За життя

Вчора на Rest Area поміняв десять доларів по долару. Ось, що дали:

781243354920984f52a1f8f30f6a2945.jpg

Нумізмати є? Потрібно кому? Якщо ні, то я їх витрачу.
(попередня серія тут)

Просто декілька цифр.

1) 63% громадян США живуть від зарплати до зарплати (from paycheck to paycheck), та мають накопичення менш ніж $500. Джерело якесь місцеве, я не запам'ятав, бо був дуже вражений.

2) The average U.S. household with credit card debt owes $15,355, according to a 2015 study from NerdWallet. Households that have student loans owe $47,712 on average.

Це я до того, що якщо хтось вважає що в Ріо всі ходять в білих штанях США багатою країною, то, на жаль, багатство тут розподілене надзвичайно нерівномірно, і прірва щороку погіршується. Додає до цього і серйозний abuse соціальної системи з боку різних молодих black курв, в яких ціль життя - народити в 16-18 років купу дітей і сісти як мати-одиначка на соціалку включно із отриманням якоїсь конури для свого виводку.

І лотерей тут багато, але з надзвичайно високими ставками (сотні мільйонів доларів на кон) і малою ймовірністю виграшу вони (лотереї) також стають злом для найзубожіліших, котрі безконтрольно купляють ті лотереї замість того, щоб вкладати гроші в якусь освіту чи що.
Смартфон з NFC можна використовувати замість безконтактної платіжної картки. В теорії. А от практику я і вирішив сьогодні опробувати.

Леруа Мерлен -- наклейки про paypass висять на касі. Кажу касирші "хочу заплатити paypass'ом" -- вона мене не розуміє. В них ще немає зчитувачів, а наклейку вона сама вперше побачила, коли я пальцем в неї тикнув.

Мегамаркет - карткою платив без проблем, спробував тепер смартфоном.

Щоб оплата працювала, потрібен цілий комплекс дій:
1) створити віртуальну карту в приватбанку для оплати через телефон. Карта прив'язується до рахунку основної карти, але має окремий номер і пін.
2) поставити додаток Приват24 на смартфон та вказати в системних налаштуваннях, що для платежів слід використовувати Приват24.
3) ввімкнути NFC
4) головне - залогінитися в додаток перед оплатою. Нефігова дірка в безпеці.

При піднесенні телефону до зчитувача телефон з'єднується з банком для авторизації. Це триває 5-6 секунд, телефон прибирати від считувача не можна. При авторизації показується залишок на карті (не знаю, до чи після списання, але гадаю, що до). Після авторизації потрібно ще ввести пін-код на зчитувачі (не на телефоні).

Картка читається миттєво за 1-1.5 сек, причому з гаманця можна її не діставати (я прикладаю закритий гаманець).

З точки зору безпеки платити телефоном небезпечно -- по-перше, телефон опиняється розблокованим і з логіном в фінансову програму (навіть, якщо нею не можна гроші витратити, я не хочу, щоб хтось пасся в моїх банківських виписках та контактах родини), а по-друге ви його показуєте всім в черзі і за касою, а там можуть бути люди різного ступеню моральної стійкості. Картку вони не вкрадуть, бо пін не знають, а от телефон їх може зацікавити (особливо дорогий з NFC чіпом).

Висновок - платежі телефоном мають сенс лише якщо у вас картка без NFC чіпа і ви не збираєтеся її міняти. Або якщо приберуть весь цей цирк із логіном в додаток і в телефоні не буде потрібно нічого активувати (крім, можливо, розблокування екрану) для того, щоб зробити платіж (5 секунд можна і потримати телефон, то не проблема).

Якщо коротко - фтопку.

Гарним індикатором ступеню інфляції є звичка людей сортувати купюри в гаманці або коли видається решта на касі. Ще до мабуть минулого року я сортував все до одногривневих купюр (тобто одинички з двійками не змішувались). Останній рік-півтора я не сортую одинички і двійки. А в червні помітив що люди масово припинили сортувати і п'ятірки, тобто купюра в 5 грн перейшла в категорію дріб'язку.

