За життя

(попередня серія тут)

В основному моя біганина і вирішування початкових проблем завершилися - робочий стіл мені привезли, і я сів працювати. Ще лишилася реєстрація автівки. Поки що підбираємо хвости.

Про картки, чеки і чайові. Банк підтвердив мій Application і видав мені (вже надіслали) кредитну картку. Кредитна картка - це не те, що "кредитна" дебетна картка із лімітом на овердрафт. Це кредитка, в якій баланс здебільшого від'ємний або нульовий (ти винен банку). В неї є ліміт - на скільки банк тебе може прокредитувати в місяць. Мені встановили ліміт в $1000. Не те, щоб мені та кредитка була потрібна, але в ній інша користь - якщо дебетна картка прив'язана до рахунку, і при крадіжці картки можуть вкрасти гроші з рахунку (насправді не можуть -- в мене дебетна картка з нульовою відповідальністю, тобто банк покриває такі втрати), то в випадку кредитки ризикує банк (в певних випадках можна просто відмовитися від операції, а банк вже доводитиме, що вона була авторизована). Також від використання кредитки (і вчасного погашення боргу) росте кредитна історія і зростає credit score.

Ще тут в банку є хитра система -- є checking account (простий поточний рахунок, до нього прив'язана дебетна картка), є savings account (рахунок, на який нараховується якийсь там 1% річних), є рахунок кредитної картки. Я можу в сервісів, що роблять recurrent billing, як то страхова, оператор кабельних мереж тощо, вказати, звідки списувати гроші. Так от я можу вказати дані кредитки або дані рахунку (просто номер рахунку і routing number, аналог українського МФО).

В четвер їздив на консультацію і обід до давнього друга і юриста Дмитра Дубограєва, з котрим ми спілкуємося і працюємо вже здається 15 років. Він люб'язно пригостив мене обідом в тайському ресторанчику, а я звернув увагу на те, як здійснюється оплата. В ресторанах слід залишати чайові - 15-20% від суми рахунку, оскільки це основний (або навіть і єдиний!) дохід офіціянтів. Але як бути, якщо платиш кредиткою, як Дмитро? А дуже просто - написав суму, яку хочеш заплатити, на чеку і розписався. Все. Це потім передається в банк як підтвердження надлишкового списання. В Україні не уявляю як би це працювало.

До речі, в США картки і термінали працюють по-іншому. В більшості місць є лише считувач магнітної стрічки, і лише зараз почали з'являтися чіпи. Paypass'а, як в Україні чи Польщі, тут на картках немає. Щоправда є системи безконтактних платежів - Google Pay, Apple Pay. Там можна платити телефоном із NFC. Але я ще не пробував. Коли платиш карткою зі стрічкою, тебе просять розписатися (або на чеку, або де-інде можна на екрані стілусом чи навіть пальцем). Коли платив чіпом, PIN не питають, але просять показати ID (я закордонний паспорт показую). Тобто пін лише для банкоматів. В будь-якому разі питають останні 4 цифри номеру картки, списуючи їх з картки (або з голосу). Цікаво, що чіпову картку в Україні прокатати не можна, а тут це працює.

Ще мені надіслали номер соціального страхування (SSN). Я подав на нього в п'ятницю, сказали, що буде протягом 2 тижнів. А надіслали вже через 4 робочі дні. Номер важливий саме як номер, картку, на якій його надруковано, рекомендують зберігати в надійному місці (ну я в будинку жив, знаю, де сховати ;).  Номер потрібний для багатьох справ, а головне, що без нього мені не робили медичну страховку.

А ще в четвер надіслали manufacturer's certificate на машину (хоча казали, що лише наступного тижня буде). І двічі різні особи звонили від ділера, питали, чи я всім задоволений.  

Взагалі мені подобається місцевий підхід -- будь-які дати призначаються із запасом, а виконується все раніше за обіцяне. Це не лише зручно (гарантує виконання), а й незмінно залишає приємне враження від турботи про тебе.

