За життя

Чудовий маркетинговий хід - купляєш пару шкарпеток, а третю шкарпетку отримуєш безкоштовно.
Як виділитися виробникові білого цукру? Солі? Будівельного гіпсу?

Звісно, можна наполягати на якості чи корисності продукту. Так роблять. Але довести цю якість пересічному споживачеві дуже непросто. Та є ще один фактор.

В мене в будинку використовується так звана соляна колона, система для пом'якшення і очищення води (один з компонентів, загалом в мене більше десяти ступенів очищення від насосу до кухля). Ця система споживає для роботи таблетовану сіль. Сіль споживається певними об'ємами, котрі залежать виключно від витрат води, і не залежать від будь-яких інших чинників. Тобто якщо мені на рік потрібно, скажімо, 500 кг солі, то як не крути, я ці 500 кг за рік купуватиму.

І тут виділитися (крім ціни, звісно) допомагає фасування. Соляні таблетки продаються розфасованими в мішки по 25 кг. Це багато. Здоровий чоловік їх підніме, жінка чи літня людина - ніколи. Та й здоровому воно некорисно. Питання -- нахріна? Якщо постачальник продасть мені 500 кг солі, то немає значення, чи буде розфасована сіль в мішки по 5 кг, по 10 чи по 25. Я все одно купуватиму її по вазі. Але мішки вагою в 15-20 кг (для мене 20 кг - це межа комфортного піднімання, я 15кг пакети з собачим кормом одним мізинцем для розваги переношу з машини в будинок) мені було би значно приємніше купувати, і я би платив більше, аби не піднімати 25 кг за раз.

Протилежний варіант - додати в пакування більше. Але не просто "20% безкоштовно", а провести жартівливу кампанію. Наприклад випустити упаковку крупи не 1 кг і не 900 грамів, як це роблять виробники зараз, а 1100, і назвати її "Ведмідь". І написати слоган великими літерами -- "скільки вовка не годуй, а у Ведмедя все одно більше". Ілюструвати не треба, і так зрозуміють ;).
Одні пишуть - "не ковтати!" . Другі пишуть "випадкове проковтування не шкідливе". Йдеться про ополіскувач для рота ;) На всіх написано не ковтати, а на lacalut'і - що випадкове проковтування не шкідливе. І хоча я підозрюю, що в усіх ополіскувачах склад приблизно однаковий, я все одно краще куплю лакалут. Отакий нехитрий спосіб побудувати УТП.
Зайшов на сайт огризка по роботі ( на жаль, ми змушені з цим лайном мати справу ) і от, читаю висери їхнього маркетингового департаменту: iPad Mini. Every inch an iPad. Я звісно не native speaker, але мені така комбінація слів (ані слоганом ані реченням я це назвати не можу) око ріже. Більше того, я навіть не розумію, що вони хочуть сказати. iPad в кожному дюймі? Кожен дюйм iPad'у? Нісенітниця якась. iPhone 5. The biggest thing to happen to iPhone since iPhone. В мене вже мізки в спіральку закрутились від незрівнянної глибини цієї тези. З iPhone щось сталось? чи щось станеться (все ж таки to happen, а не which happened) в майбутньому? І взагалі, хто на кому стояв і що з ким станеться? Невже і Apple почав індусів наймати в кожну дірку?
Щось я не згадую, щоб виробники товарів для дорослих намагались виділитись таким кроком як звернення до дитячної сторони людини (згадаємо транзакційний аналіз Берна). На Заході зараз багато говорять про такий тренд як gamification - перетворення якогось процесу на гру чи внесення елементу гри в існуючий процес (при збереженні сутності і всіх суттєвих умов процесу). Але це стосується процесів - а між тим товари так само можно перетворити на іграшки. Приклад: вітаміни для дорослих - це звичайні таблетки (на рідкість огидні на смак). Що заважає виробникові робити їх смачними, так само як дитячі? Нічого крім інерційності мислення. А такі вітаміни гарантовано продавались би в рази краще, ніж звичайні.
На тлі стабільного падіння акцій компанії фейсбук вживає судомних заходів з порятунку ситуації і шукає нові способи монетизації. Одним із способів є введення платних рекламних дописів. Але хто буде платити за рекламні дописи? Ті, хто інакше не достукається до аудиторії. А щоб вони не достукались, фейсбук різко скорочує відсоток "звичайних" дописів. В медія згадується цифра скорочення в 20-25%. В мене ж трохи інші дані. На нашій корпоративній сторінці відвідувачів небагато - 90 лайків всього. Але статистику фейсбук видає справно. Так от якщо влітку цифра людей, що бачили дописи, в середньому (на око) складає біля 45 осіб, то останні дописи отримують 20-25 переглядів. Тобто скорочення вдвічі. Таким чином сенс публікувати будь-що на фейсбуці втрачається, адже інформацію гарантовано *не* отримає 75% відвідувачів. А оскільки пряма ефективність комерційної діяльності в фейсбуці нульова (тобто прямого зиску немає, а вся діяльність ведеться суто для комунікації з клієнтами), то платити за початково неефективний канал комунікації ніхто не буде. І вся нова активність фейсбука обернеться пшиком. Гадаю, що ми спостерігаємо початок кінця цієї мережі. Взагалі вихід на IPO для компанії зазвичай означає, що вона припиняє працювати на клієнта і починає працювати на shareholder'а. А це для більшості бізнесів шлях в нікуди.
Антисоциальная сеть Google+ должна просто обязана иметь кнопку What a shit! в своем ассортименте и показывать ее рядом с кнопкой +1 принудительно. Это сразу же резко повысит используемость ресурса (G+) и выгодно выделит его среди конкурентов.
Решил посмотреть, что делается на рынке словарей для мобильных устройств. В свое время Lingvo Mobile для Windows Mobile и Symbian был бесплатным бонусом к коробочной версии Lingvo, и стоило это вменяемых денег. Версию для Андроида Abbyy делали долго и тупо (когда Андроид уже крыл iPhone как бык овцу, они только "оценивали рынок"). Ура, выкатили. Смотрю сегодня, - $2.99. О, думаю, круто и дешево то как... Купил, поставил. И прозрел. Словари *отдельно* (о чем в описании не было написано) и цены на словари неадекватны вообще - один расширенный комплект англо-русских словарей стоит $40. Есть, правда, достаточно вменяемый набор за $70, но возникает вопрос - это цены за каждую инсталляцию? Да и вообще, цены существенно выросли. Коробка с X3 Professional стоила что-то около $70 в свое время, и словарей в ней было ну очень много, больше, чем в наборе за $70. И поставить те словари можно было и на десктоп и на мобильные устройства. Я понимаю, что с появлением Google Translate и аналогичных сервисов прибыльность продуктовой линейки Lingvo падает, да и продавать каждый раз новую версию все сложнее (словари то не меняются существенно). Тем не менее, повышать в этих условиях цены - это плохой, негодный маркетинг. Ведь такую проблему можно было предусмотреть еще 5 лет назад. Как бы действовал я? Возможно, я бы попытался построить оффлайновый аналог Google Translate'а, т.е. возможность переводить фразы и предложения. Расширял бы клиентскую базу, т.е. продавал сетевые корпоративные версии (хотя это плохой путь -- мало где нужен словарь на каждой рабочей станции). Разрабатывал бы клиентов под электронные читалки. Усиливал бы интеграцию со сторонними программами для чтения, с браузерами и т.п. (но там нужен перевод фраз и предложений). Понятно, что давать советы все умеют, разница в том, что мои советы подкреплены 15-летней практикой разработки и продажи ПО :).
Facebook's Reach Generator is a system that allows advertisers to pay a fixed fee to ensure that their content/ads will be seen by 75 percent of their fans. (Currently, the company estimates that a business's branded page reaches just 16 percent of fans on average.)

