За життя

Платежі телефоном

Смартфон з NFC можна використовувати замість безконтактної платіжної картки. В теорії. А от практику я і вирішив сьогодні опробувати.

Леруа Мерлен -- наклейки про paypass висять на касі. Кажу касирші "хочу заплатити paypass'ом" -- вона мене не розуміє. В них ще немає зчитувачів, а наклейку вона сама вперше побачила, коли я пальцем в неї тикнув.

Мегамаркет - карткою платив без проблем, спробував тепер смартфоном.

Щоб оплата працювала, потрібен цілий комплекс дій:
1) створити віртуальну карту в приватбанку для оплати через телефон. Карта прив'язується до рахунку основної карти, але має окремий номер і пін.
2) поставити додаток Приват24 на смартфон та вказати в системних налаштуваннях, що для платежів слід використовувати Приват24.
3) ввімкнути NFC
4) головне - залогінитися в додаток перед оплатою. Нефігова дірка в безпеці.

При піднесенні телефону до зчитувача телефон з'єднується з банком для авторизації. Це триває 5-6 секунд, телефон прибирати від считувача не можна. При авторизації показується залишок на карті (не знаю, до чи після списання, але гадаю, що до). Після авторизації потрібно ще ввести пін-код на зчитувачі (не на телефоні).

Картка читається миттєво за 1-1.5 сек, причому з гаманця можна її не діставати (я прикладаю закритий гаманець).

З точки зору безпеки платити телефоном небезпечно -- по-перше, телефон опиняється розблокованим і з логіном в фінансову програму (навіть, якщо нею не можна гроші витратити, я не хочу, щоб хтось пасся в моїх банківських виписках та контактах родини), а по-друге ви його показуєте всім в черзі і за касою, а там можуть бути люди різного ступеню моральної стійкості. Картку вони не вкрадуть, бо пін не знають, а от телефон їх може зацікавити (особливо дорогий з NFC чіпом).

Висновок - платежі телефоном мають сенс лише якщо у вас картка без NFC чіпа і ви не збираєтеся її міняти. Або якщо приберуть весь цей цирк із логіном в додаток і в телефоні не буде потрібно нічого активувати (крім, можливо, розблокування екрану) для того, щоб зробити платіж (5 секунд можна і потримати телефон, то не проблема).

Якщо коротко - фтопку.