За життя

Пропоную акцію (або Як я рив траншею, ч.2)

Акція "Не сміти, тебе бачать"

Ідея цієї акції виникла в мене давно, але про оформлення і втілення її я замислився тільки зараз, по слідах риття траншеї.

Акція є постійнодіючою і пропонується до участі для всіх водіїв автомобілів незалежно від віку, виробництва і форми власності. Сила акції (як і будь-якої) в її масовості, тому вкрай необхідним є максимальне поширення інформації.

Викидання сміття на землю на вулиці є дрібним хуліганством, що карається штрафом, але в сучасних умовах на такі дії ані міліція, ані інші люди не звертають уваги.

Суть акції дуже проста - якщо ви бачите, що водій або пасажир сусіднього автомобіля викинув у вікно будь-яке сміття включаючи недопалок, - подайте йому три коротких звукових сигнали. Хай він знає, що його бачили, і що його дії є не тільки незаконними, але й недоброзичливими для оточуючих.

Більше того, викинуте сміття може стати причиною аварії -- пуста пляшка (навіть пластикова), викинута на швидкості, може пошкодити зустрічний автомобіль, а недопалок може потрапити у відкрите вікно іншого автомобіля і спричинити пожежу. Та й водії-початківці можуть неадекватно зреагувати на сміття, що летить перед ними, і спровокувати аварійну ситуацію (такі ситуації траплялись). Тому звукові сигнали в цьому випадку є необхідним запобіжним засобом і не заборонені ПДР.

Рефлекс у людини, як і утварини, виникає при повторенні подразника. Тому тільки постійне використання звукових сигналів при виявленні факту викидання сміття дасть змогу перебороти таке ганебне явище, як засмічення доріг і тротуарів викидами життєдіяльності людей.

Я закликаю всіх приймати участь в цій акції і поширювати інформацію про неї якомога ширше, включаючи засоби масової інформації.