Більше я поки нікуди не ходив - ледь примушую себе раз на день вийти прогулятися чи проїхатися до магазинів, котрі розташовані в милі від мене. В пустий будинок весь час потрібно щось докуповувати. Взагалі в маленькому місті, як оце в нас (Спрінгфілд - це від Вашинтона на південь, миль з 15 по прямій, але за великим рахунком класика одноповерхової Америки), є чітко окреслені Residential zone і Commercial zone (центр містечка). Якщо тут є десь промислові підприємства, я їх поки що не бачив. В  житловій зоні самі житлові будинки і школи. Торгівля, послуги, готелі - все це в Commercial zone. Туди приїхав - і ходиш собі або переїжджаєш з місця на місце. Чому переїджаєш - бо землі багато, всі магазини одно- або двоповерхові, а покупці всі на машинах. тому навіть у нас на селі парковки біля магазинів ввечері де-інде забиті вщент, а займають багато місця. А ще - світлофори мають дуже велиий час очікування (більший ніж в Європі, це точно). Відповідно, поки пройдеш хоча би два квартали, та на кожному світлофорі постоїш по парі хвилин - тьху, краще вже на машині, там хоч сидиш і музика грає.

І на останок про погоду. Надворі сонячно, майже 20 градусів за цельсієм. Я оце сиджу у внутрішньому дворі і смажуся (на шиї опік буде, мабуть) на сонці. Квітнуть квіти (в фейсбук я позавчора постив світлину з-під офіса Дмитра), бігають білки (прямо за моєю спиною), несамовито співають птахи. А ще стрибають, бігають і літають різні комахи. Тому Пушкінові, мабуть, місцева зима би теж не сподобалася.
Смартфон з NFC можна використовувати замість безконтактної платіжної картки. В теорії. А от практику я і вирішив сьогодні опробувати.

Леруа Мерлен -- наклейки про paypass висять на касі. Кажу касирші "хочу заплатити paypass'ом" -- вона мене не розуміє. В них ще немає зчитувачів, а наклейку вона сама вперше побачила, коли я пальцем в неї тикнув.

Мегамаркет - карткою платив без проблем, спробував тепер смартфоном.

Щоб оплата працювала, потрібен цілий комплекс дій:
1) створити віртуальну карту в приватбанку для оплати через телефон. Карта прив'язується до рахунку основної карти, але має окремий номер і пін.
2) поставити додаток Приват24 на смартфон та вказати в системних налаштуваннях, що для платежів слід використовувати Приват24.
3) ввімкнути NFC
4) головне - залогінитися в додаток перед оплатою. Нефігова дірка в безпеці.

При піднесенні телефону до зчитувача телефон з'єднується з банком для авторизації. Це триває 5-6 секунд, телефон прибирати від считувача не можна. При авторизації показується залишок на карті (не знаю, до чи після списання, але гадаю, що до). Після авторизації потрібно ще ввести пін-код на зчитувачі (не на телефоні).

Картка читається миттєво за 1-1.5 сек, причому з гаманця можна її не діставати (я прикладаю закритий гаманець).

З точки зору безпеки платити телефоном небезпечно -- по-перше, телефон опиняється розблокованим і з логіном в фінансову програму (навіть, якщо нею не можна гроші витратити, я не хочу, щоб хтось пасся в моїх банківських виписках та контактах родини), а по-друге ви його показуєте всім в черзі і за касою, а там можуть бути люди різного ступеню моральної стійкості. Картку вони не вкрадуть, бо пін не знають, а от телефон їх може зацікавити (особливо дорогий з NFC чіпом).

Висновок - платежі телефоном мають сенс лише якщо у вас картка без NFC чіпа і ви не збираєтеся її міняти. Або якщо приберуть весь цей цирк із логіном в додаток і в телефоні не буде потрібно нічого активувати (крім, можливо, розблокування екрану) для того, щоб зробити платіж (5 секунд можна і потримати телефон, то не проблема).

Якщо коротко - фтопку.
Приватбанк "перевипустив" мою візу класік шляхом заміни її на Mastercard з Paypass-ом і чіпом.

Картки без чіпу в Європі багато де не приймають (в Латвії ми мали цей клопіт, хоча в Польщі я платив приватівською карткою).

Подивився, сьогодні, як працює paypass. Проводять карткою біля пристрою зчитування і все. Простіше, ніж стрічка, і не стирається пластик (тому картка видається на 4 роки замість 2-х). Але потрібно вводити пін-код замість підпису.

А ще в Мегамаркеті її таки засунули чіпом, бо сказали, що paypass в них чомусь не спрацьовує (хоча здається що я просто неправильно пін-код ввів перший раз).

А, і мені ще ввімкнули SMS-повідомлення про списання коштів (чого на попередній картці не було).

