За життя

10-річний син, майже все життя проживши в Україні, спитав сьогодні, що таке "май". Що це доводить? Дуже просто - якщо не годувати дітей західномонгольським діалектом навмисно, а вчителів і викладачів підбирати україномовних, то діти *не* набираються цього діалекту. Це дозволяє їм легше вчитися інших, корисніших, мов. Інші висновки самі зробите.
Діти в школі вигадали свою секретну мову. Коли вони цим займаються в школі - то їхній клопіт. Але ж вони її використовують і вдома між собою! І хай там з десяток слів, але піди ж здогадайся, чим хрю-хрю відрізняється від просто хрю (а воно таки відрізняється!)
День отлета, день прилета
за день посчитаем
Відправив дружину з дітьми в Київ. Було страшно - діти малі, не літали, двоє. Але все гаразд. А я зрозумів, в чому в мене головна проблема з дітьми - відповідальність. Коли їх немає, то вільно себе почуваєш. Хочеться вже, щоб швидше виросли і пішли геть.
- Тато, швидко!
- (я) Що?
- Планшет дай, мультики дивитись будемо.
- (я) А чарівне слово?
- Швидко.
- (я) Ні, це не те чарівне слово.
- Будь ласка.
- (я) Отож!
- Але швидко!

Теплое-теплое море. Жаркое солнце.
Синие-синие волны и пустынный пляж
В.Цой.
Дітям було обіцяне море, тому наступного дня після відвідань зоопарку (про котрий я згадував до того :) ми поїхали в Юрмалу.

Юрмала знаходиться за 30 км від Риги і поділяється (як і Велика Ялта) на кілька окремих поселень. Коли говорять про Юрмалу, зазвичай мають на увазі Дзінтарі, центральне поселення.

Юрмала певною мірою нагадує Пущу-Водицю в Києві - схоже прямокутне планування вулиць, хоча на відміну від Пущі є центральна вулиця-променад.

Взагалі враження Юрмала не справляє. Як не запамя'тав я її в 89-му, так немає в ній нічого видатного і зараз. Незрозуміло, чому там такі шалені ціни на житло (500+К євро за будинок).

Пляж довгий (кілометрів з десять, мабуть) і має надзвичайно приємний для прогулянок пісок -- чистий, без мушель і сміття. На пляжі всюди розставлені контейнери для сміття.

Повітря морем взагалі не пахне (холодно, водорості не ростуть і запахи менше виділяються). Самі хвилі накочуються дуже швидко (на відміну від Чорного моря) і відповідно чутно не шелест хвилі, що накочується і відходить, а якесь монотонне гуркотіння.

Погода не вражала - хмари, 16 градусів повітря і трохи тепліше вода. Вдень стало тепліше, але ми вже поїхали звідти. Кілька гостей з Росії купались, але ті й в ополонці купатимуться.

Діти помочили ноги в морі, пробіглись по калюжах, - відмітились. Тепер розуміють, що таке "море".

396e0f29e2ca764abd01b3d598ae0360.png
Як я колись давно писав, у нас в хаті живе кілька крісел-мішків. Три штуки голандських, здається, по $150 за штуку, а четверте (плямисте на фото нижче) дружина сшила сама і обійшлося воно гривень в 300 разом з роботою. Різниці немає, так? :) Але я не про це :). За відсутності дружини вчу дітей стрибати правильно. А заодно займаю їх, щоб на голові не сиділи. Ось, спорудив: chairs Діти стрибають з ліжка. Просто плюхатись на плямистий мішок їм не цікаво, тому вони почали стрибати на відстань до помаранчевого. Як раз вистачає, щоб пикою в середину мішку потрапити.
Розвиваючі ігри для дітей. Знімав телефоном. toys
Купили дітям конструктор MegaBloks, великий набір на 200 шматків (купували в Англії і пересилали сюди - в Україні таких не продають). Дивна річ: у нас всі конструктори робляться так, щоб блоки тримались один в одному, а тут здебільшого не тримаються. Тобто якщо вставити один блок в другий і підняти верхній, нижній випаде. Цікаво із чим це пов'язане - особливості продукту чи якісь норми безпеки (хоча які там норми - блоки великі, це не лего).
Оскільки діти - двійня, то до двох вони вміють рахувати мабуть з народження. А ще, як з'ясувалося, в них дуже цікаво із самоідентифікацією. Поняття "я" вони чудово знають і себе називають "Я". А от другого вони називають... "ЯЯ". Щось типу "друге Я".
Дружина зробила фігурки з пап'є-маше. Няні розігрують дітям казки Ріпка і Курочка-Ряба в ролях. Колобок кудись закотився.

  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30