За життя

Мій досвід із Sony SmartWear (3)

За 4 місяці, що минули з того часу як я отримав Sony Smartband Talk і Sony Smartwatch 3, я з'ясував, що можливостей браслета Smartband Talk мені не вистачає. Головна претензія - нотифікація маленька, прогортати її неможливо. І якщо не встигаєш прочитати чи побачити її, то далі браслет ніякої індикації не має стосовно того, що є пропущені повідомлення чи дзвінки. Як це не дивно.

Але годинник мені не сподобався своїм пластиково-гумовим паском. Тому я в квітні замовив собі металеву інкарнацію, котру "тестую" вже більше тижня.

На світлині для порівняння розмірів мій Oceanus S2400 і Sony Smartwatch 3:

f008ef6b48a1da5556b0d9b1e6f98206.jpg


Слід зазначити, що спершу я намагався носити його на правій руці, переконуючи себе, що це лише браслет, а в якості годинника я використовуватиму Oceanus. Дзуськи. На третій день Oceanus переїхав в сейф, а Smartwatch - на ліву руку. Щоправда, одною з причин було те, що на правій руці він задіває об стіл, коли я мишу рукою тягаю. А перекидати з руки на руку весь час мені набридло.

Суб'єктивно важить телефон більше за Oceanus (Oceanus - титановий), але менше ніж звичайний годинник з металевим браслетом.

Загалом пристрій мене дуже задовольняє. Повідомлення різноманітні він показує так, як треба (крім Приват24 -- цей просто пише кількість повідомлень і все, але це проблема додатку Приват24, а не годинника).

Я поставив кілька програмок, наприклад програму, котра повідомляє про зміни стану мережі. Коли виходжу з дому і відвалюється Wi-Fi, це стає нагадуванням перемкнути профіль смартфона на вуличний.
Також в Android Wear 5.1 з'явився Google Maps. На біса він на годиннику, я не знаю (хоча знаю - щоб телефоном на всю вулицю не світити, коли ти турист в чужому місті), але виглядає прикольно. Є навіть іграшки на годинник, але то зовсім коли нема чим розважитися. Хоча реверсі непоганий, граю залюбки.

Є компас, калькулятор, таймер, будильник (як годинниковий так і з телефона транслюється), розпізнавач музики TrackID, показ погоди, трекінг stock prices (кому треба), клієнт Google Keep, різні утиліти, пов'язані із GPS (наприклад GPS Essentials на годиннику дозволяє залишати waypoints та вмикати-вимикати трек -- дуже зручно для туристів). Це те, що в мене стоїть, а загалом софту більше.

Коли оглядачі пишуть, що мовляв на Apple Watch зробили вже багато додатків, а на Wear нічого немає, в мене виникає питання "а навіщо". Я дивився, що зроблено для Watch -- воно все на годиннику *зайве*.

На певні нотифікації можна відповідати. Наприклад, на лист електронної пошти GMail можна відповісти "так", "ні", або, здається, надиктувати відповідь.

Watchfaces змінні (ви це і без мене знаєте), але в магазині переважно барахло. Я для себе знайшов 4 watchface'а, з котрих два глючили (не показували стан заряду телефона). Вибрав два платні, один з них на світлині вище.

Лічба кроків - це пісня. Google ставить свій Fit і додатково поставився Lifelog (теж від гугля, але цей - стандартний для Smartband Talk, то він і на годинник встав). Так от вони показують різну кількість кроків (причому істотно різну), і Lifelog на годиннику не відслідковує сон (автомобіль відслідковує).

Батарея тримає непогано. В режимі always-on (це такий режим, коли екран переходить при неактивності в показ монохромного варіанту watch face'а без підсвітки) годинник стабільно живе півтори доби. Заряжається за пів-години (хоча зарядне гніздо micro-usb зроблено дуже незручно з гумовою заглушкою).

З поганого - не всі додатки (але це кривість рук розробників) показують нотифікації. Скайп взагалі сам собі режисер, у Hangouts на годинник приходять нагадування текстові, а от голосовий виклик не йде (я користуюся Hangouts для голосу), мені це дуже заважає. Ще - в годиннику немає динаміка, відповідно всі нотифікації -- виключно вібрацією. А вібрація при приході нотифікацій слабенька. Причому це так налаштовано в ОС -- сам по собі вібродвигунчик в годиннику потужний (перевірялось додатком Hourly Chime, котрий вміє вібрувати за заданим шаблоном).

В підсумку - можна брати і носити. Хоча уважно спостерігаємо за ринком стосовно цікавіших моделей (може, з динаміком, або з дорожчим дизайном, ніж те, що клепають зараз LG, Huawei і Motorola).