За життя

США, про здавання іспитів водія

(попередня серія тут)

Іспити на водійське посвідчення здаються в два окремі етапи: теоретичний іспит і практичний тест. Вони проводяться в різні дні.

Перед кожним з етапів проводиться перевірка зору і фотографування, а також заповнюється паперова форма.

Теоретичний іспит в Вірджинії включає 40 питань -- 10 питань на знаки (допускається 0 помилок) і 30 питань на правила (допускається 6 помилок). Час для відповідей не обмежений. Спершу здаються питання на знаки, перевіряється результат, і тоді вже люди здають питання на правила.

Як я згадував, ПДР як формальної інструкції в США немає (може в якихось штатах і є, але я про таке не чув). Відповідно питання беруться за підручником. Рівень складності питань різний. Загалом вони простіші за українські, але трапляються питання просто некоректні. Я здав тест на 39/40, і питанням, на яке я не знав і не вгадав відповіді, було "чи можна їхати в одному ряду з мотоциклом". Це дослівне питання. І воно не збігається по словах із підручником -- пропущено ключове слово "поруч", наявне в законі і підручнику.

Мені, як завжди, "пощастило" -- оператор припустилася помилки в написанні імені, і іспит було зараховано на другий обліковий запис. А потім при спробі виправити виявилося, що в мене вже є обліковий запис (на який автівку реєстрували), і об'єднати їх автоматично не вийде. Довелося три години чекати, поки в backend'і зроблять зміни.

Практичний тест, якщо є права інших штатів чи держав, можна здавати хоч наступного дня, але в моєму випадку час був лише за два тижні. Мене в цей час не було в США, тому призначили тест на сьогодні. Якщо прав не було, то два місяці людина має їздити з Learning Permit (право вчитися на дорозі із супровідом).

Тест включав в себе перевірку технічної справності автівки (фари, склоочисник, стопи, аварійка, повороти), виїзд з паркувального місця заднім ходом і поїздку по вулицях протягом 15 хвилин. Паркування не було (в деяких штатах паркування здається - чи то паралельне, чи то заїзд на паркомісце). Тест я здав, хоча я би сам себе вигнав з-за керма ще посередині дороги. Особливо відзначився я тим, що рефлекторно взявся за кермо лівою рукою, а праву поклав на коліна. За що отримав зауваження від екзаменатора "тримайся за кермо двома руками, ти ж на іспиті". Надалі я тримав кермо, вчепившись обома руками на 3 і 9 (в Україні вчать, що правильно на 2 і 10, а в США - на 4 і 8 ). Так виходило найзручніше. Ще мені зробили зауваження, що я не подивився через праве плече, з'їжджаючи з правого ряда в поворотну смугу. Що там дивитися, якщо я їду в правому ряду, я не зрозумів, але сперечатися не став.

Тест я пройшов (як не дивно). Видали якийсь папірець, сказали, що права протягом двох тижнів прийдуть на домашню адресу.

Права дійсні обмежений термін, зазвичай протягом 8 років. Як я розумію, потім потрібно перездавати. До того часу ще дожити треба.