За життя

Кедри

Сибірський кедр - це різновид сосни і до власне кедрів відношення не має ніяких (кедри ростуть в Лівані і в деяких інших місцях середземноморського басейну, а також в ботанічних садах). Названа ця сосна була кедром експедицією, яку відправив Петро Перший в Сибір, в т.ч. для пошуку дерева для будівництва дерев. Завдяки смолам кедрова сосна не гниє в воді, тому добре підходить для суднобудівництва (дерев'яного, звичайно). Родичем кедра сибірського є кедр європейський. Він, як і каже його назва, росте в Європі, зокрема в Карпатах.

Кедрова сосна - дуже корисна рослина, оскільки виділяє в повітря надзвичайну кількість фітонцидів. На жаль, росте вона надзвичайно повільно - 5-річне дерево сягає лише 30-40 см. в висоту. До 15 років кедрова сосна виростає до ~2 метрів, і в 15-20 років починає приносити плоди (це дані по сибірському кедру, європейський трохи відрізняється) .

Родичем кедрової сосни є пінія, яка росте в Європі (зокрема в Італії). Її насіння ("горіхи") дуже схоже на насіння кедрової сосни і за виглядом і за смаком.

Ми вирішили посадити кілька сосен. Сьогодні купили чотири дерева (європейський кедр) віком 3 чи 4 роки. Висота біля 25 см. Ось одне з них на знімку: