За життя

Про реформу міліції

Хоча у нас не так все кепсько з міліцією, як в Росії, але до ідеалу ще теж неблизько. Але мені чомусь здається, що цю проблему дуже просто вирішити, і ось, як:

Треба розділити міліцію на дві частини - державну кримінальну поліцію і комунальну охорону правопорядку. Кримінальна поліція повинна займатись виключно розслідуванням кримінальних справ за зверненням громадян або коли їй передають певні питання або комунальна охорона, або суди. При цьому можна буде скасувати таку структуру як прокуратура (яка дублює функції міліції в багатьох аспектах). Комунальна охорона займається патрулюванням територій, доглядом за порушеннями на транспорті (ДАЇ), тими правопорушеннями, які відносяться до адміністративних, а також, оскільки вона здійснює патрулювання, то вона затримує злочинців "по факту" або по гарячих слідах і передає їх в кримінальну поліцію для проведення слідчих дій.

В структурі судів також виділяється окрема ланка для розгляду кримінальних справ.

Кримінальний і кодекс про адміністративні правопорушення переглядаються, щоб виключити дублюючі статті (наприклад, будь-яке хуліганство має бути тільки адміністративним порушенням, рівно як і спротив органам правопорядку, якщо він здійснюється без використання зброї). Таким чином будь-яке діяння буде однозначно або кримінальним або адмінстративним. Також повинна переглядатись система покарань кримінального кодексу. Штрафи і умовні покарання мають бути винесені за межі КК, натомість має бути введена система дрібних відсидок (до 3-х міс., в окремих поселеннях).

Комунальна охорона має очолюватись виборною особою, яка повинна обиратись одночасно з мером і місцевими депутатами, та вільно відкликатись виборцями. В кримінальну поліцію приймати на роботу тільки осіб з вищою юридичною освітою, в кримінальні суди - осіб, які ніколи не працювали в кримінальній поліції. Комунальна охорона повинна мати окрему структуру навчальних закладів і комплектуватись виключно із місцевих жителів.

Описаний підхід дозволить декриміналізувати суспільне життя, повернути кожній структурі властиві їй функції (охоронець правопорядку не буде бачити злочинця в кожному перехожому, та й повісити на невинного статтю йому буде набагато важче) і повагу громадян. Ефективність охорони правопорядку буде залежати від самих громадян, які не будуть боятися звертатись по допомогу в органи охорони правопорядку (оскільки такі органи будуть місцевими і кожен буде знати, де він живе і кого і від кого захищають). Кримінальна ж поліція буде позбавлена планів по посадках і водночас легше буде проводити контроль за справами, що закриваються (в т.ч. за гроші).


Як ви вважаєте, буде така схема працювати?