шраби (середнє між кущовою та плетистою трояндами), мініатюрні троянди для вирощування в приміщенні.
    • форма квітки. Форм квітки залежно від кількості та форми пелюстків розрізняють біля десятка, і найбільш "популярна" форма (та, яку ми бачимо на фотографіях) , конус, - це лише одна форма з десятка, і решта форм - як на мене не дуже приваблива візуально.
    • розмір квітки. Бувають квітки великі, а бувають (у флорібунда і мініатюрних) зовсім маленькі.
    • наявність запаху. Не кожна троянда пахне, і не кожна, з тих що пахне, пахне саме трояндою
    • скільки разів квітка буде цвести протягом року. Різні сорти квітнуть по-різному.
    • кольори. Кольорів у троянди буває багато, але всі вони пов'язані з червоним, білим або жовтим базовими кольорами. Немає троянд насиченого зеленого кольору (є декілька сортів салатового або світло-зеленого кольору, але не насиченого зеленого). Троянди "синього" кольору насправді мають кольори між бузковим та фіолетовим. Чистого синього і блакитного кольору у троянд не було до цього року, коли одразу японська і американська компанії проголосили, що шляхом генної інженерії виведено синю троянду. В широкому продажі саджанців справді синіх чи блакитних троянд поки що немає. Якщо дуже хочеться, можна пофарбувати білу - виглядає фантастично красиво, і на вигляд фарбована не відрізняється від виведеної генетично модифікованої (див. епіграф). Чорні троянди - це дуже темночервоні. Якось викладу фотографію того, що зараз розквітає у нас.
  3. Почитайте (хоча б базові поняття) про те, як троянди вирощують та розмножують. Якщо цього взагалі не знати, то може вирости шипшина замість троянди. І вини продавця в цьому не буде - це ви недодивились і недочитали.
  4. Купуйте троянди від відомих виробників. Розведенням троянд на продаж в промисловому світовому масштабі займається обмежене коло фірм (напр. Cordes і кілька інших). Вартість такої троянди - біля 20 доларів за саджанець і на неї надається сертифікат-гарантія того, що виросте заявлений сорт троянди. Купівля троянд на базарі чи з рук - це лотерея з довгим часом очікування (аж поки не зацвіте).
  5. Продають саджанці навесні і під осінь. Влітку розпродають весняні залишки. Якісний товар отримати влітку майже неможливо. Виняток - квіти в горщиках, які в цих горщиках росли і ростуть.
Ну і останнє правило: троянда досить вибаглива до добрив і піклування. Тому краще посадити 3-5 кущів і забезпечити їм якісний догляд, ніж саджати для душі плантацію (а зустрічаються і такі люди), і потім економити на добривах і догляді.