За життя

В Україні була (може й буде) одна з найкращих систем охорони здоров'я. Я не жартую. В Україні можуть чогось не вміти, чогось не робити, але є можливість потрапити до лікаря та придбати майже будь-які ліки без зайвих ускладнень. Про США я колись писав чимало, і там нічого не змінилося - космічні ціни із сумнівною якістю. В Європі все впирається в нестачу персоналу - черга до "пересічного" стоматолога (не ортопеда/ортодонта, а загального) - три-чотири тижні. І якщо потрібна повторювана процедура - а фіг, слотів немає, записуйся на місяць вперед. І це про комерційний сервіс по 100-150 євро за візит. В Україні я би зателефонував і потрапив до лікаря протягом тижня в гіршому випадку, а в кращому мене би без черги взяли, посунувши візит або попрацювавши на годину більше.  
Однією з найбільших проблем, навіть не знаю, чи лише України, чи совка в цілому, є те, що кожен вважає себе найрозумнішим. Припускаю, що такий підхід допомагав вижити за часів совітської "уравниловки". Але совок давно закінчився, а люди, як в старій притчі, досі несуть цей тягар із собою.

Технічно неможливо бути найкращим в усьому. Алоізич вже намагався вивести надлюдину, і ми знаємо, чим це закінчилося. Тому не треба вважати надлюдиною себе, хіба що ви прямий нащадок Алоізича (в цьому випадку, вам - в Кунсткамеру, експонатом).

Коли ви говорите, що хтось неправий, чи помилився, подумайте: ви - один. Якщо вам в голову прилетіла певна думка, то будьте певні, що "на тому кінці" сидять не ідіоти. Можливо, вони й не розумніші за вас, але їх багато. Якщо ви найрозумніший, чому ви досі не президент (хоча би шкільного класу)? "Там" знають, і знають набагато більше за вас. Просто тому, що їх багато, і вух з очима в них більше. А це, в свою чергу, означає, що це не вони тупі, а ви не знаєте того, що чули, бачили і знають "там".

Так, в житті бувають факапи. Можна конкретно помилитися. Але мала група людей, що скооперувалися для певної мети, не помиляється. Вони діють, зазвичай, оптимально для ситуації і даних, котрі є в наявності. В них є. Не у вас.

Тому розповідати про чужі помилки не варто -- краще розкажіть про колоду у власному оці.
Я тут поспілкувався з "представником народу", щоправда в Києві, і хотів би донести до всіх свої висновки -- якщо ви хочете хоч якийсь спокій, а не повновісну війну на другий день після інавгурації, будь ласка, прочитайте і дійте. Головне - не сідіть, а дійте. Розмовляйте з людьми.

Так от ...

Головна проблема (це зі спостережень "представника народу", котрий їздить громадським транспортом, зокрема, в село) -- люди звинувачують Порошенка в усіх своїх негараздах.
З цим слід боротися простим питанням -- "президент в Україні за Конституцією займається зовнішньою політикою і обороною. Економіка не входить в коло його питань. Як президент може полагодити вам економіку? Це ж ви працюєте і платите податки, з котрих має рости економіка і, зокрема, пенсії". Не варто взагалі згадувати прізвище Порошенка і намагатися переконувати людей -- ви не переб'єте телевізор + плітки + їхні власні лінощі і фантазерство.

А далі одразу питаємо -- "як ви уявляєте Зеленського в ролі головнокомандуючого? Він може лише капітуляцію підписати, а не військом командувати. З таким головнокомандуючим на місці України буде випалене поле. Тут не буде другої Росії, тут буде друга Сирія. Ви хочете другу Сирію влаштувати в Україні? Путін мститиметься за 5 років принижень. Куди ви тікатимете?".

Якщо людина хоч щось розуміє, добиваємо її фразою "Не обов'язково голосувати за Порошенка, але вкрай необхідно голосувати проти Зеленського, щоб не було випаленого поля. Думайте самі і пояснюйте іншим."

Ще зі спостережень "представника народу" -- за Зеленського голосує зелена молодь. Це наслідок промивання мізків + "по приколу". Їм, а також їхнім батькам, потрібно пояснювати, що за Зеленського буде гаряча війна, і на війну підуть всі включно із щасливими власниками "білих білетів" (як раз в представника народу син такий). Тобто ані я, ані ви, мої читачі, на передову швидше за все не потрапите за віком і хворобами. А от ця зелена молодь там опиниться миттю.