Upd: Зауважив, що в системі нова картка прив'язана до старого рахунку і в Приват24 виглядає як перевипуск - збережено історію транзакцій і всі гроші старої картки доступні на новій. А то я тільки зараз зрозумів - чим я розраховувався, якщо я вчора гроші на картку не переказав. А воно он як вийшло. Зручно!
Вони мабуть на кінець світу вирішили зіпсувати все, що можна. 10 чи 11 грудня зробив через приват24 платежі, котрі треба було зробити до 20-го, а сьогодні (!!!) приходить смс "сталася помилка при перерахуванні, гроші повернуться". Ну на хріна такий сервіс? 10 днів покрутили гроші і повернули? 2 місяці тому була та сама історія з комунальними платежами - через кілька днів гроші повертаються (а, нагадаю, що після 20-го числа комунальні послуги дорожче коштують, тобто їхні повернення коштують мені цілком реальні додаткові гроші). Так і це ж не все -- за платіж вони беруть плату (кілька гривень, але важливий сам факт), котра потім не повертається. На кожному клієнті по гривні, так і накрали на чергову дачку для Коломойського ... І, ні, любий приватбанк, не треба мені телефонувати - ви все одно ні хріна вирішити не можете (фін.моніторинг у вас некерований, як же ... ). Я це (вже) не для вас пишу, а для інших, щоб не ходили більше до вас, бо 12 років все працювало нормально, а тут раптом настало пакращення. І я ще подумаю, чи не закрити все нахрін в вашому банку.
(окремий привіт відділу кадрів приватбанку, що набирає таких казкових довбойобів) 4-ий рік поспіль отримую зарплатню з-за кордону. Два чи три рази відвозив в банк копію контракту (гублять вони його там, чи що). Зараз знову дзвонить баба-дура -- "ми не можемо знайти ваш контракт, привезіть будь ласка". Я їй кажу: "три роки зараховували гроші, зарахуйте ще раз. Самі ж копію контракту загубили". Образилась, почала нести ахінею про вимоги НБУ. Тоді кажу "ви або звинувачуєте мене в брехні або визнаєте, що ви про#$%ли контракт і змушуєте мене знову до вас бігти". Ще більше образилась, сказала, що не хоче в такому тоні розмовляти і повісила слухавку. Ну-ну ... Враховуючи, що повернути гроші вони теж без мене не можуть, то кому вона гірше робить? Її ж в кінці року за ці гроші питатимуть, чому гроші не зараховані і не повернуті назад. Взагалі в нашому НБУ працюють такі ж казкові довбойоби. Щоб повернути за кордон помилково сплачені гроші необхідна купа паперів. Відмови отримувача недостатньо. Це я не про цей конкретний випадок, а взагалі - у колеги реально помилковий платіж (два рази проводку зробили), і ми вже більше місяця не можемо відправити їх назад (в правекс-банку). А прийняти теж не можемо, бо це подвійний платіж, навіть акт виконаних робіт під нього не напишеш.
Як я згадував, у вівторок в мене були негаразди із карткою, котра мала діяти ще три дні. Після зазначеної згадки персонал Приватбанку вирішив проблему і картку було розблоковано, що дозволило мені здійснити потрібні важливі платежі. На додаток, картку обіцяли видати сьогодні після обіду, але ще вчора зателефонували і повідомили, що картка готова (забрав я її вже сьогодні, але приємним є сам факт).
Гривнєва кредитна картка закінчується в мене травнем (тобто через три дні). Раніше картки перевипускались автоматично і, більше того, мені прийшла СМС забирати нову картку після 25-го числа. Приїхав сьогодні забирати нову картку, а мені кажуть приходити в п'ятницю після обіду (1-го червня). А стару картку заблоковано вже кілька днів! В приват24 картку видно, але зробити з нею нічого не можна. В приват24 в чаті питаю, що коїться, - мені кажуть, що треба було писати заяву на перевипуск. Питаю, чому заблоковано картку - невідомо (нагадаю, що вона ще три дні має діяти). Купу грошей на картці можна тільки зняти з паспортом у відділенні. А якщо я за кордоном, то що? До чого я лояльний до цього банку, 12 років вже з ним працюючи, але тут думаю, чи не відмовитись від їхніх послуг.
Намагався заплатити за Viasat. Завжди робив це простим переказом на рахунок по Україні. Тепер же після заповнення форми з реквізитами отримуємо повідомлення "а не пішли б ви зі своєю оплатою ... в розділ "Комуналка". В якому треба продиратись через купу невідомих пунктів. Але то тільки початок. В формі оплати в комуналці є поле "вулиця", в якому невідомий дегенерат хоче бачити назву вулиці. А що робити, якщо вулиці *немає*? Я живу в дачному кооперативі, у нас зовсім інша система адресації (за документами теж у земельної ділянки вулиця *відсутня*). Можна, звісно, написати що завгодно, але ж ці дані потім мабуть на щось потрібні? Далі треба вказувати номер договору, але тоді питання - на біса взагалі ця адреса, якщо все за номером договору робиться?
Податки - це узаконений рекет
кажуть, що Адам Сміт


