За життя

Дія перша. Коли арії прийшли з України в Індію, вони захопили країну і частково витіснили корінне населення на південь, частково поневолили і перетворили на кріпаків. Самі арії зайняли вищі місця - жреців і воїнів, а корінним мавпам мешканцям дістались такі касти як каста прибиральників сміття чи каста полювальників на щурів. Дія, гідна свого знаменитого послідовника.

Дія друга. З приходом глобалізації недоторкані і інший непотріб захотіли життя як у людей. А білі лохи люди з думкою про дешеву робочу силу для копирсання в лайні толерантність і повагу до прав людини запросили недоторканих на роботу в культурні країни. Оскільки у мавп прізвищ немає, то кожна мавпа взяла собі по прізвищу Патель, що означає "принц". Тобто якщо ви бачите прізвище Патель (а на заході я його бачу постійно), знайте - перед вами рафінована мавпа.

Дія третя. Чим займались недоторкані на батьківщині? Копались в лайні ( до більш гідних занять їх недопускали білі колонізатори, а пізніше арії з вищих каст). Відповідно, крім лайна вони нічого не бачили. А тепер питання для першокласника -- що буде виробляти мавпа, котра все життя провела в лайні? Єдина правильна відповідь - лайно.

Ліричний відступ. Кажуть, що коли в Америці в багатоквартирний будинок заселялись негри, білі люди з цього будинку з'їзжали. Оскільки будинок перетворювався на смітник.

Coda. А тепер подивимось на ситуацію в американському IT. Далеко ходити не треба. Google і Microsoft. І там і там до вищого менеджменту допустили індійців. Результат - стабільне погіршення якості продуктів, за які відповідають ті самі індійці. Windows Phone 7 - DOA. Google - під керівництвом Nikesh Arora втратив новаторський дух і поступово перетворюється в те, що люди не любили в Microsoft 10 років тому. Причина? Традиції індусів (ті ж самі, до речі, що в Росії і в курятнику) - нагадити на голову нижнім і вислужитись перед тим, хто вище. А про іновації, турботу про споживача мова не йде. Як результат - шар лайна розповзається все ширше, вкриваючи собою все більше продуктів і компаній. Мавпам і індусам - згодиться. А нам?
В популяции, состоящей из кооператоров и эгоистов, быть эгоистом в общем случае выгоднее, даже если кооперация необходима для выживания коллектива. Несовпадение индивидуальных и общественных интересов может привести к вымиранию сначала кооператоров, а затем и всей популяции.

Далі за текстом (те, що відноситься до заголовка:

В такой подразделенной популяции судьба кооператоров оказалась не столь однозначной, как в случае единственного участка (см. выше). Если в популяции присутствовали только облигатные кооператоры, наблюдались «популяционные волны» (рис. 2, D). Сначала добивались доминирования эгоисты, а численность кооператоров падала. Это вело к снижению производства общественно-полезного продукта, а следовательно и конкурентоспособности особей вида А. Численность эгоистов падала, численность конкурирующего вида B росла. Но до полного вымирания A дело не доходило, потому что срабатывал парадокс Симпсона. Кооператоры временно набирали силу, затем их снова теснили эгоисты; тех, в свою очередь, вытеснял вид B, и так далее. Однако эта колебательная система не могла существовать долго: амплитуда колебаний неуклонно нарастала, и в итоге всё заканчивалось так же, как и в неразделенной популяции: вымирали сначала кооператоры, а затем и эгоисты. Вид B снова оказывался единственным хозяином всего модельного «мира».

Таким чином при переважанні егоїстичних ідеологій держава приречена на загибель.
кстати, сам генерал Ли, горячий патриот Юга, был противником рабства и высказывался за его отмену

Прозвучало слушне зауваження, що добуток 2*2 залежить від того, купуємо ми чи продаємо. Це так, але все-таки є певне мірило (далеко не очевидне для багатьох) якості того чи іншого варіанту. Для початку введемо таку лемму: "те, що є добрим для групи людей, з ймовірністю > 50% буде добре для будь-якого окремо взятого члена цієї групи". Зворотнє (як і інші варіанти твердження) є недостовірним. Тепер візьмемо таку групу людей як цивілізація. Вочевидь те, що [в довгостроковій перспективі] є добрим для людства, є добрим для людини. А що може бути добрим для цивілізації? Гарантовано добрим є те, що збільшує шанси людства на виживання і здатність протистояти глобальним загрозам. Повертаючись до одноразових речей, ми можемо сказати, що гарантовано доброю є помірність в споживанні (в ідеалі - відсутність надлишкового споживання). Помірність в споживанні, тобто свідомий контроль за кількістю споживаних ресурсів, протирічить біологічній поведінці живих істот. Але водночас це те, що відрізняє людину від тварини. Таким чином, чи є доброю річ, котра не може бути відремонтована (за проектом, а не по факту)? Не може. Навтіь для китайського виробника це не є добром в довгостроковій перспективі, оскільки (крім виснаження природних ресурсів) наявність зайвих грошей приводить до (зокрема) збільшення популяції homo sapiens в окремому регіоні. Водночас відомо і науково доведено, що межа комфортного проживання для людства - 1 млрд населення, а не 6.5, як зараз. Тобто збільшення популяції понад 1 млрд збільшує ризики для людства (коливання між 100 млн і 1 млрд не впливають на ризики, а зменшення менше 100 млн також істотно збільшує ризики). Стосовно конкретної відкрутки - для того щоб відкинути потребу в кваліфікованому майстрі достатньо було внести мінімальні зміни в конструкцію, які дозволили б кінцевому користувачеві заміняти стандартні акумулятори. Тобто збирати акумуляторний блок потрібно було не дешевою пайкою, а на підпружинених контактах. В цьому випадку заміна акумуляторів була б такою ж простою, як в плеєрі. Тим більше, що за роки випуску різноманітних плеєрів з контактами замість пайки працювати навчились.
Розмовляв сьогодні із прорабом і пасічником. Обидва працюють по Київській області в різних місцях. І вони незалежно один від одного сказали, що вода з-під землі пішла. Скважини пусті, народ бурить на 120 і більше метрів, щоб дістатись до води. Колодязі - ті взагалі де-інде висохли. При цьому народ воду витрачає на полив полуниць і іншої городини (полив, звісно, здійснюється в архаїчний спосіб, дощуванням). А ще пасічник каже, що зникають бджоли: від сотового зв'язку бджола дуріє і не може знайти дорогу додому. І падає від втоми. А якщо ви не знаєте, бджоли здійснюють 80% запилення квітучих рослин. Тобто якщо зникнуть бджоли, то людство банально вимре з голоду.
Вчені "нагнули" звичайну кишечну паличку (генномодифіковану) щоб та виробляла багато-багато спирту. Це означає не тільки, що всі уп'ються вусмерть хіміки ефективно освоїли бюджет, але й те, що генна модифікація мікроорганізмів, єдиний реальний шлях до отримання енергії в майбутньому (принаймні до створення промислових термоядерних електростанцій), працює і є досить ефективною.