Ще одна проблема із зеленими дітьми -- "політики без нас вирішують". З цим потрібно працювати теж, пояснюючи, що політики вирішують в межах повноважень, котрі надали ми. Ми обираємо тих політиків, котрі потім вирішують. І саме тому потрібно піти і усвідомлено проголосувати. В умовах війни - не за клоунів, а за спеціалістів, навіть якщо не подобається. Ідучі до стоматолога, потрібно йти в клініку з обладнанням і досвідченими фахівцями, а не по приколу за гаражами друзі лікуватимуть зуби. За гаражами їх можуть лише вибити (іноді разом із мізками).

Повторюся - працюйте з усіма, хто вагається або хто не вкінець упоротий.
Убога країна. Стою на світлофорі, поруч чотири (!) Audi Q7, Range Rover і Infinity FX37s
Оскільки я весь час літаю між домами (США-Україна), то давно заробив собі на картку Panorama Premium від MАУ. Картка дає певні істотні переваги (безкоштовна бізнес-зала, пріоритет при посадці, збільшені ліміти на багаж тощо).

Але літаю я економ-класом (один раз, коли не було квитків, летів Преміум-економ). Останній раз я придбав, доплативши $60, дуже хитре місце в 15-му ряду - спереду там прохід до аварійного виходу і перегородка, а ззаду - теж прохід до аварійного виходу. Таким чимом, в мене мав бути лише один сусід. Що нас з аспергером дуже радує.  

Приходжу на реєстрацію, і там мене радують, що у зв'язку із overbooking'ом мене, швидше за все, проапгрейдять в преміум-економ. Гм. Я сказав, що заплатив за вказане місце і хочу сидіти там. Пообіцяли, що, ок, збережуть.

Приходжу на посадку (там де вже вихід до літака, стійка D1),  і мені тупо міняють посадковий талон і видають новий з преміум-економом. Питаю "шо за фігня", кажуть, що це програма робить, і вони нічого не можуть вдіяти. А в мене в руках навіть доказу місця немає, а літак за 20 хвилин має вилетіти.

Спробувати помінятися - слабкий варіант, оскільки доказів, що то моє місце, не було (я не друкував квиток вдома :().

А оскільки я пам'ятаю, як в American Airlines пасажира тупо винесли з літака з поліцією, сперечатися біля стійки було безглуздо і ризиковано - мені ще було летіти далі в Кароліну, і затриматися в Києві я не міг

Так я і летів як ідіот в преміум-економ, котрий мені абсолютно непотрібен.

PS: мене ще й там попросили помінятися, бо сім'я опинилася в різних рядах.

2МАУ: зрозумійте і запам'ятайте, що дорожче - це не завжди краще.
Ощадбанк робить ремонти в приміщеннях, ставлять термінали самообслуговування ... Загалом все покращується. А черги як були, так і лишилися. Тому що ніхто не здогадався, що якщо є кілька кас і окремо операціоністи в залі, то електронна черга - обов'язковий атрибут для сервісу в 21-му столітті. Але в нас "і так згодиться". Зокрема, тому, що баба Маня і програміст Федя, котрі керують процесом реновації банку, ніде далі Конотопа в житті не виїжджали.
Покликала мене дружина сходити з дітьми на новий мультфільм. Забронювала ще кілька днів тому квитки ...

Приїжджаємо. 16.40 (сеанс о 17.00). 4 каси, біля всіх люди. Стоїмо чекаємо. Якісь черги кудись рухаються. Підходить наша черга о 16.50, нам заявляють "бронь знімається за 20 хвилин, ваші квитки вже продані". Ок... Кличте адміністратора. Адміністратор - хлопець років 25, може й молодше, починає щось нести, що квитки продані, він нічого зробити не може, а весь зал забитий і місць немає (таки дійсно зал був повний). Тут підійшли ще одні такі самі постраждалі з одною дитиною. Дзвоніть директорові - начебто телефонує, але теж якось результату я не спострігаю.

Переказувати 15 хвилин гучних, на весь кінотеатр, суперечок, я не буду. Нам пропонували квитки на інший день, але спробуй поясни це дітям. Я просив поставити додаткові стільці в зал для дітей, - не погоджувалися, кажуть "де ми стільці візьмемо". Відповідаю - "підніміть жопи касирів і віддайте дітям". Не хочуть, мовляв на чому касири сидітимуть.

