За життя

Хорнет Оболонський

Хто знає, ми в Києві маємо будинок в лісі (альтанка взагалі стоїть на заповідній території, цілком законно). Це призводить до певних складнощів - наприклад, виростити газон можна лише однієї моделі "шопопало", а саме, що принесе вітром з лісу. Культурні трави не приживаються в таких умовах. Однією з найпопулярніших газонних культур став Клен Татарський - це дерево, котре розсіюється і розмножується гірше за борщевик.

Але зараз мова не про рослини, а про тваринний світ. Окрім козуль, зайців і лисиць, постійними нашими гостями є шершні. Вони живуть десь неподалік - може навіть і в будинку, тільки я їх не знайшов. Але дохлі тушки ми регулярно знаходимо на підлозі. Зауважу, що живих шершнів я бачив лише біля вікна - так просто вони по будинку не літають.

Дружина примудрилася наступити на одного з таких напівмертвих на підлозі. На щастя, роки споживання бджолопродуктів, коли я займався бджолярством, допомогли - алергічна реакція була мінімальною. Але все одно на ніч ми вирішили з'їздити в Борис по допомогу. Там поставили крапельницю з антигістаміну і сорбенту (для виведення отрути з організму). Допомагає. Тому раджу у випадку зустрічі із шершнями не відкладати, а їхати до лікарні і вимагати або шукати саме таке - крапельницю з правильними ліками. На жаль, ужалення шершня самими домашніми заходами подолати дуже важко, якщо взагалі можливо. І краще рухатися до лікарні не відкладаючи, тому що нейротоксична отрута може спричинити різні наслідки аж до фатальних.