За життя

Хуууді

Розповім за досвід із інформаційними рішеннями для автомобілів, а саме з HUD.

Спершу трохи вступних історій.

В моїй літній автівці є цифровий дисплей, що показує швидкість, витрати палива тощо. А в Mazda CX-9, котра використовувалася більше, його не було. Тому я років 7-8 тому купив прилад, що підключався до OBD і показував цифрами цю інформацію і ще багато іншої, додаткової. Прилад був чудовий і залишався в мазді до її продажу. Я монтував прилад прямо в район спідометра, але можна було винести його і під лобове скло за бажання (дріт був довгий). Той прилад показував інформацію на простому монохромному LCD-екранчику.

Водночас, я ще в 2005-му році бачив, а в 2017-му спробував живцем справжній HUD (heads-up display), що виводить інформацію на лобове скло. Це був штатний прилад, що його General Motors ставить на деякі свої автівки. HUD проеціює інфорамцію прямо на лобове скло, котре у GMC зроблене з відбивним шаром всередині (про важливість цього нижче). І дуже мені той прилад сподобався. Тому, я вирішив пошукати, що пропонує китайська промисловість з цього приводу.
[spoiler]
Порившись на теренах eBay і Amazon, я придбав собі певний прилад, чию назву зараз прямо не скажу, але китайці зазвичай випускають кілька варіацій з мінімальними змінами під різними назвами. Для прикладу можна подивитися на https://www.amazon.com/AUTOLOVER-Windshield-Display-Fatigue-Consumption/dp/B01CQK4DZO . В мене майже такий же за винятком кількох елементів на екрані.

Сам прилад я придбав ще на початку 2018-го року, але з різних причин його не монтував, і поставив-таки його лише перед останніми мандрами. В комплекті з приладом в мене йшов "клейкий килимок", але я ним знехтував. Натомість я посадив прилад на спеціальні застібки від 3M, що нагадують велкро ("липучку"), але мають пластик з обох боків.

Принцип роботи приладу - виведення зображення на лобове скло. Щодо скла - це окрема історія. На скло потрібно клеїти плівку з внутрішнього боку (плівка є в комплекті). Спозиціонувати плівку правильно - задача не з простих, оскільки вам потрібно розмістити її так, щоб вона відбивала саме зображення приладу, і щоб ви це відбиття бачили в своїй звичайній позі, а не зігнувшись над приладом. Мені довелося переклеювати цю плівку разів зо п'ять. Добре, що вона "клеїться" не за допомогою липкої речовини, а за рахунок фактури своєї поверхні + краплі вологи.

За останні три тижні ми проїхали більш ніж 4 тис. км, і я мав змогу протестувати прилад в похідних умовах. Про що і розповім.

1) прилад є корисним і підвищує безпеку руху. Це однозначно. Він дає вам можливість майже не відривати очей від дороги - це набагато краще ніж приборна панель позаду керма.
2) прилад бере інформацію про температуру двигуна з OBD II. Це дозволяє оптимально прогрівати двигун перед початком руху (я прогріваю до 45 градусів, але точне значення різниться для різних двигунів), що подовжує ресурс двигуна і, водночас, дозволяє не витрачати зайвого часу і палива на повне прогрівання.
3) конкретно мій прилад попереджає про перевищення швидкості. В місті це не так актуально, але на трасі іноді можна непомітно розігнатися занадто сильно, а це небезпечно і "взагалі", і, якщо у вас бокс на даху, в вашому конкретному випадку.
4) прилад інформує і попереджає про деякі інші проблеми і навіть рекомендує (обіцяє, принаймні) зробити перерву вчасно.
5) прилад можна налаштувати на відслідковування рівня палива, але в мене це робить автівка, тому я не налаштовував прилад (там це робиться нетривіально).