Два місяці тому я писав, що євро опускатимуть до 1.2-1.25. Євро увійшов у вказаний коридор і судячи з усього зараз будуть застосовуватись заходи, щоб втримати євро не нижче 1.2. Тобто поки що мій прогноз справджується.

Ризикну зробити ще один прогноз -- країнам-свинкам (ПІГ - Португалія, Іспанія, Греція) будуть виписані довгострокові багатомільярдні кредити. Ангела Меркель сьогодні сказала, що ціна питання Греції 30-40 млрд. євро. Гадаю, що це невелика сума для порятунку євро і ЄС в цілому, і її виділять (траншами). Це і зупинить падіння курсу євро.

Що стосується України - на нас чекає болото. Як сказав хтось, не лайно, від якого можна відмитись, а болото, яке засмоктує. В т.ч. і в фінансово-економічному аспекті.
Хедж-фонди зібрались опускати євро. Не знаю, наскільки вони зможуть його опустити, але я з місяць тому давав (кому треба, той знає, де) прогноз, що євро опустять до 1.2-1.25. Мій минулорічний прогноз, даний в лютому 2009-го, справдився повністю. Подивимось на цей.
Виявляється, в сервісі Приват24 від Приватбанку можна здійснити платіж на користь російських сервісів, в тому числі і WebMoney. Якщо вам актуально закидати гроші на WebMoney, то можна користуватись. Знаходиться послуга в меню Платежів. Щоправда, маю нагадати що за законодавством України людина може мати тільки UAH гаманець в платіжних системах. Тому якщо платіж здійснюється на свій гаманець, то краще завести декілька і поповнювати саме UAH, а потім конвертувати.
Готівка має погано пахнути. Ні, вона має смердіти. Причому, її сморід має виділятись тим більше, чим тепліше купюра чи монета, а тримати гроші в кишені має стати майже неможливо. Таким чином у людей з дитинства вироблятиметься рефлекс триматися подалі від грошей (чи тримати гроші подалі від себе). Користь від цього подвійна - по-перше, гроші ніхто не буде тримати під матрасом (а від тих, хто тримає, смердітиме за версту), а по-друге, люди нестимуть гроші в банки, тим самим стимулюючи ці самі банки. Ну і витрачати готівкові гроші люди теж будуть із радістю. Побічні ефекти такого підходу теж чималі - суттєво зменшується розмір корупції (бо від хабародавця в момент передачі хабара буде йти шлейф гірший ніж від скунса, а отримувача хабара можна буде вирахувати просто за запахом), ДАЇшники починають працювати як слід, державна служба миттю перетворюється на службу, а не на годівницю. Ну і так далі ... А для розрахунків можна використовувати електронні картки і інші безготівкові форми розрахунку.
Чи знаєте ви, що мати гроші, домовлятись з жабою і витрачати ці гроші можна тільки в тому об'ємі, якого розміру жабу ви маєте? Іншими словами, якщо жабеня у вас маленьке, то і мати (і витрачати) ви зможете мало. А якщо жаба велика, то і з грошима буде все гаразд. Перевірено.

В мене на столі стоїть парад жаб, від маленької до великої. А нещодавно з'явилась гігантська. Вони реально допомагають - з появою кожної нової жаби добробут стрибками збільшувався. Гіганська ще чекає своєї черги відзначитись.

На знімку нижче зліва гігантська жаба, а справа - звичайна (на долонь вміщується). Для порівняння між ними мій смартфон (i-Mate 8502, 117*56 мм).



Для матеріалістів: працюють не жаби, а внутрішній стимул - коли я дивлюсь на жабу, я згадую, що треба працювати продуктивніше і заробляти більше.

  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30