За життя

6f8a826321974e197f190dec7e95c301.jpg
В зоопарку Кракова в липні зустріли чорну білку. Це якийсь підвид європейської білки, а не американської, судячи з розміру і форми голови.

Білка бігала по траві між деревами, тобто живе вона там в дикому форматі (умовно "дикому", бо їжі там повно цілий рік, ще й відвідувачі підгодовують, мабуть).

Фото погане, знімалося телефоном з відверто паскудною камерою, а білка теж на місці не стояла.

a2bc6d3a33d80f09600610b53e931d1c.png
Місяць не бачив. А тут стою бджіл ганяю (друга серія відбирання меду, +25 кг), чую за спиною шарудить. Повертаюсь - сидить, гризе горіх. Я їй вчора черговий мішок горіхів виставив і поклав ще на видному місці, щоб бачила. От і прийшла вона. Подобрішала, шерсть на сонці грає, смілива така - на мене дивиться як на предмет інтер'єру. Добре їй в лісі живеться, як бачу.
Волохатий пацюк, що живе на деревах, в українській мові має назву "вивірка" (із наголосом на першому складі). По-польську "вевюрка" до речі. Це слов'янське слово було замінене в українській мові на слово "білка" лише в 30-их роках 20 століття ордою.  Саме ж слово "білка" інколи використовується для позначення конкретно європейської рудої вивірки, в той час, як "вивірка" позначає все різноманіття тварин сімейства Sciurinae.
Як я згадував, в мене у вольєрі лишилась одна білка і я її випустив в ліс. Вона пару днів погуляла і вирішила, що їсти хочеться. Тому тепер вона товчеться між будиночком і годівницею і чекає, поки я винесу їсти (і мене не боїться). Ось вона на гілці:

bd0909b2897d3bde2ea990ceb702fc4b.jpg

PS: білку звати Ассоль.
38cf257107387cd1f360d0dc0eb1c22d.jpg

В 2009-му я зробив два будиночки для білок і повісив їх так, щоб ці будинки було видно з вікон, що виходять на ліс. Кілька днів тому я знайшов маленьких білченят в тому будинку, що далі від людей. А другий будиночок завжди був пустим, оскільки він відкритий для ранкового сонця і для огляду від будинку. А ще там поруч годівниця, в котру я клав їжу протягом всіх цих 5-ти років.

І от вчора чи позавчора мама-білка переселила в цей будиночок білченят (звідки, не знаю, але не з другого будиночку - ті білченята менші).

Білку я побачив вчора вдень, а сьогодні по обіді на "ганок" будинку, як бачите, вилізли білченята. Я бачив двох, але можливо, що їх там більше. Одне сміливіше вийшло і навіть намагалося перелізти на дерево, але поки що йому це не вдається. Друге визирає назовні.

За кілька хвилин прийшла мама-білка і загнала всіх білченят в будинок. Я підходив перевірити, чи не впало це білченя вниз, і знайшов маму-білку, котра подивилася на мене з будиночка, вилізла і почала підманювати мене вбік від будиночку. То я й забрався звідти. А зараз все спокійно.

Тепер головна задача - спостерігати, щоб до будиночку не залізла якась кішка чи ласка (і ті і інші є і до будинку при бажанні долізуть).
З усієї команди домашніх білок в мене лишилася остання білка, і тій шостий рік пішов. То я вирішив поки весна адаптувати її до лісу - хай погуляє на старості років, може ще й білченят принесе. А вона, хитра, не сильно то і рветься гуляти - обійшла сьогодні вольєр ззовні і назад залізла.

Але в мене сьогодні свято. 5 років тому я зробив два будинки для білок і повісив їх так, щоб було з вікна видно. Один біля годівниці, він занадто галасливий. А другий трохи далі. 4 роки ці будинки стояли пусті.

Цього ж року в першому, поки я був відсутній, білка якась зробила гніздо. Але виводку немає (або ще, або вже - не знаю). А от в другому є молоді білченята! Сидять собі, соплять. Їм десь 3-4 тижні, тобто скоро вже виходитимуть в світ. Сподіваюся, що цей виводок започаткує традицію селитися біля мого будинку.
або "поки все не з'їм, звідси не піду".

5334eb9e57d3453d2ba5fc1f4b3f555a.jpg

dc23b8be64b69a8a48a272f91d9bb2e6.jpg
Одна белка случайно попробовала пиво и поняла, зачем она всю жизнь собирала орешки.
Новий сезон оголошую відкритим. squirrel27022013
Стягнуто з мордокниги Олексія Сухого Они стояли и смотрели друг на друга с недоумением.
- Дожилась - подумала белочка.
- Допилась - подумала смерть.
Did you know that January 21st is Squirrel Appreciation Day?! За словами бабусі (щоправда вже всі повмирали і перепитати немає в кого) в мене 21-го січня день народження (в документах інша дата, оскільки 21-е січня було днем смерті Леніна і за часів мого народження це могло дещо зашкодити в житті).
Originally posted byat В лесу родилась белочка...
Сочинил я её год назад. Но пока думал, как бы её озвучить, прошел еще год. Группа "По-живому" вроде как даже начала делать аранжировку, но праздничная концертная деятельность пока не позволила довести задуманное до конца. Так что выложу пока сюда, чтобы к празднику, детям, радость и всё такое. Иллюстрации доброго и в том числе детского художника Василия Каленкова.
Це така собі задоволена білка, бо вона перед цим наїлась сухарів і горіхів з годівниці.

Знімалось з рук на телеоб'єктив з 2х телеконвертером на відстані біля 20м, тому якість посередня.



А це для особливих поціновувачів цього ракурсу. Білка, вид з хвоста (білка інша, не та що вище).








  • Архів

    «   Квітень 2024   »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30