Роздуми

Про ставлення до Росії

Цікава статистика щодо відношення українців до Росії. 57,3% українців позитивно ставляться до Росії. Водночас 17,3% українців розуміють справжню сутність Росії як держави по відношенню до України, і 20% нейтрально відносяться до Росії. Фактично, 77% (три чверті!) населення України, якщо вірити цьому опитуванню, не бачать тої агресивної антиукраїнської діяльності, що за негативом поступається лише діями щодо Грузії. Це зрозуміло - чим ближче НАТО, тим більше Росія може смоктати, а не кусати. Але ще така статистика показує, що населення України схвалює політичне і економічне становище в Росії, тобто вважає його якісним зразком, на який треба рівнятись.

З цього спостереження можна зробити два висновки: (А) Україні вкрай необхідний вступ до НАТО як гарантія захисту від агресії зі сторони східного табору, і (В) поки ми матимемо раболепське ставлення до Москви, життя в цій країні не буде. Поясню.

Згідно даних, наведених, наприклад, тут, росіяни в більшості своїй негативно ставляться до України. Керівництво Росії веде яскраво виражену антиукраїнську кампанію в ЗМІ, на міждержавному рівні тощо. Певний час тому навіть провокували вторгнення в межі Української держави (про косу Тузла всі пам'ятають?). Якщо провести паралель з побутовим рівнем, то це схоже на сусідів, в якій п'яний бугай постійно лається на сусідку і робить їй капощі, а вона його чаєм з пирогами пригощає. Всі розуміють, що поки ця сусідка не одружиться на спортсмені або міліціонері, або не з'їде в інше місце, життя в неї не буде. А от на державному рівні всі чомусь намагаються влаштувати примирення. Це мабуть комплекс жінки-невдахи - хоч б'є, та все одно рідний. І так поки цей п'яниця не здохне десь у під'їзді від перепою. Тому і немає чого дивуватись облизуванню Росії - дупу лизати це населення ще за радянських часів навчилось - аби жилося спокійно. Поки не навчимося давати в пику, ця країна буде робити те, що навчилась...