За життя

Недоумкуватість на марші

"10 лютого Рада прийняла у першому читанні законопроект № 5228-1, яким має намір ввести позбавлення волі від 10 до 15 років або довічне ув'язнення за зґвалтування, що спричинило особливо тяжкі наслідки, а також зґвалтування малолітньої чи малолітнього." ( з новин)

Я не прихильник гвалтівників та розбещувачів. Але в цього закон(опроект)у стирчать довгі вуха неприязні до здорового глузду. Як я розумію, під нього хочуть підвести начебто розбещувачів малолітніх прийманців, що буцімто відбувалося в Артеці (в самого цього скандалу стирчать не менші вуха брудної гри партії регіонів, але це окрема історія). Але при цьому люди повністю забувають, що вони підуть, а закон залишиться. А чим більше заборон і чим суворіше покарання, тим простіше підвести під нього будь-яку невинну особу.

Взагалі, статтю про згвалтування (ще й з важкими наслідками) досить легко "пришити" пересічному чоловікові (як в анекдоті - апарат то є), а під співучасть можна й жінку (іншу, не жертву, звичайно) підвести. Так, у нас на районі (ще в часи перебудови) трапився такий випадок: дівчина пізно повернулась додому із зустрічи з хлопцем. Дома батько з братом її побили до синців, а потім примусили написати на хлопця заяву. Результат закономірний - хлопець ні за що сів на 7 чи 8 років.

Я легко можу уявити схожий сценарій і з малолітньою дитиною. І можу уявити собі широке поле для різного роду шантажу і здирництва зі сторони як батьків чи опікунів дітей (а знайдеться багато бажаючих розбагатіти в такий нехитрий спосів), так і зі сторони некомпетентних органів.

Колись, коли намагалися скасувати дурнувату статтю 208 КК (заборона відкривати рахунки за кордоном), її не скасували з тої причини, що (цитую одного з депутатів) "якщо ми її скасуємо, то нам треба буде закривати справу проти Павла Лазаренка". Так от із-за одної людини страждати має вся країна.

І я гадаю, що далі буде тільки гірше. Захист прав тих чи інших громадян можливий в кілька способів, зокрема через розвиток шляхів і можливостей для реалізації цих прав. Але обмежити інших людей в своїх правах - це ж набагато простіше. Ми сміємося над "афроамериканцями", а вони жахаються з нашого принципу, що придовбатись можна й до стовпа, а була б людина, і стаття для неї знайдеться.

Над нами скоро буде висіти лише одна стаття, яку добре висловив вовк у басні Крилова - "ты виноват лишь тем, что хочется мне кушать".