За життя

Кому що, а курці просо

... а мені - смартфони. Моя епопея із апгрейдами телефонів майже закінчилась. Чому майже, скажу внизу.

По-перше, я таки зібрався переповзати з улюбленого i-Mate Ultimate 8502 (який від численних падінь вже і виглядає як зі смітника, і підглюкує) на Nokia E66. А оскільки мене приперло, я сів розбиратись із софтом для Symbian S60 3rd edition. І був приємно вражений кількістю рішень на Java Mobile (колишня J2ME). Я на цю платформу не дивився вже 6 років, як ми закруглились із розробкою кастомних проектів для мобільних пристроїв. А виявляється, життя на марсі є! Знайшов весь софт, що був потрібен. Навіть PuTTY на нього є (ще не ставив).

По-друге, E66 - це все-таки телефон і по інтернету лазити, читати книжки і робити нотатки на ньому незручно. Тому другим (на CDMA номер як менш вживаний) було прийняте рішення брати щось на Android'і, який мені дуже сподобався своєю системою widget'ів. Вибір CDMA смартфонів в Україні досить сумний - їх немає. У кількох фірм заявлені HTC Eris (це фактично той же Hero), більш сучасні телефони заявлені як "на замовлення". Загалом, на CDMA в США є тільки HTC Incredible (Verizon, його в США немає і буде тільки в серпні із-за проблем з поставками AMOLED екранів) і HTC Evo 4G (Sprint, його теж shortage з тих самих причин. HTC Desire очікуєься у одного регіонального оператора (US Cellular), але теж невідомо коли. Все вперлось в екрани. Не-HTC варіанти не розглядались, оскільки (а) HTC вміє дублювати екран на USB вихід і (б) HTC Sense в андроіді - дуже зручна і потужна обгортка.

Випадково вдалося вчора придбати в Києві Evo 4G. Нууу ... Це не смартфон. Це лопата ЛОПАТА. 123*66 мм, 177 грамів. Згадались часи, коли телефонний модуль почали прикручувати до перших PocketPC 2002 пристроїв в 2002-му році. В кишені він ще лежить, але вже не дуже зручно. До вуха прикладати - як цеглину (перші нокії в 1994-му році і то краще в руці лежали). З іншого боку, як КПК він чудовий. Екран великий (4.3"), карту видно добре (і yandex.maps і google maps), книжки читати приємно. Сенсорні кнопки, як не дивно, працюють і майже зручно. Але тільки майже, бо кнопка пошуку - крайня справа і я за неї постійно пальцем чіпляюсь. Дуже сподобалась відкидна лапка, що дозволяє поставити пристрій на стіл в landscape режимі. Ємнісний AMOLED екран не вражає, як це можна було б очікувати із захоплених описів. В HTC Hero мені зображення більше подобається. Стілуса немає, по кнопках клавіатури я пальцями не завжди потрапляю навіть на такому здоровому екрані.

Окремо про інтернет. 3G в CDMA Ukraine зробити не змогли - якісь в них там ліцензійні нюанси (чи з обладнанням, чи з частотами чи ще щось). Причому це стосується тільки частини КПК - від чого точно залежить чи буде працювати 3G, я ще не зрозумів (завтра питатиму знову). Звичайний 1x інтернет дає швидкість 144Кбод і для yandex.maps і періодичного вилазання в інтернет згодиться. Але є нюанс - налаштування Sprint'івських access point'ів прописані в NAND Flash і пристрій треба довго перешивати щоб вибити з нього цю дурь. Я його залишив в сервіс-центрі, обіцяли до завтра зробити. 4G сказали спробувати в Freshtel / Intellicom спитати. Якщо пристрій підніме його, то добре, але в машині 4G все одно буде погано працювати.

Сам андроід поки в дечому косячить (є проблеми з Wi-Fi і з роботою FM радіо софта), але, гадаю, за пів-року буде вже зовсім добре.

Дружині пристрій надзвичайно сподобався і розмірами і вагою і як в руці лежить, тому швидше за все я спробую купити собі через інтернет HTC Desire (він трохи менший і охайніший), а їй віддам цей. Будем искать (с)