За життя

Для внутрішніх потреб компанії встановив on-premises рішення для зберігання паролів. Архітектура та інтерфейс десь в районі середини 90-их (ймовірно, і сам продукт розвивається з тих часів), хоча рішення дуже потужне. Купа інструкцій з налаштування, зав'язка на Active Directory та MS SQL. Рішенню явно потрібно, щоб в компанії був окремий password administrator.
Придбав клавіатуру Logitech K860. Коли вибирав, розглядав розкладку. Все було гаразд - адекватна клавіатура. Привезли - а там кнопки під apple (|\ переїхала між лівим shift-ом і Z і Enter іншої форми). Що робити, невідомо - повернути не можна (це не дефект), користуватися неможливо - пальці за 30 років звикли до іншого. Хіба що дітям віддати, але де знайти нормальну таку - в усьому іншому клавіатура дуже гарна.
Почав працювати над продовженням IT-енциклопедії, котре початково хотів включити прямо в енциклопедію, але з певних міркувань не зробив.

Робоча назва - "Основи програмування для дітей". Принципово не буде фокусу на якійсь конкретній мові програмування. Натомість будемо обговорювати основи - ту теорію, котра дозволить будь-яку мову програмування чи бібліотеку вивчати методом порівняння (з теорією).

Зміст

Вступ

Основні поняття цифрових комп’ютерів
  • Мови програмування
  • Коментарі
  • Команди та оператори
  • Цифри та числа
  • Текстові рядки
  • Збереження даних в пам’яті. Куча і стек. Статичне і динамічне виділення пам’яті
  • Змінні та вказівники
  • Типи даних
  • Використання змінних
  • Константи
  • Операції над даними
Виконання комп’ютерних програм
  • Що таке алгоритм
  • Функції (методи, процедури). Стек викликів. Рекурсія.
  • З чого складається програма. Модулі, бібліотеки, області імен.
  • Цикли
  • Умовне виконання
  • Зворотні функції (callbacks)
  • Виключні ситуації
  • Паралельне і асинхронне виконання
Складені типи даних
  • Структури
  • Масиви
  • Набори (sets)
  • Словники (dictionaries)
  • Стек (ага, знову)
  • Переліки
  • Черги
  • Об’єкти
Об’єктне та об’єктно-орієнтоване програмування
  • Складові частини (члени) об’єкту
  • Видимість членів
далі буде
"Лишитися має лише один!" - знущався Колобок над Дунканом МакЛаудом
анекдот
Встановив Hyper-V, стали підгальмовувати віртуальні машини VMWare Workstation (хоча працювати не припинили). Почитав документацію:

Many virtualization applications depend on hardware virtualization extensions that are available on most modern processors. It includes Intel VT-x and AMD-V. Only one software component can use this hardware at a time. The hardware cannot be shared between virtualization applications.

Resolution: To use other virtualization software, you must disable Hyper-V Hypervisor, Device Guard, and Credential Guard. If you're using Hyper-V to run virtual machines or containers, disable Hyper-V Hypervisor in Control Panel or by using Windows PowerShell.

Довелося видалити Hyper-V назад.
Восени зацікавився, які є джерела, що надають дітям 8-10 років структуровану, але не нудну інформацію про всі аспекти IT. Ми перевірили декілька курсів, поговорили зі знавцями викладання IT дітям, і дійшли висновку, що таких немає. Головна вимога -- систематичність інформації, а не просто вміння возити мишею по столу.

Тому я з грудня взявся писати книгу "Дитяча Енциклопедія Інформаційних технологій" (план наведений трохи нижче). На сьогодні написано вже біля 65%, причому написане цілком можна читати дітям (вже перевірялося на декількох) -- воно готове до споживання, хоча потребує якихось ілюстрацій. Якщо у вас є діти віком 8-14 років, котрим ви би хотіли дати якісні знання з IT, то пишіть мені, я відкрию доступ до файлу рукопису. Книга створюється для дітей будь-яких зацікавлень, це не є підручник з інформатики.

Окремо зауважу, що українське книговидання -- це просто пісня сумного лебедя, що виздихає. Вони видають різне шопопало з підходом "піпл схаває", але те, що реально потрібно для молоді, їх не цікавить. Згадуйте це, коли будете наступний раз шукати спеціалістів, а їх не буде. Звідки їм взятися, якщо їх не лише не вчать (якість освіти в Україні самі знаєте, яка), але навіть науково-популярну літературу не видають (мабуть тому, що немає попиту, як в радянському анекдоті про ікру).

Попередній план такий:

Читати далі...

Читаю цікаву статтю про те, як певні IT компанії мігрують з різноманітних groupware рішень корпоративного рівня на Google Apps. В одній компанії заради економії перевели всіх людей з Outlook+ Exchange на GMail. Молодці, що сказати ...