У Ощадбанка немає верхньої межі комісії. Платив сьогодні щорічний податок на прибуток з фізичних осіб. За "послуги банку" (1%) заплатив кілька сотень гривень. З усіх послуг була лише відсутність черги і круглі очі операціоністки, коли вона побачила суму для сплати. Гадаю, її задавила жаба, коли оплата за її послуги в такому розмірі пішла в касу банку.
Осень наступила, собрана капуста,
у меня пропало половое чувство,
выйду на дорогу, опущу ... в лужу,
пусть он отмерзает - нафиг он мне нужен?

Раніше з поточних рахунків можна було перерахувати гроші на картку чи іншій особі за допомогою Приват24. Тепер в переліку рахунків, з яких можна перевести гроші, наявні тільки картки. Всі поточні рахунки звідти зникли. При цьому в формі поповнення мобільного телефона поточні рахунки є. Іншими словами, з рахунка можна тільки поповнити телефон. Банку точно клієнти не потрібні - якщо це нова якась фішка, то піду завтра позакриваю всі поточні рахунки - нафіг вони мені з таким ненав'язливим сервісом?
Оцей запис дуже допоміг: перезвонив співробітник банку Олексій , ми з ним з'ясували, що недороблене і через годину все було зроблене. Дуже влучно. І дуже радує, що цей напрямок роботи таки працює. Ще б вони з Портмоне подружились (чи в термінології банку, вирішили технічні проблеми, які тривають з травня), і було б зовсім добре.
Продовження епопеї з Приват24 мало несподіваний початок, але цілком закономірне (для цього банку) закінчення.

Після запису в журналі (буквально через пару годин, це було в середу) мені позвонила дуже чемна дівчина і поцікавилась, чи це я робив запис, і чи всі проблеми вирішені. Оскільки були вирішені не всі проблеми (не підключено один рахунок і одну картку, відсутній архів платежів), я це пояснив. Дівчина чесно мені намагалась допомогти (знайшла номер рахунку, оскільки я його не знаю, сказала, що мають ввечері підключити рахунок), сказала, що перезвонять з ранку, перевірять, чи вирішені проблеми.

Це був початок. Ну а закінчення передбачуване - ніхто не перезвонював, рахунок не підключено, картку, на підключення якої я залишав заявку через Приват24, теж не підключено.
Проблема з Приват24 отримала своє продовження. Я скористався онлайн-чатом, щоб з'ясувати, що в них стався збій, внаслідок чого позмішувались дані акаунтів (нормально?). Тобто ІПН і номери телефонів переплутались. Як наслідок мого дзвінка вони прибили мій акаунт і створили його заново. При цьому звісно загубились всі шаблони, архів платежів і з переліку зникли деякі номери рахунків (що найвеселіше - один з номерів я не знаю, тобто доведеться їхати в офіс з'ясовувати). Добре, що хоч можу зайти тепер.
З п'ятниці не працює вхід в Приват24. В п'ятницю сапорт ще не був задовбаний і зміг відповісти мені, що акаунт не був заблокований (а пароль не мінявся і забути я його не міг бо він записаний). Сказали, що "мабуть оновлюється система", порадили почекати до понеділка. Досі не полагодили. І дивлячись на історію однотипних звернень по SMS ("не можу зайти в приват24") з однотипною відповіддю "співробітник банку зв'яжеться з вами" (ага, так ми і повірили), я бачу, що не мені одному так пощастило. Зазвичай я досить лояльний до цього банку, бо мені вдавалося з ними вирішувати всі невеличкі непорозуміння. Але зазначу, що сервіс Приват24 - це єдина їхня конкурентна перевага і якщо він (приват24) накриється, то я позакриваю в цьому альтернативно обдарованому банку всі рахунки, а в мене їх там є ...
Вже 8 років маю картку Visa Internet. Користь з неї в тому, що вона авторизована в Paypal'і. Нещодавно, коли знадобилось дещо там замовити, вирішив скористатись карткою. Але вона недоступна. Чому? Не перевипустилась 2 місяці тому. Ок ... Залишив заявку на перевипуск - 4 дні жодної відповіді. В Live Chat'і мені повідомили, що картки цього типу не випускаються і не перевипускаються (могли б це повідомити самостійно, а не я маю за ними бігати). Не знаю, який там тип, але замовити нову, таку саму за назвою, картку можна в Приват24.
  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30