Спрацювала моя наполегливість у купі зі згадуванням про фейсбук: я пообіцяв адміністраторові, що я напишу докладний допис до фейсбуку, і заплачу 1000 грн за рекламу, щоб якомога більше людей його (допис) побачило. І, мовляв, дуже здивуюся, якщо його після такого не звільнять. Він ще кілька хвилин поопирався, мабуть, для солідності, аж бачу - тягнуть таки стільці для 3-х дітей. Поставили їх біля перших рядів з краю, діти більш-менш нормально подивилися мультфільм.А дорослим не сильно-то й хотілося.

Тому кінотеатр не згадую - боюся, що в будь-якому кінотеатрі може бути те саме. Але ви знаєте, що робити :).
Смартфон з NFC можна використовувати замість безконтактної платіжної картки. В теорії. А от практику я і вирішив сьогодні опробувати.

Леруа Мерлен -- наклейки про paypass висять на касі. Кажу касирші "хочу заплатити paypass'ом" -- вона мене не розуміє. В них ще немає зчитувачів, а наклейку вона сама вперше побачила, коли я пальцем в неї тикнув.

Мегамаркет - карткою платив без проблем, спробував тепер смартфоном.

Щоб оплата працювала, потрібен цілий комплекс дій:
1) створити віртуальну карту в приватбанку для оплати через телефон. Карта прив'язується до рахунку основної карти, але має окремий номер і пін.
2) поставити додаток Приват24 на смартфон та вказати в системних налаштуваннях, що для платежів слід використовувати Приват24.
3) ввімкнути NFC
4) головне - залогінитися в додаток перед оплатою. Нефігова дірка в безпеці.

При піднесенні телефону до зчитувача телефон з'єднується з банком для авторизації. Це триває 5-6 секунд, телефон прибирати від считувача не можна. При авторизації показується залишок на карті (не знаю, до чи після списання, але гадаю, що до). Після авторизації потрібно ще ввести пін-код на зчитувачі (не на телефоні).

Картка читається миттєво за 1-1.5 сек, причому з гаманця можна її не діставати (я прикладаю закритий гаманець).

З точки зору безпеки платити телефоном небезпечно -- по-перше, телефон опиняється розблокованим і з логіном в фінансову програму (навіть, якщо нею не можна гроші витратити, я не хочу, щоб хтось пасся в моїх банківських виписках та контактах родини), а по-друге ви його показуєте всім в черзі і за касою, а там можуть бути люди різного ступеню моральної стійкості. Картку вони не вкрадуть, бо пін не знають, а от телефон їх може зацікавити (особливо дорогий з NFC чіпом).

Висновок - платежі телефоном мають сенс лише якщо у вас картка без NFC чіпа і ви не збираєтеся її міняти. Або якщо приберуть весь цей цирк із логіном в додаток і в телефоні не буде потрібно нічого активувати (крім, можливо, розблокування екрану) для того, щоб зробити платіж (5 секунд можна і потримати телефон, то не проблема).

Якщо коротко - фтопку.
П'ятихвилинка ненависті, присвячена розпалюванню ворожнечі на адресу оператора стільникового зв'язку "Русскіє Яйца".

В так ненависних багатьом гейропах 3G - це неактуально. В Ризі оператори запрошують всіх на заміну старих SIM карток на картки, з якими можна підключатися до 4G. І цей 4G працює flawlessly (без дірок).

В Лондоні оператору EE довелося налаштовувати мій Sony Z3 Dual руками свого робітника в салоні, щоб той (Sony) побачив APN. Після чого 4G був в кишені і працював бездоганно.

Але у русскіх як завжди власна гордість -- свого вони зробити нічого не можуть, тому крадуть або паразитують. Так і Русскіє Яйца паразитує на мережі TriMob (колишній дуже пристойний UTel). Тому в телефоні потрібно налаштовувати не APN (який в нормальних країнах налаштовується автоматично), а роумінг (!!), який мало того, що не працює (від слова зовсім), так ще й звалюється весь час в рідну мережу.

Інструкції з налаштування APN на сайті яєць написані для Android 4.4, а в 5.0 генії програмування з індійської пальми заборонили цю операцію, в результаті в Україні мій смартфон, чудовий в усіх аспектах, тепер не працює взагалі, ані по 3G, ані по EDGE. Так, старий 2G теж не працює тепер, після всіх маніпуляцій.

