Роздуми

Люди масово дивуються, як в населення західномонголії в головах вміщуються протилежні тези. Між тим, знаючи загальну "механіку" мислення, можна зрозуміти, що все дуже просто - протилежними тези є лише в результаті аналізу (внутрішнього або зовнішнього).

Спершу погляньмо, звідки беруться начебто протилежні тези. Кожну з них пропаганда записує в мозок без прив'язки до фактів чи інших тез. Записується, умовно кажучи, "правило", наприклад "якщо особа - українець, то вона погана". Для закріплення тези-правила використовуються лише емоції. Що яскравіше нісенітниця - то краще записується теза на емоційному рівні. Неважливо, що ані сама теза, ані її підкріплення не пов'язані зі здоровим глуздом аж ніяк. Головне - щоб теза закріпилася в мозку.


Далі ці прості правила використовуються без зв'язку між собою. Вони як правила в Outlook'у - правило виконалося, обробляння закінчилося. І якщо в outlook'у можна налаштувати правило так, щоб воно не зупинило обробляння, людський мозок націлений на енергоефективність і тому зупиняє обробляння так швидко як може. Ба більше, що й пропаганда розрахована здебільшого на людей, в котрих мозок "лінивий" і не буде добровільно виконувати внутрішній аналіз і перевіряти правила на дійсність та відсутність суперечливостей.

Як раз ми й дісталися аналізу. Зовнішній аналіз - це або аналіз іншою особою або підведення такою іншої особою "оператора правил" до потреби у внутрішньому аналізі.  І тут ми майже завжди спостерігаємо цікавий ефект - коли особа виявляє суперечливість власних правил, вона зависає або вибухає з "коротким замиканням" (лайка, конфлікт тощо). Але не скасовує жодне з правил, що суперечать одне одному. Для скасування немає підстав - кожне з правил має імпринтинг (закарбування) однаковий за силою і сильніший, ніж якісь факти, що могли би похитнути чи навіть скасувати ці правила. А до того ж всі правила додатково підтримуються базовими правилами (установками) "ми найкрутіші", "путін - наш рульовий" і подібними.
Чи є спосіб випалити всі ці правила? В індивідуальному порядку - є приклади (не всі!), коли людина, втративши на війні дитину, усвідомлює свою неправоту в ставленні до неї. Такий шок для декого виявляється достатнім. В масі - Невзоров каже, що немає способу. Я думаю, що якщо розвернути пропаганду на 180%, то досягти результату можна досить швидко. Але саме таке розвернення - це з розряду фантастики.