За життя

Аудіофільське

Хоча я меломан з дитинства (буквально), аудіофілом ніколи не був - мені вистачало гарних Sennheiser'івських навушників (а згодом Sony WH1000-XM4). Але все-таки із закритими навушниками не вистачає сцени, а гарні відкриті немає сенсу використовувати - простіше увімкнути колонки. Колонки в мене вбудовані в монітор, тобто ніякі. А ще я захотів зрозуміти, що не так із навушниками - чому звук поганий. Отже, поїхали.

1. Джерело звуку. Я слухаю музику з Google YouTube Music. На мобільному можна вказувати якість, на комп'ютері - ні, і на комп'ютері вона гірша.

2. Навушники. Вони під'єднуються до телефону і до комп'ютера по Bluetooth'у. В Bluetooth'а є різні стандарти стиснення (кодеки). Універсальні для високої якості - AptX та AptX HD. Якщо його немає, використовується базовий стандарт SDC. Він слабенький. І хоча самі навушники підтримують купу стандартів включно із Sony proprietary LDAC та AptX, телефон (старий вже) не підтримує AptX HD, але, здається, підтрмує AptX та LDAC. Windows 10 підтримує AptX (але ходять чутки, що Windows 11 нативно не підтримує - можливо, ліцензію не подовжували). Виходить, що проблема не в кодеку, а лише в джерелі звуку.

3. DAC. При Bluetooth-передаванні конвертація цифрового сигналу в аналоговий відбувається на боці програвача (навушники / колонки). Якщо під'єднуватися навушниками чи колонками до телефону/комп'ютера через AUX вихід (аналоговий), то використовується вбудований в телефон/комп'ютер DAC. А він там посередній. Якщо приєднуватися по USB (якщо навушники / колонки це підтримують), буде як з Bluetooth'ом -- DAC з навушників / колонок.

3а) Є варіант зовнішнього DAC'у -- він під'єднується до телефону чи комп'ютера по USB або Bluetooth, а на виході видає сигнал по AUX. Це добре, якщо в автівці є AUX вхід (він є на деяких, але не на всіх автівках) і хочеться передавати звук з телефону та отримувати гарне звучання. Звісно, ще й аудіосистема в автівці має бути відповідною (в мене на літній автівці є і вхід і непогана система від Bose).


Отже, я для початку купив собі більш притомні колонки. Audioengine HD3. Невеличкі (мали стати на книжкові полиці), але якісні. Вони вміють отримувати звук по Bluetooth, по USB та через AUX. Звучать вельми непогано - в порівнянні з ними монітор видавав звук через весь стравохід. Порівняти з навушниками складно - звук різний. Але колонки краще - не давлять на вуха і дають ширшу сцену.

З колонками вийшла проблема - ширина між полицями рівно два метри, а в комплекті йде двометровий кабель між колонками. Купити триметровий можна, але ціни - від 80 євро і до горизонту. Колись сміялися (умовно) зі знайомого аудіофіла з його безкисневою міддю для дротів. Ну так от цей кабель за 80є - це вже вона.  

Ще можна проапгрейдити навушники з ширпотребу, яким реально є Sony, на щось аудіофільське (напр. Focal Bathys або навіть Mark Levinson 5909). Це в мене попереду, підозрюю.

На питання, що я на такому слухаю - не хіп-хоп :). Здебільшого це складна за конструкцією електронна музика різних піджанрів, а також Lounge та зрідка ambient.