Специфіка:
1) прилад підключається до OBD II (лише), тобто він виводить інформацію про швидкість і інші параметри автівки, але не навігаційну чи іншу інформацію. Є прилади, що підключаються до смартфона і виводять, наприклад, картинку з Google Auto, але ті не працюють з OBD II (а це означає - не дають інформацію про автівку, а швидкість береться з GPS і може брехати). Що важливіше, вирішувати вам. Комбінованих приладів поки що не бачив (прямо зараз риюся, дивлюся, може виробники почали випускати щось в цьому напрямку).
2) Як саме відбувається проеціювання, мені словами описати важко, але сутність в тому, що коли прилад вимкнено, він відбиває всю картинку свого "проекційного екрану" (щоб було зрозуміло про що я, дивіться першу картинку у вищенаведеному посиланні). Коли прилад працює, частини картинки відбиваються яскравіше, але решта частин теж залишається відбиватися. Пов'язано це з тим, що весь "проекційний екран" є люмінофором. Коли секції увімкнено, вони світяться, але в будь-якому стані вони не є чорними чи прозорими, і, відповідно, вони завжди відбиваються. До чого я все це кажу -- у вімкненому стані ви бачите на склі не самі цифри, а й відбиток проекційного екрану. Коли на вулиці темно, або в тунелі чи гаражі, проблем *жодних*. Але на сонці (а ми мандрували весь час при липневому сонці) читати інформацію досить важко. Під кінець мандрів я призвичаївся, звісно, але, все одно, якість кульгає на всі кінцівки. Заради справедливості скажу, що в GMC Armada, де я тестував цю фічу у фабричному виконанні, такої фігні, звісно, не було, але те, що проектувалося, було теж важкувато читати. Але там - тому, що відбивання було погане, і контрастність зображення з інформацією була низькою.
3) Якщо у вашій автівці декілька водіїв різного зросту, це може бути високою чи низькою проблемою. Щодо цього, в мене все ще попереду <g>.

Також, в мене періодично зникає відображення температури двигуна, але я не знаю, чия це вина - чи в двигуні відходить датчик (хоча dashboard автівки при цьому нічого не повідомляє), чи це глюк самого приладу. Останнє ймовірніше - можливо, з-за перегріву на сонці в самому приладі щось відвалилося/відпаялося.

На ринку є пропозиції приладів із власним відбивним екраном (наприклад, https://www.amazon.com/ITEQ-Display-Speedometer-Altitude-Compass/dp/B06X9JFRTK ). Це має багато сенсу, але щоб коментувати таке рішення, варто його спробувати.

Головна (і мабуть єдина) моя претензія до приладу - це проблема з відображенням і зчитуванням інформації. Але подолати її можливо лише перенесенням екрану прямо в лобове скло, а це є малоймовірним на сьогодні.

Чого мені не вистачало досить сильно - це екрану смартфона перед очима. Пояснюю - час від часу мені доводилося відволікатися на заміну музики і на користування навігатором (не просто перегляд мапи, а й використання функцій на кшталт пошуку об'єкту на шляху). Якби була змога дублювати екран смартфона на такий прилад (не обрізаний Android Auto, а просто дублювати екран смартфона з усіма плюшками), це було би кроком вперед і значно покращувало би безпеку. Технічно, навіть читати тексти на трасі можна досить безпечно, якщо інформація виводиться прямо на лобове скло ( про це можемо подискутувати в коментарях ).

В підсумку - дуже рекомендую всім розглянути такий прилад, якщо ви використовуєте автівку хоча би на 500 км на місяць, або їздите у дальні поїздки. Водночас, будьте готовими до недоліків, щоб не розчаровуватися. На зауваження "мені і так добре їздиться" можу відповісти лише вітанням із цим фактом. Люди ще 100 років тому непогано ходили пішки на далекі відстані, а таку примітивну річ як самокат вигадали лише у 18-му столітті. Якщо ви можете підвищити безпеку руху - зробіть це. Ціна питання - біля $60, що значно менше навіть за реєстратор, а користі більше.