Почему же тогда биосфера так и не превратилась в царство всеобщей любви, дружбы и взаимопомощи
Незважаючи на розвиток технологій, основна масова розвага залишається незмінною вже біля 80 років. Я кажу про кінематограф. Що він являє собою? По суті це лінійний аудіовізуальний ряд, скомпонований із окремих сцен, кожна з яких в свою чергу являє собою лінійний набір зображень і звуків. Принципово за 80 років нічого не змінилось. Так, від двовимірності (звуку, зображення) перейшли до об'ємного звуку, а згодом до псевдооб'ємного зображення. Додалися спецефекти і комп'ютерне моделювання і побудова сцен. Але сутність лишилась тою самою, що 80 років тому: людина пасивно споживає аудіовізуальний ряд. Скажете, що рівень поглинання зараз "такий як ніколи" (as never before, як кажуть схильні до гіперболізації американці)? Нагадаю вам, що коли людям в чорнобілому двовимірному кіно показали паровоз, що їхав прямо на них, люди почали тікати з залу. Тобто змінився лише рівень очікування, а за ним і технологія, але не змінився рівень сприйняття. Спитаєте, яка розумная цьому альтернатива? Вона відома вже понад 20 років, хоча технологічно ця альтернатива лише зараз почала наближуватись до кіно. Це комп'ютерні рольові ігри (RPG, role-playing games). Вони пропонують користувачеві поглинання в світ і активну участь в подіях. Більше того, чисті RPG (не ті, в котрих сутність гри визначається в фразі "всіх заб'ю, один залишусь") пропонують не тільки події, але й історію і міфологію світу і повну свободу персонажа у вивченні цього світу. Але з якихось причин рольовим іграм не вдалося не тільки замінити кінематограф, але хоча б дістати визнання їх як альтернативи кінематографу. Більше того, певний час тому були спроби поєднати рольові ігри із кінематографом на комп'ютері, представивши комп'ютерний фільм з кількома варіантами сюжету, вплив на який здійснює людина. Але вони не були ані кінематографом, ані рольовими іграми, і про такі химери ніхто майже і не чув. Мені здається, що головна причина цьому - домінуюча пасивність людини. Біологічний організм функціонує таким чином, щоб мінімізувати будь-які зусилля. Тому підхід "зробіть мені добре" домінує, не залишаючи допитливості жодного шансу. Схоже, що допитливість взагалі не користується попитом у природи -- допитливі не проходять природній відбір. Тому ми маємо цивілізацію агресивних невігласів і ледарів. І жодних шансів на виправлення. Куди буде рухатись індустрія розваг далі? Не думаю, що інтерактивні розваги будуть настільки ж популярні ніж кінематограф. Можливо, тривимірність стане справжньою (зображення проектуватимуть в об'єм навколо людини), але інтерактивність не з'явиться і з технічних, і з психологічних причин, викладених вище. В якості домашнього завдання: а чи може існувати нелінійна література?
Восемь столетий кровавого скотства и тупой подлости, восемнадцать проваленных попыток модернизации - мало? Пора уже признать очевидную истину: эта страна и этот народ БЕЗНАДЕЖНЫ.

Чудовий текст, що повністю і детально розкриває сутність російської самосвідомості. Гадаю, автор каже насамперед про совєтських людей аніж про власне російських, оскільки не впевнений, що він проводив глибоке історичне дослідження для написання цього ессе (для такого дослідження потрібні роки). Але в тому, що стосується радянської доби, він безперечно правий.

Я повністю поділяю викладені в ньому тези (хоча досвіду не вистачає, щоб так влучно їх викласти), лише хочу додати, що великої кількості українців він теж стосується. Тому я і вважаю, що східнослов'янська цивілізація має піти на смітник історії.
Православный Бог очень добр – он прощает многое, если искренне раскаяться на исповеди. Недаром у Восточной Церкви нет понятия «смертный грех», когда совершивший его неизбежно будет лишен благодати Божьей и будет гореть в аду. Если первоклассников спросить, какого учителя они хотят, доброго или строгого, то они, конечно, выберут доброго – ведь тогда можно будет шалить! Лев Толстой написал по этому поводу: «В периодическом прощении грехов на исповеди вижу вредный обман, только поощряющий безнравственность и уничтожающий опасение перед согрешением.» Не здесь ли коренится легкое отношение к закону – нарушение которого человеком православного вероисповедания не приводит ни к Божьей, ни к Кесаревой каре?
  • Архів

    «   Травень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31