За життя

Кентавр, що живиться через трубочку

Я завів собі останньої моделі plugin hybrid для пересування Словаччиною і поїздок в мандри. Ну, щоб не прив'язуватися до розетки. Це офіційна версія. Насправді я його завів тому, що це єдина автівка, яка мені сподобалася візуально - якби вона була електричною, я би краще взяв чисто електричну. А так довелося себе вмовляти, що "й так згодиться".

Їжджу два тижні, тому можу описати певні враження.
[spoiler]
1) на відміну від бензинової версії, мій кентавр має лише передній привід (хоча канал під карданний вал між задніми сидіннями наявний). Це відчувається - в Братиславі я весь час їжджу по пагорбу (з одного боку на інший і назад), і в гору рушати по мокрій від дощу дорозі доводиться з пробуксовкою. Повний привід цих проблем не має.

2) АЛЕ слід зазначити, що в п.1 є і вигода. У VAG комбінований бензиновий і електричний двигун в одному корпусі на відміну від інших виробників, що запхали електродвигун на іншу вісь (BMW і не лише вони). З одним двигуном хоча б зрозуміло, чого чекати, а коли різні двигуни на різних колесах - гадаю, що будуть і ривки і непередбачувана поведінка.

3) в електричному режимі (коли є достатньо заряду в батареї) автівка їде дуже приємно - тихо і досить потужно (для міста вистачає). Хоча в Києві потужності електродвигуна *з моїм стилем їзди, мабуть, не вистачило би. Коли батарея вибита, насправді там залишається заряд для паркування та старту на світлофорах. Тому бензиновий двигун запускається тоді, коли батарея зовсім пуста, або підключається для набирання швидкості при старті зі світлофору, коли електромотор досягне певних обертів. Також, якщо в електричному режимі натиснути газ "в підлогу", теж увімкнеться бензиновий двигун.

4) Заряджання - це, як казав Нафаня, "бяда, бяда, огорчение". Автівка заряджається лише на AC (змінний струм), аби не від однієї фази на 3.3 КВт. Номінально має підтримувати 11 кВт, але щось йде не так. На частині стійок (від ZSE, про це далі) заряджається відносно швидко (скажемо так, відповідно до документації), на інших (Greenway) - 3.3 кВт. Оновлення - в оглядах пишуть, що 3.6 кВт і є максимальною потужністю :( , тобто швидше не буде (хіба що буде якийсь апгрейд пізніше). Батарея в автівці 13 кВт/год. Номінально має вистачати на 50+ км, реально, гадаю, що на 30. Якби можна було заряджати вдома до повного заряду, це було би прийнятно для Братислави (але не для Києва). А підзаряджання в місті - це ще той квест.

В місті є мабуть з півтора-два десятки публічних точок заряджання. На кожній 1-2 стійки (причому, стійка може обслуговувати AC 11-44 КВт та, іноді, один чи два варіанти швидкого DC). Безплатних станцій я знаю дві, причому на одній (головний офіс Kaufland і там же супермаркет) одна стійка, а на другій від Billa (мережа супермаркетів) я ще не був - там чотири стійки, але весь час заряджаються "свої" (тобто фірмові) автомобілі. Платні стійки недорогі (20-30 євроцентів за КВт/год, можна дешевше, якщо заряджаєшся часто або маєш електромобіль), але їх мало + все одно заряджання займає 4 години (на батарею на 30 км), тобто їхати заряджатися навмисно - безглуздо. Це хіба так, побавитися. Можна заряджатися по ходу справи, коли приїжджаєш в ТРЦ (у нас стійки в ТРЦ стоять). Але зараз там нема що робити більше ніж годину, а цього вистачить на заряд на 10 км. Ну так, щоб додому повернутися на цьому заряді.

Заряджатися можна через додаток з оплатою кредиткою або RFID-карткою. Додаток у ZSE (енергетична компанія) глючить, зате стійка працює. RFID картка працює без проблем і миттєво - підніс-увімкнулося, підніс-вимкнулося. В ZSE стійок по Братиславі є певна кількість, що зручно. Greenway має менше стійок, але додаток працює, хоча в мене теж від них картка. Але в них іноді заряджання "вибиває". Чому, не знаю поки.

Стійки можуть мати свій кабель, або слід приходити зі своїм. Причому, в Greenway (сьогодні був на такій) одна стійка з кабелем, і в ній же друге гніздо до власного кабеля. Автівка йде в комплекті з кабелем, тому це не проблема. Також до автівки йде кабель в розетку. Але його не в кожну розетку можна втикати.

При гальмуванні рекуперація формально є, але там крихти. При роботі бензинового двигуна на трасі батарея начебто підзаряджається "від залишків", але не сильно. В місті цього непомітно. Тобто сказати, що батарею можливо наповнити просто їздою на бензині, не можна. У світі існують розробки, щоб бензиновий двигун був лише генератором, а вся їзда відбувалася на електриці, але це не наш випадок.

І тут ми переходимо до головного. По суті plugin hybrid на сьогодні з такими параметрами заряджання годиться погратися, або якщо у вас вдома своя правильна розетка. В мене це питання висить в повітрі - в мене є свій окремий гараж, але для встановлення в ньому розетки для заряджання автівки потрібно пройти чималий квест з щонайменше 15-ма NPC (12 квартир сусідів і три організації). Річ у тім, що така розетка - збільшення навантаження на будинок, і, відповідно, потрібна згода співвласників будинку. В чому прикол з розетками - автівка споживає понад 3 КВт мінімум (!) - це як електрична плита чи духова піч. А може споживати навіть і 11-22 кВт (в теорії, але схоже, що не моя). Тобто, потрібне потужне підключення (щоб пристрої захисту не повибивало) без ризикових з'єднань і без подовжувачів (насправді, можна подовжувачі, але не побутові, а дорогі, призначені для серйозного навантаження).

Якби в мене був чистий електромобіль із запасом ходу на 400 км, проблеми би не було -- раз на тиждень-два можна відігнати його кудись на потужну DC зарядку і за ті 3-4 години (або й значно менше) зарядити. Або підзаряджати десь періодично при їзді по місту. Але з-за повільного заряджання і малої батареї гібрида виходить, що відганяти його на заряджання неможливо. Якби я працював в бізнес-центрі із зарядками, можна би було автівку в робочий час на заряджання ставити, але теж не наш випадок. Подивимося, як вийде з гаражем. Якщо розетку вдасться зробити, то все ок. Без розетки, доступної вдома на ніч, або без швидкісного заряджання за 15-20 хв. замість чотирьох годин вся ця технологія, на мій погляд, просто нежива.