В мене в Outlook 50+ папок, куди листи розкладаються автоматично за правилами. Тобто я не докладаю жодних зусиль. І пошук мені надобиться інколи, лише тому, що в мене є папки "по продуктах", а є папки "по ролях" (і тут би краще підійшли теги, так).

Одною з головних переваг подається те, що в статті висловлено наступними словами: "relying less on folders and more on search means you can spend less time trying to organize your e-mails in folders, knowing you can always find that e-mail". Поміркуємо, наскільки це правда? На розкладання пошти я не витрачаю часу взагалі, а якщо мені потрібен пошук, то мені доведеться спочатку згадувати, за якими параметрами чи словами шукати, потім пошукати, потім відібрати потрібне ... Здається мені, що ці люди замаються самооманою, аби тільки перекласти свою роботу (CIO зазвичай) на інших (Гугль). От щоб вони ще зааутсорсили операції "поїсти" і "піти у відпустку", то було б ще краще.Цвяхи б робити з цих людей ...

Знайшов в IE8 надзвичайно потужний Інструмент Розробника (він так і називається, принаймні в українській Windows 7). Включає в себе DOM навігатор, ще щось (я не досліджував) і JavaScript відладчик. Причому, відладчик дуже ефективний (хоча й повільний). Дуже рекомендую.
Опис, що і коли буде в 3.6, 3.7 і 4.0
Что Microsoft украл позаимствовал у Apple'а, и что Apple украл позаимствовал у Microsoft'а.
The registry key that lists all my local partitions that are "binable": HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\BitBucket
Діалог з користувачем (скорочено, в перекладі): Користувач (К) - ми знайшли у вас в ... страшну багу - спрацьовує exploit від 2004-го року і призводить до перезавантаження. Я (Я) - ну то поки що теоретична бага -- за 5 років ніхто не скаржився. Виправимо, не проблема. К - ну як сказати ... у нас залізна коробка в DataCenter'і на якій крутиться ваш серверний софт. А власник DataCenter'у ганяє vulnerability scanner на всіх серверах в датацентрі. І раз на добу наша коробка перезавантажується. Я - ну нічого, ми скриптом веб-сервер перезавантажуємо раз на день, щоб обійти memory corruption issues в апачі (точніше, в одному з модулів). Далі буде ... UPD: користувач знайшов багу в своєму коді.
Кому progress indicator? Довільний колір, біля 20 варіантів малюнку, кастомний background ...

А тут стаття про progress indicator'и.

Оказывается, за кризисом кое кто (то бишь я) пропустил такую интересную новую технологию как Native Client (с ироничной аббревиатурой NaCl, "соль"). Вот тут начало, тут продолжение. Что это - кросс-платформенный аналог ActiveX'ам в IE от Гугля. Работает под основными браузерами и основными операционками. Если это так круто, как оне пишут, то почему его нигде не видно?
Интересная статья из серии "маленькие хитрости" по поводу того, как расположение и дизайн кнопок на веб-сайтах может менять юзабилити (слово то какое) сайта.
Якщо ви не спеціаліст в криптографії, але вас цікавить, як працює симетричний алгоритм шифрування (а саме AES, найкращий на сьогодні за співвідношенням швидкість/стійкість), то дивіться комікс.
www.ebookpdf.net . Англомовні книжки в PDF. Переважно з комп'ютерної тематики, але є про бізнес і не тільки... Я одну скачав для перевірки, - таки PDF, книжка чесна, без купюр.
Клієнт питає таку річ: "наша програма викону певні завдання, які включають в себе операції з FTP. Коли багато клієнтів або багато завдань ломляться на FTP сервер, той відмовляє у з'єднанні. Що робити?" . Простими словами - "у сервера є захист від атак, і він нам заважає перевантажувати сервер запитами. Як нам обійти його захист?" Отакі у нас клієнти ...
Сначала коротко:

1. Когда собаке индусам нечего делать, она яйца лижет они думают, что бы такое поменять в Windows.
2. Я сэкономил 300 долларов на том, что не стал покупать Windows 7, а поставил его из MSDN'овской подписки.

Далее подробно.

Я поставил Windows 7 на ноутбук. Работает. Но могло бы быть и лучше.

1. В Microsoft опять не нашли ничего лучшего чем поработать над оптимизацией интерфейса для дебилов. Теперь в system notification area она же tray стало влазить не три ряда иконок, а только два (при растянутом на две строки таскбаре), classic start menu я не нашел как сделать, Quick Launch папка не подтянулась при апгрейде системы. Внешний вид стал настолько блеклым и нечитаемым, что, похоже, придется включать classic тему.

2. Я рассчитывал при апгрейде получить обещанное ускорение работы. Фиг. Система работает не быстрее Vista, при том, что в висте был включен Aero, а здесь нет. Радует, что я не платил за это дело деньги (лицензия взята из программы Empower).

Короче говоря, если вам не жмет, то переходить с Висты на Windows 7 смысла нет.


  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30