Перевожу на понятный язык: сначала мы не показываем ваши сообщения на вашей странице вашим же фанам, а потом берем с вас деньги, чтобы показывать.

Вот за этот наебизнес я и не люблю Apple и Facebook.
Поздравляю вас, гражданин соврамши
кот Бегемот

Зашел на Apple Developer Program Member Center. Это место, где ходят разработчики (не рядовые лохи покупатели продукции Apple).

Во-первых, пароль при входе на страницу вставить из клипборда нельзя -- явно (explicitly) запрещено. "По...тесь, дорогие разработчики, вводя каждый раз пароли руками".


Во-вторых, маркетинговые тексты (http://developer.apple.com/technologies/) доставляют до уровня "пацталом":

Начиная от заголовка: Why you'll love to develop with Apple technologies (кстати, заголовок этот - картинка! Видимо, чтобы текст не копировали). Ну да, уже love to develop, "устала левая, работай правой"

The Xcode developer tools package provides you with a powerful, easy-to-use, development environment that includes everything you need to create great Mac OS X and iOS apps. Врут - выпрямитель рук разработчиков в комплект не входит, а каждому известно, что лишь прямые руки могут создавать great apps.

With Safari, you can render today’s and tomorrow’s web applications the way they are meant to be seen. Назад в будущее-4, блин. Замечу, что те же web applications чудесно и обычно качественнее рендерятся хромом и огнелисом (и тут яблочники облажались - Safari и Chrome используют один и тот же движок WebKit, но при этом хром верстает страницы более standard-compliant способом).

iOS is the world’s most advanced mobile platform, redefining what can be done with a mobile phone. По поводу most advanced можно спорить и спорить -- Windows CE / Windows Mobile имели не худшее API, а Android имеет существенно более продвинутую архитектуру. Да и в части redefining - iPhone же не является "mobile phone", а в качестве смартфона он пасет задних.

For developers, the iOS SDK and Xcode tools make it possible to create revolutionary applications that will set the bar for the next
generation of mobile applications
. Истину глаголят. Деградация качества в каждой итерации все сильнее и сильнее. Чем легче создавать программы, тем больше криворуких и тупорылых wanna-be-programmers вовлекаются в преступную деятельность разработку революционных приложений.

Mac OS X is the world’s most advanced operating system, built upon a proven UNIX foundation. Комментарий один - "врут и не краснеют". Их API suck, еще и с пересменкой -- раз в несколько лет API меняется, понятие "обратная совместимость" яблочникам неведомо в принципе.



В-третьих, криворукость вебмастеров сама по себе:

Mac Developer Program

Expiration Date: ???? 24, 2012

Вааще не проверяют, что пишут, что ли?
Слоган від ATL: "Ассортимент шин в АТЛ покрывает 99% автомобилей!" Головне, що якщо чогось немає, -- "вибачте, ви влучили в той самий один відсоток".
Підкреслювання "зеленої" природи своєї продукції допомагає продавати. Але екологічність треба підносити так, щоб супротивник не міг повернути це проти вас. Ця стаття - про маркетинг environment-friendly продукції.
Называется Google Global и позволяет легко смотреть выдачу гугла как ее видят в разных странах. Нужно заметить, что тулза просто создает специфический для страны URL, но не представляет прокси в той стране и не анонимизирует (вроде бы) поиск, если вы залогинены в гугле и в этом браузере смотрите выдачу. Т.е. адд-оном можно и нужно пользоваться, но не стОит его переоценивать.

В дополнение скажу, что в IE (где я незалогиненный) и в Firefox'е я получаю разную выдачу. Понятно, что разные запросы обслуживаются разными серверами, но иногда разница в выдаче разительна.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30