Я другий день в Києві, але вже хочу назад в Європу, подалі від всіх цих довбанів і русского міра з його яйцями і вконтактіками.

Update: я його переміг після десятка перезавантажень. Виявилося, що потрібно вимкнути другу сім-карту, щоб налаштування таки потрапили в першу. А проблема в тому, що можливість додавати APN'и вручну, схоже, контролюється на боці оператора (чи SIM-картки), тому Tele2 працює і налаштування прописувалися мовчки, а у яєць все через найближчий отвір.
Цю картину я спостерігав в четвер, 14 травня, в Каунасі. Це робочий день, зауважу.


a8ea3996445bac6f74a8798c1e2ae195.png

На сцені виступав якийсь місцевий гурт, і виступав непогано. Було трохи людей (на фото не всі слухачі) і оскільки Каунас - місто маленьке, то припускаю, що ця кількість - це нормально. В кількох кварталах монтували ще одну, більшу сцену.

І от я подумав - а чи знайшовся би в Україні хоч один меценат, щоб замість скляшки Глобуса на Майдані поставив сцену і дав змогу *постійно* (щодня) виступати українським командам? ОЦе був би марафон, котрого світ не бачив, і шалений поштовх для української музики.
Стосовно тих "українців", котрі пишуть російською, при цьому кажуть "я можу і українською, але ... ".

Колись читав статтю про алкоголізм, а саме про те, як самому визначити, чи в організмі вже почалися зміни, притаманні хворобі на алкоголізм, чи ще ні. Для цього потрібно здати аналіз на певні ферменти печінки. В статті детально описувалася процедура. І першим кроком було (пишу по пам'яті) "Перед здаванням аналізів необхідно утриматися від алкоголю протягом 25 днів. Якщо ви не можете - вітаю, алкоголізм у вас вже є, і аналізи можна навіть не здавати".

Так от, якщо людина пише чи каже "я можу і українською, але ...", то все, вона насправді не може. Це як алкоголік - "я можу і не пити, але ... ". Аналіз на малороса можна далі не здавати.
Про ментальні віруси сказано вже чимало. А я маю нещасливу нагоду спостерігати їхнє розповсюдження в дії. В лікарняній палаті на 6 осіб лежить один пенсіонер, в котрого пелька не затикається взагалі. Він чередує телевізор (якийсь ідіот вирішив поставити його в палаті) і російські серіали по ньому із базіканням. І з пащі ллється одне й те ж несвідоме лайно на тему "а за совка я машину міг купити, а зараз в уряді знову жиди, а майдан нічого не змінив, а люди задарма загинули". Розмовляти з цією особою без толку, бо він не усвідомлює в принципі, що верзе. Гірше те, що він ці помиї вливає всім іншим, хто лежить в палаті і навіть тим, хто туди заходить включно із нянечками, котрі йому піддакують. Як боротися із цим, невідомо -- я весь день сиджу в коридорі, щоб це не чути, а на фразі про жидів в уряді я його ледь не вдарив, бо зауваження стосовно шуму і базікання я робив вже рази 4 чи 5 за три дні.

Припустимо, на мене це базікання не діє (крім трьох днів головного болю від постійного шуму), а люди більш аполітичні це слухають і не замислюючись поступово переймають думки цього урода. А спрацьовує такий мислений вірус в найнесподіваніші часи. Припустимо, вирішує людина чи допомогти волонтерові на виході з Метро. А потім згадує слова цього пенсіонера (несвідомо, знов таки) і думає "хай йому, це справа уряду забезпечувати армію. Нехай жиди платять". І спрацював вірус ...

Як із цим боротися, невідомо, бо в уряді люди приблизно з тою ж ментальністю, що в цього пенсіонера, і свідому просвітницьку політику проводити не можуть і не хочуть, а якби і хотіли, то не вміють.

А по телевізору якась жінка з учасників Майдану каже "ми побачили що в Україні байдужих людей не лишилося". Рибонько ти моя, тут таких 95%, як і в будь-якому суспільстві. А ще вони заражені цим совковим вірусом.
Вчора пробігала стаття з міркуванням на тему "Росієй керують клани Сечіна (КДБ) і Шойгу (арімя)". Мені ще влітку здавалося, а зараз (останні дні) моє припущення підтверджується, що Шойгу грає проти Путіна і КДБ. Як тільки КДБ намагається рухнутись в бік покращення ситуації і стосунків з Україною і заходом, армія вдається до ескалації ситуації.

