За життя

Про боротьбу з перевищеннями швидкості на дорогах

Останні тижні активізувались цербери з фенами. Також і бабине літо дається взнаки -- я почав їздити більше 80-ти навіть на мазді, яка в порівнянні з літньою машиною має грацію корови (хоча перфоровані гальма стоять). І за минулий тиждень двічі потрапив на виставку-продаж фенів. І обидва рази побачена в форумі фраза рятувала мені час і нерви. Тому розповідаю, як треба діяти, якщо вас спіймали на фен. По-перше, згадайте, чи не було поруч іншої машини. Якщо була, то зафіксуйте це в пам'яті одразу. Номер не потрібен, а от її наявність вказувати потрібно буде.

Діалог треба вести ввічливо, але максимально дистанційовано від ситуації, і в жодному разі не показувати, що ви поспішаєте, чи ви вважаєте себе винним. Порушили? Добре... На що зафіксовано - на "візир"? Аааа, на фен? Оце ми в протоколі і в кажемо. Як в якому протоколі? Котрий ви як співробітник ДАЇ складете, а я, як начебто порушник, заповнюватиму. Також до протоколу ми маємо вписати номер рознарядки, за якою ви тут стоїте.

Після цього короткого діалогу права віддаються з коментарями типу "немає у вас совісті, товарищу водій".

Справа в тому, що показання фену не можна прикласти до протоколу, в якому ви, як водій, напишете, що було друге авто (і вкажете його колір і марку), але співробітник ДАЇ проігнорував цей факт, а ви стверджуєте, що швидкість була другого автомобіля, а факт порушення заперечуєте.

В цьому випадку справа йде в суд, а суд - це час співробітника ДАЇ, за який він може настригти з десяток лохів. А крім того, показання фену, як я вже сказав, до справи не приш'єш. Якщо на візир - справа гірша; треба дивитись на екранчик і піднімати нормативну базу. начебто зараз візири заборонили, але я точно не знаю. Пишу про те, що знаю :).

Зауважу, що я обидва рази був з дружиною (фактично, свідком), але навесні мене зупиняли за проїзд прямо зі смуги повороту (я був сам, о 8-ій ранку, на літній машині), і коли я сказав про протокол, то теж відпустили. Тобто діє на них в першу чергу пропозиція писати протокол. Але для того, щоб її робити, треба бути морально готовим йти в суд і сплачувати офіційний штраф. Оскільки я давати хабарі не вмію і не люблю, то в мене варіантів все одно немає :).