За життя

Ще трохи про гібридів

Подивившись вчора кілька відео про плагін-гібриди, дістав відповідей на деякі питання, що в мене виникали (зокрема і в попередніх дописах).

1. Ємність батарей. За дослідженнями, в Європі середній громадянин проїжджає за день не більше ніж 40-45 км. Саме до цієї цифри виробники дотягують електропробіг гібридів. Тобто, зараз плагін-гібриди проїжджають на електриці після повного заряджання біля 50-55 км. Технічно, навіть для США цього може вистачити - багато хто живе в межах 10-15 миль від роботи. Наприклад, мені до офісу було 8-9 миль, і іноді я повертався через супермаркет, тоді робив гак 5-7 миль. Для Києва, якщо їздити лише на роботу і дітей в школу, то в багатьох випадках 50 км теж вистачатиме. Якщо кружляти по місту, тоді, звісно, ні.

2. Швидкість заряджання. В гібридах стоїть повільний блок заряджання, і це навмисно. Тут є два пов'язані considerations. По-перше, швидке заряджання малої батареї призводить до більшого навантаження на один елемент батареї, що скорочує час її життя. А основною турботою багатьох людей досі є міф, що батарея коштує дуже дорого, живе мало і її потрібно буде міняти. Зараз на батареї дають гарантію 5-8 років або біля 150 тис. км пробігу. Цілком притомна цифра - підозрюю, що і бензиновий двигун, що стоїть в цих автомобілях, більше 150 тис. без серйозного ремонту не витримає. Другий аспект - сценарій використання плагін-гібридів передбачає неспішне заряджання вдома з розетки вночі. Про це я писав тут, і рішення тут немає. Слухав розповідь представника ZSE (місцевий постачальник електрики), - кажуть, що нові будинки будують з певною кількістю зарядних місць, щось біля 10% паркомісць. Це, звісно, смішно для вказаних сценаріїв використання. Потрібне якесь притомніше рішення.