Останніми днями на російському ТБ пом'якшилася риторика, Лавров сьогодні розповідає про необхідність переформування відносин Росії і ЄС, і водночас вчора відновилися обстріли України з території РФ.

Деякі аналітики вважають, що так проявляється загадкова натура Хуйла. Я, натомість, думаю (і ще влітку думав), що це Шойгу виступає за ескалацію насильства і тишком-нишком робить все, щоб зірвати будь-які мирні ініціативи.

І зовсім не факт, що він це робить з відома Хуйла. Дуже ймовірно, що військові дані Хуйлові подаються або перекручені, або взагалі не подаються, адже готувати їх має саме відомство Шойгу.

В цьому випадку незрозумілим поки що лишається одне питання - чому Шойгу ще не усунуто з посади. Адже очевидно, що це як раз та людина, котрій цікава війна, причому війна масштабна. Якщо Путін уявляє себе Петром Першим, то Шойгу, вочевидь, Жуковим. А чому так - Шойгу є вірним послідовником і сородичем оцього снайпера: http://mayevski.livejournal.com/304161.html
В Києві я мешкаю в дачному кооперативі, огородженому парканом. Зауважу, що кооператив в нас не радянських часів, і живуть там не пересічні пенсіонери, а навпаки. Так вийшло, що в мене є власний заїзд на свою ділянку, котрим я і користуюсь, а через власне кооператив їжджу може раз на місяць, коли відвожу сміття. А от решта мешканців їздить по кількох так-собі-заасфальтованих вулицях. Про них і піде мова.

Централізованого асфальтування ніколи не робили, оскільки весь час хтось щось будує, а важкі вантажні автомобілі з бетоном вбивають будь-яке покриття дуже швидко. І асфальтують кілька дворів сукупно територію біля своїх воріт. Ну і як водиться кожен розумник робить лежачого поліцейського. Роблять прямо з асфальту і кривими руками, тому ці поліцейські виходять не дугою, а трикутником. Машинам, якщо наїдуть, буде дуууже невпереливки.

На нашій вулиці таких поліцейських наробили 6 штук (згодом зробили ще два, але про те згодом). Роки 3-4 тому я, поїздивши зиму по вулиці (мій виїзд тоді було закрито на ремонт), купив банку жовтої фарби за $15, пензлик і пішов розфарбовувати ці поліцейські. Банки вистачило на те, щоб за дві години намалювати жовті смуги на всіх шести. Користь з того пряма - швидка чи інша машина, поспішаючи, не налетить на поліцейського, а переїде його спокійно.

З часом ці смуги майже затерлися і варто би було їх відновити. І жоден з мешканців не тільки не позначив ті дві додаткові перешкоди, котрі було зроблено пізніше, але й не оновили наявні. Мабуть чекають, що я знову прийду малювати. Ну, нехай чекають. Так само вони чекають, поки в країні настане лад.

Перед 9-им травня оголосили збори на 300 будинків, щоб вирішити питання охорони (якщо пам'ятаєте, тоді очікували терактів в Києві). На збори 8.05 прийшло біля 10 осіб, котрі нічого не вирішили. А наступного дня (9-го) о 5 ранку я на своїй мазді за тими терористами самотужки ганявся (без жартів).

Гадаю, цю історію можна рахувати за відповідь на питання, чому я спакував валізи.
Оце зараз вся Україна витрачатиме гроші на знищення того мотлоху, що його відправила сюди Росія, а паралельно годуватиме ораву біженців з донбасу, 90+ху% яких голосували свого часу за Януковича і партію гондонів. Далі почне сипатися вже Росія, і в нещасну Україну порине чергова навала біженців, тепер із самої Росії. Тим часом ЄС не тільки не дозволить безвізовий в'їзд українцям, а взагалі закриє кордони щоб не допустити цієї навали біженців до себе. І вся ця сарана об'їдатиме Україну, котру до того 20 років паплюжила і намагалася знищити. Ну і як після цього бути гуманістом? Не стіну треба, а рів із крокодилами, а за ними три ряди автоматичних кулеметів.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30